Zaterdagavond heb ik voor het eerst een dergelijk massale spamrun gezien op Twitter, waarbij er spamtweets vanuit vele niets-vermoedende twitter-accounts werden verstuurd.

Daar je (normaal gezien) je eigen tweets niet naleest, zullen vele gebruikers vandaag zelfs niet door hebben, dat ze gisteren mee spamtweets hebben verstuurd.

2 van de voorbeelden, die ik zag voorbijkomen in mijn timeline.
spamrun twitter

spamrun twitter2

Nog vele anderen viel het deze morgen op, dus dit was echt wel een massale spamrun.

Heeft dat nu effect zo een spamrun?

Het leuke is dat die spamruns allemaal bit.ly links gebruiken. Als je bij een bit.ly link een plusteken erachter plaatst, krijg je de volledige statistics van deze link.

Het zijn blijkbaar zelfs unieke links per account, daar ik geen dubbele links kan terugvinden.

Zie hier de stats van de link in de spamtweet van @Mariemaitre met 16 clicks vanuit België sinds gisterenavond. Als je dit kan opschalen naar bvb. 10.000 verstuurde spamtweets, dan kan je even 160.000 extra bezoekers op je site veroorzaken via zo een simpele spamrun. Ik denk dat er vele emailspammers kwijlen van deze CTR’s.
spamruntweet stats

Hoe komt het dat ik spam verstuur?

Continu zie ik wel mensen fun-apps volledige toegang tot hun twitter-account geven, waarmee ze dan kunnen berekenen hoeveel hun twitteraccount waard is of wie hun secret twitter-crush is. Dat die onschuldige apps minder onschuldig zijn, dan ze lijken, blijkt wel uit deze spamruns.

Meestal is je account dus niet “gehacked”, maar heb je gewoon zelf aan een foute app toegang gegeven om op je profiel te posten. Ik vermoed dat er wel een handeltje bestaat in dergelijke twitterapps, waarbij het aantal geconnecteerde accounts zorgt voor extra meerwaarde (dringend daar eens wat onderzoek naar doen).

Het is zeer moeilijk om nu te gaan uitvinden welke app (of welke nieuwe eigenaar van een app) juist deze spamrun heeft gedaan. Er bestaan wel lijstjes met de apps, die al zeker spamtweets versturen:

1>> Unfollow Monitor App v1.0
2>> Who Unfollowed You v2.9
3>> Tweet Statistics App v1.0
4>> Unfollow Stats App v1.3
5>> Tweet Info App 1.3
6>> Twit Stats App v1.2
7>> Unfollow Details App v1.1

Update 21 april
Ook in het SEO-wereldje in de VS zijn ze op Twitter hierover bezig. Ze komen tot dezelfde conclusie dat een app met als naam “Twitter for iphone” de schuldige is.

Update 22/04/2014
Hier hoe dit technisch in zijn werk is gegaan.

Hoe voorkom ik dit?

Goede raad dus aan ELKE twittergebruiker om eens naar zijn apps met toegang tot zijn profiel te gaan kijken. Ikzelf krijg er maandelijks een eigen remindermail over om mijn app-instellingen na te kijken.

Weet je dus nog accounts van vrienden, die spamtweets versturen, verwijs ze dan even richting hun app-instellingen ipv. dat ze in paniek rondroepen, dat hun twitteraccount gehacked is.
twitter apps

Je mag er trouwens zeker van zijn, dat die Thunderclap-actie van de N-VA op 24 mei om 9u. eenzelfde effect zal hebben van CTR’s en ook bijhorende frustratie van anderen. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments