Update 3 mei 2021:

En kijk Proximus komt met een soort oplossing vanaf 1 juli 2021.

Ga je deze zomer in Zwitserland Roaming gebruiken (of meer dan 2 sms-berichten versturen), dan activeert automatisch een Daily Roaming Pass voor 24uur. Hiervoor betaal je 5,95EUR/24 uur en daarna surf je onder de Europese voorwaarden (Zwitserland hoort hierbij tot zone A zoals de Verenigde Staten, Marokko, Canada of Turkije). Op 1 maand tijd kan je zo 10 toeslagen hebben (dus maximaal 59,5EUR), daarna loopt het tot het einde van de maand.

 

Update:
We zijn 4 jaar na de originele blogpost uit 2015 en het is zot dat ik nog dagelijkse bezoekers op deze blogpost heb en geregeld op Twitter tweets zie over deze roaming-valstrik.

Begin januari 2015 vlogen we met ons skimateriaal op Genève voor een weekje sneeuwplezier in enkele dorpen van skigebied Portes du Soleil.

De luchthaven in Genève was zoals je zou kunnen verwachten perfect georganiseerd. Aparte bagageband voor ski’s, alle transferbedrijven mooi bij elkaar in de aankomsthal,…

Bij thuiskomst ontdekten we echter nog wel een valstrik, waar we domweg waren ingetrapt. Je bevindt je op enkele minuten rijden van de Franse grens, maar natuurlijk wel in Zwitserland. Dat landje, dat zich overal neutraal wilt houden en geen zin heeft in de Europese Unie. Door de spectaculaire sprong van de wisselkoers van de Zwitserse Frank zitten ze nu met de toeristische problemen.

https://www.instagram.com/p/x4jw5AHcCa/

Roaming in Zwitserland

In heel Europa is het roamingprincipe nu weggevallen en dien je niet meer extra te betalen voor internetverkeer in Europa. Een grote stap, die welgekomen was.

Dit hoeranieuws is heel leuk, maar niet als je dus in Genève landt. Zwitserland doet niet mee met de Europese Unie, dus daar tellen die nieuwe Europese regels niet. Elke operator hanteert er dus ook zijn eigen tarieven (en kleine lettertjes). Met Monaco, Andorra, San Marino, Isle of Man, Jersey en Guernsey is dit dus ook geregeld het geval bij de verschillende operatoren!

Tijd om eens een vergelijking te maken tussen de verschillende operatoren en dit voor de prijs per MB (gewone prijs zonder speciaal roamingpakket). Belt of sms’t er trouwens nog iemand op reis?

update 2019: Base is lager gegaan, Mobile Vikings heeft de kleine letters aangepast en Scarlet is toch ook van Proximus of niet? 🤔

Operator prijs / MB in Zwitserland Meer info
Proximus € 14, 52 / MB (vanaf juli Daily Roaming pass systeem van 5,95EUR) Meer info
Base € 3 / MB     €9,50/MB Meer info
Telenet € 3 / MB Meer info
Orange € 6 / MB Meer info
Mobile Vikings “Buiten de EU kun je via Mobile Vikings geen mobiele data gebruiken.” Meer info
Scarlet Gewoon binnen je EU bundel! Meer info

Een goede tip is dus om goed te gaan vergelijken tussen mobiele abonnementen.https://twitter.com/KTommel/status/1107218605056364544

Daar ik binnenkort waarschijnlijk nog een blitzbezoek aan Genève ga brengen (ditmaal niet wintersport gerelateerd, maar eerder iets met wagens), ben ik gewaarschuwd. 😉

Dat ik trouwens niet de enige ben, die in die valstrik liepen.

Daarom een update van deze blogpost en de tarieven, ter waarschuwing van iedereen. Enja deze blogpost ontvangt dus nog bezoekers…

Samenvatting?

  • Hoeveel kost een MB internet via Roaming via Orange in Zwitserland? 1MB internet kost 6EUR in Zwitserland.
  • Hoeveel kost een MB internet via Roaming via Base in Zwitserland? 1MB internet kost 3EUR in Zwitserland.
  • Hoeveel kost een MB internet via Roaming via Proximus in Zwitserland? 1MB internet kost 14,52EUR in Zwitserland.
  • Hoeveel kost een MB internet via Roaming via Scarlet in Zwitserland? Internet in Zwitserland zit gewoon in je EU databundel.

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments