Manifest nieuwe politiek

Soms is er gewoon een nieuwe start nodig en durven alles om te keren. Ook op professioneel gebied zijn we hier ook mee bezig en daarom kan ik me bijna volledig vinden in het manifest voor een nieuwe politiek van de verjongde Open Vld partijtop.

Sommige noemen het de Red Bull generatie, die nu in de partij de macht heeft opgenomen, maar het durven doorbreken van vele taboes kan me wel bekoren op deze moment:

  • Geen schijnkandidaten meer op de lijsten en bijhorende afschaffing van het opvolgers-systeem.
  • Samenvallende verkiezingen (7 verkiezingen op 10 jaar is enkel goed voor de drukpers-wereld).
  • Berekening van verkiezingsbeloftes door het rekenhof (zoals in Nederland reeds het geval is).
  • Vertrouwen kunnen opzeggen in individuele ministers (zie Daerden).
  • Afnemen koninklijke macht voor bekrachting wetten.
  • Aanpassing Uittredingsvergoedingen parlementsleden.
  • Een crisisbelasting voor ministers: 5% minder loon tot evenwicht in
    begroting.

Natuurlijk vrees ik dat vele punten onhaalbaar zullen zijn in dit land van compromissen, maar het is een gedurfde stap.

Persoonlijk is het wel een gemiste kans om ook ineens te stoppen met het gebruiken van schijnkandidaten: Zoals het lijstje van schijnkandidaten bij de verschillende partijen…

Ikzelf maak er geen geheim van dat ik waarschijnlijk deze stemmen ga geven: Alexander De Croo (senaat) en Willem-Frederik Schiltz (kamer). Ik volg de hele campagne wel verder mee en wie weet ben ik nog te overtuigen door de juiste analyse van iemand anders?

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Student
10 jaren geleden

Spijtig dat De Croo wel weer gegevens van de andere partijen overneemt, oa berekening is voorstel van De Crem Samenvallende verkiezingen is een ideetje van oa Dehaene en iedere partij 🙂 Geen schijnkandidaten: iedereen is er voor, maar niemand doet het Ik zou zelfs nog durven verdergaan: afschaffing van de senaat De overheidsadministraties moeten het met 20% minder volk doen, en dat zal dan nog teveel volk zijn. Max 120 volksvertegenwoordigers (12 per provincie) 1 bevoegdheid moet door staatshervoming ofwel federaal, ofwel gewestelijk worden, waardoor terug bespaard kan worden Subsidies aan culturele en sociale organisaties blijven gelijk. Mega projecten zoals… Lees verder »

10 jaren geleden

Inderdaad het maakt me niet uit van waar de ideeën komen, zolang ze een startpunt zijn voor een verandering, kan ik het alleen maar beamen.

tov. de loze beloften van meer pensioen voor iedereen, minder belastingen,… is eht al een goede stap in de juiste richting van veranderingen!