Nu we terug met beide voeten op aarde zijn terecht gekomen (in mijn 110pk Astra’tje en met het Belgische #nogov-nieuws op de radio) is het tijd om een verslag neer te pennen van het Michelin-event afgelopen dagen.

Movie

Mijn eigen Gopro-beelden in de mix met de beelden van de HITACHI DZHV HD-camera, die op ons lag te wachten. Met dank aan de Les Miami Punque voor het ter beschikking stellen van de soundtrack.

HQ movie van Michelin Tyres

Een schitterende organisatie, waanzinnig mooi hotel en zeer lekker diner in restaurant Arola gelegen in het golfresort van Cascais waren de perfecte start van deze trip. Mooie gelegenheid om met de mede-bloggers wat te praten en ook met de verschillende marketingmanagers.
Michelin Pilot Performance days Estoril

Donderdag was het dan D-day met een early rise en vanaf 8u. werden we ontvangen op het circuit van Estoril met volgende cijfers:
– 51 wagens aanwezig op het voormalige F1-circuit
– in totaal meer dan 20.000pk tot onze beschikking
– meer dan 670 Michelin-banden werden op het 10 dagen durende event (5*30 uitgenodigden) afgeschreven
“Michelin sells performance, not rubber.”

 

20.000 pk aanwezig op het circuit…

(doorklikken voor groot formaat!)
Michelin Pilot Performance days Estoril

Circuit-testing

Met de groep Benelux en Duitse bloggers zijn we direct gestart met de circuit-testen. Een 14tal wagens stonden gereed in de paddock en waren voorzien van verschillende top Michelin bandenreeksen. Een ideale manier dus om zelf het verschil tussen bijvoorbeeld Michelin slick, Pilot sport cup+, Pilot sport PS2 banden aan te gaan voelen.
Michelin Pilot Performance days Estoril
Michelin Pilot Performance days Estoril
Michelin Pilot Performance days Estoril

Het waren in totaal 3 verschillende workshop-tests, die ik doorlopen heb met mijn persoonlijk toegewezen fabriekstester en het was verbazend hoe duidelijk de verschillen voelbaar waren. Zeker in de workshop3 met 3 identieke Porsches 997 GTS was het verschil zelfs al merkbaar aan 60km/u in de pitlane. Zeer boeiende gesprekken gehad met de fabriekstester over de verschillen en gevolgen ervan voor de baanligging en karakter van de wagen.

Het was voor mij mijn eerste circuitervaring met dergelijke wagens en de eerste wagen (direct de Audi TTRS MTM) was dan ook zeer onwennig op een voor mij onbekend circuit.
Michelin Pilot Performance days Audi TTRS MTM

Naderhand ging alles steeds beter en vlotter en vooral de Porsches bevielen me zeer goed (super soft en relaxed rijden). Zeker tijdens mijn freedriving-sessie in de namiddag kreeg ik dan ook de nodige complimenten omdat ik ipv. ingehaald nu de 2 andere identieke Porsches voorbijging die 10-20sec voor mij waren vertrokken. Met dank zeker aan de vele kleine race-tips van de instructeur! Echt top hoe super enthousiast alle fabriekstesters waren gedurende de dag en hoe toegankelijk zelfs de grote Michelin managers zich opstelden.
Circuit Estoril

Voor velen een hoogtepunt, was de Audi R8 v10 was voor mij een te zwaar monster wat mijn beperkte supercar-ervaring te miniem was om er echt optimaal gebruik van te maken. De lange rechte lijn was wel kicken om flatout te gaan richting de 240km/u en dan alles dicht te gooien voor de eerste bocht.
Michelin Pilot Performance days audi r8 v10

Dynamic en static testing

Het 2de deel van de dag waren enkele workshops met wat inside views van bijvoorbeeld het Porsche fabrieksteam op de samenwerking met Michelin, De Michelin-ingenieur die exclusief werkt op de banden voor de Bugatti Veyron (productie werldrecord van +430km/u op naam van de Veyron met de standaard Veyron-Michelins), de mensen achter KTM/gumpert/…
Michelin Pilot Performance days KTM

De PR-guy van Gumpert toont de koffer van de Gumpert Apollo S (recordhouder op de Nürburgring!), waardoor de Gumpert volledig road-legaal is en je er zo mee naar de bakker mag.
Michelin Pilot Performance days Gumpert apollo S

Daarnaast was er nog een dynamische test omtrent remmen op een natte ondergrond. 4 BMW M3’s stonden klaar uitgerust met zowel Michelin/Bridgestone/Pirelli banden en dienen door ons naar 80-90km/u gebracht te worden om dan op een natte ondergrond alles dicht te gooien. Het was verbazend hoe groot het verschil met de concurrentie was: in mijn geval 23.3m en 24.6m (net een zebrapad in het ergste geval). De technische snufjes van de BMW grepen trouwens ook mooi in tijdens het bruske remmen.
Michelin Pilot Performance days BMW M3

Namiddag

De namiddag werd gestart met een kleine free-driving sessie, waar ik direct koos voor een Porsche 997 GTS.

Nadien had je de mogelijkheid om in de verschillende supercars mee te rijden met de aanwezige fabriekstesters. Een ritje met een fabriekstester in een Porsche supercup (911 GT3 RS) was voor mij meer dan genoeg en daarna was het vooral genieten van al het rondrijdende speelgoed.
Michelin Pilot Performance days Porsche supercup

Eind-conclusie

Het mag duidelijk zijn dat Michelin aan de top staat in bandenland. Ze hebben zich dan wel teruggetrokken uit de F1-wereld, maar op de andere vlakken staan ze mee aan de top en dit voor zowel de echte circuit-wagens als de super road-cars, waar er een zeer nauwe samenwerking is met de verschillende merken.

Hierbij wil ik ook Michelin bedanken (met nadrukkelijk Mark van Michelin Benelux voor de leuke trip) en Buzzparadise (THX Mario!) voor de uitnodiging. Het event was echt top in de puntjes verzorgd met zelfs een super goed wifi-netwerk op het circuit en de nodige persoonlijk hd-camera’s voor het maken van de beelden.

Ook even een thx naar de andere Benelux-bloggers op deze trip: Vincent van vinch.be, fashion-blogster Sophie van Alerte à Liège, Herman van autoblog.nl, Ruud van autogespot.nl en Jeroen van dutchcowboys.nl.

Super trip!
Michelin Pilot Performance days Porsche supercup

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sophie/Alerte à Liège
12 jaren geleden

Very very nice post!

12 jaren geleden

Mooi sfeerverslag chef! Zal zelf deze week ook wat fabrieken. Turbo turbo!

Pascal
12 jaren geleden

Herman vette post!
Ik heb hem ook even gelinkt met een post op mijn blog. De kwijl hangt hier nog aan mijn scherm!

greetz,

P.

12 jaren geleden

Wij waren er ditmaal niet, dus bedankt om ons waterachtig te maken;)