Sinds vorige zomer (en mijn deelname aan de Xperia Z ambassadeurscampagne) ben ik een trouwe dagelijkse gebruiker van mijn Sony Xperia Z smartphone. Mijn mobile blogging battlestation, die nog steeds volledig aan mijn verwachting voldoet.

Vorig jaar werd in dezelfde periode, dan ook een groter broertje in de vorm van de Z1 tablet gelanceerd (het jacuzzi launch event heb ik spijtig genoeg moeten missen). Van de Z-smartphone zijn er ondertussen al enkele nieuwe releases op de markt en nu is er dus ook een nieuwe Sony Xperia Tablet Z2.

De vraag of ik deze eens wilde testen, heb ik natuurlijk direct aangenomen om het één en ander eens zelf te ondervinden. Een ander blogger testverslag kan je bijvoorbeeld bij Hanne vinden.

Sony Tablet Z2

Voor diepgaande technische reviews, verwijs ik naar volgende gespecialiseerde gadgetreviewers, waar je alle details over buitenkant en binnenkant kan vinden.

Voor mij was vooral de vergelijking met de aanwezige tablets hier in huis belangrijk. Zo heb ik zelf een Asus transformer gehad (toch net iets te zwaar), hebben we een iPad2 (met dank aan wedstrijd van mijn hoster 😉 ) en is er sinds kort een iPad mini Retina bijgekomen.

Wat vooral opvalt zijn ook de 2 meest opvallende punten. Natuurlijk is de tablet Z2 ook weer waterdicht en daarnaast voelt hij ook super licht aan voor zijn omvang. De Z2 draait trouwens op Android KitKat 4.4.2 (nieuwste Android versie).

xperia Z2
(Toptip voor tablet eigenaars, die Belkin Flipblade als tablet houder)

Waterdicht

Dat Sony zich terug in de markt heeft weten te wringen met waterdichte smartphones en tablets is slim gezien. Ik snap trouwens nog altijd niet waarom elke premium smartphone niet gewoon waterdicht is. Ik zie geregeld waterschade voorbijkomen bij anderen. Mijn Xperia Z is niet waterdicht bij windsurfen in zout water (tested and failed 😉 ), maar voor de rest spoel ik die gewoon onder de kraan af en filmde ik tijdens de legendarische Tomorrowland-zondvloed vorig jaar.

Het bedienen van de tablet onder water of onder de douche is niet mogelijk, daar het water het touchscreen in de war gooit, maar bijvoorbeeld een serie’tje opzetten om dit zonder zorgen in bad te kunnen kijken is perfect mogelijk. Ook het morsen van thee of koffie over deze tablet is ook net iets minder erg, dan bij alle andere tablets.

Zelf ook nog eens de test gedaan, door hem onder de kraan te leggen.
xperia Z2 - waterdicht

De afsluiting van de klepjes is al veel verbeterd tov. mijn eerste generatie waterdichte smartphone Xperia Z.
xperia Z2 tablet

Formaat en gewicht

Met een gewicht van 439gram voor een TFT scherm van 10,1″ is mijn vergelijking met onze oude ipad 2 (601 gram met een 9,7″ scherm) en Asus transformer (680gram) toch echt wel een groot verschil.

Vergelijken we het met de nieuwste iPad’s, dan komt de slanke iPad Air op 469gram met een kleiner 9,7″ scherm. De Z2 is zelfs nog iets dunner, dan de iPad Air.

De Tablet Z2 is dus wel degelijk vederlicht tov. zijn concurrenten. Je kan hem nu dan ook eenvoudig in 1 hand blijven dragen, waar dit bij oudere tablets toch begint te wegen na een tijdje.

Video en audio

Doordat de Z2 1 van de snelste chipsets onder de huid heeft is de tablet uitermate geschikt voor het zien van FullHD youtube video’s, Yelo TV streaming of het bekijken van films.

Een zwak punt bij tablets is meestal het geluid. Bij de Z2 zijn de luidsprekers aangepast en naar een andere locatie verhuist, waardoor het geluid echt wel beter doorkomt (maar nog wel steeds hol/blikkerig klinkt). Ideaal wel om in de zetel een episode van de nieuwe Silicon valley HBO-reeks te kijken.

Conclusie test

Ik zie hier zelf thuis, hoe Karlien amper nog haar laptop gebruikt en alles op de iPad2 doet. De Z2 is weer een nieuwe stap voor vele gebruikers om hun laptop te vervangen door een tablet. Voor het overgrote thuisgebruikers zal een dergelijke tablet met groter scherm, veel processorkracht, goed geluid en beeld, meer dan genoeg zijn voor het geen zij online doen. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld een dock voor in de keuken of andere Sony Xperia Tablet Z2 accessoires. Ook de nieuwe Smartphone Sony Xperia Z2 (zie Sony Xperia Z2 hoesjes) krijgt zeer goede reviews van alle testers.

Ook andere testers van deze nieuwe Sony tablets waren direct onder de indruk.

De Sony Xperia Z2 tablet is te koop voor 499Euro bij Coolblue voor de 16Gb versie, maar ik zou toch eerder opteren voor de 32GB versie vanaf 549Euro. Hierdoor zit hij in dezelfde prijsklasse als de iPad Air 32GB (570Euro).

xperia tablet Z2 coolblue

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments