Zwitserland valstrik voor je smartphone (update 2020)
Update:
We zijn 4 jaar na de originele blogpost uit 2015 en het is zot dat ik nog dagelijkse bezoekers op deze blogpost heb en geregeld op Twitter tweets zie over deze roaming-valstrik.

Begin januari 2015 vlogen we met ons skimateriaal op Genève voor een weekje sneeuwplezier in enkele dorpen van skigebied Portes du Soleil.

De luchthaven in Genève was zoals je zou kunnen verwachten perfect georganiseerd. Aparte bagageband voor ski’s, alle transferbedrijven mooi bij elkaar in de aankomsthal,…

Bij thuiskomst ontdekten we echter nog wel een valstrik, waar we domweg waren ingetrapt. Je bevindt je op enkele minuten rijden van de Franse grens, maar natuurlijk wel in Zwitserland. Dat landje, dat zich overal neutraal wilt houden en geen zin heeft in de Europese Unie. Door de spectaculaire sprong van de wisselkoers van de Zwitserse Frank zitten ze nu met de toeristische problemen.

Roaming in Zwitserland

In heel Europa is het roamingprincipe nu weggevallen en dien je niet meer extra te betalen voor internetverkeer in Europa. Een grote stap, die welgekomen was.

Dit hoeranieuws is heel leuk, maar niet als je dus in Genève landt. Zwitserland doet niet mee met de Europese Unie, dus daar tellen die nieuwe Europese regels niet. Elke operator hanteert er dus ook zijn eigen tarieven (en kleine lettertjes). Met Monaco, Andorra, San Marino, Isle of Man, Jersey en Guernsey is dit dus ook geregeld het geval bij de verschillende operatoren!

Tijd om eens een vergelijking te maken tussen de verschillende operatoren en dit voor de prijs per MB (gewone prijs zonder speciaal roamingpakket). Belt of sms’t er trouwens nog iemand op reis?

update 2019: Base is lager gegaan, Mobile Vikings heeft de kleine letters aangepast en Scarlet is toch ook van Proximus of niet? 🤔

Operator prijs / MB in Zwitserland Meer info
Proximus € 14, 52 / MB Meer info
Base € 3 / MB     €9,50/MB Meer info
Telenet € 3 / MB Meer info
Orange € 6 / MB Meer info
Mobile Vikings “Buiten de EU kun je via Mobile Vikings geen mobiele data gebruiken.” Meer info
Scarlet Gewoon binnen je EU bundel! Meer info

 

Daar ik binnenkort waarschijnlijk nog een blitzbezoek aan Genève ga brengen (ditmaal niet wintersport gerelateerd, maar eerder iets met wagens), ben ik gewaarschuwd. 😉

Dat ik trouwens niet de enige ben, die in die valstrik liepen.

Daarom een update van deze blogpost en de tarieven, ter waarschuwing van iedereen. Enja deze blogpost ontvangt dus nog bezoekers…

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

13 comments

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.