Zwitserland de valstrik voor smartphone gebruikers

Begin januari vlogen we met ons skimateriaal op Genève voor een weekje sneeuwplezier in enkele dorpen van skigebied Portes du Soleil.

De luchthaven in Genève was zoals je zou kunnen verwachten perfect georganiseerd. Aparte bagageband voor ski’s, alle transferbedrijven mooi bij elkaar in de aankomsthal,…

Bij thuiskomst ontdekten we echter nog wel een valstrik, waar we domweg waren ingetrapt. Je bevindt je op enkele minuten rijden van de Franse grens, maar natuurlijk wel in Zwitserland. Dat landje, dat zich overal neutraal wilt houden en geen zin heeft in de Europese Unie. Door de spectaculaire sprong van de wisselkoers van de Zwitserse Frank zitten ze nu met de toeristische problemen.

Roaming in Zwitserland

Onder aanvoering van de voormalig eurocommissaris Neelie Kroes zijn de grenzen voor roamingtarieven voor bellen, sms’en en ook mobiel internetten in heel Europa reeds gevoelig gezakt. Tegen het einde van dit jaar zouden deze roamingkosten zelfs moeten vervallen.

Dit hoeranieuws is heel leuk, maar niet als je dus in Genève landt. Zwitserland doet niet meer met de Europese Unie, dus daar tellen die nieuwe Europese regels niet (waarbij 1MB data nog maximaal €0,20 exclu btw mag kosten). Elke operator hanteert dus zijn eigen tarieven.

Tijd om eens een vergelijking te maken tussen de verschillende operatoren en dit voor de prijs per MB (gewone prijs zonder speciaal roamingpakket). Belt of sms’t er trouwens nog iemand dan op reis?

Operator Prijs / MB in Frankrijk prijs / MB in Zwitserland Meer info
Proximus € 0,20 / MB (inclu btw = €0,242) € 12 / MB (inclu btw = €14,52) Meer info
Base € 0,24 / MB € 3,50 / MB Meer info
Telenet € 0,20 / MB € 10 / MB Meer info
Mobistar € 0,242 / MB € 3,63 / MB Meer info
Mobile Vikings € 0,15 / MB € 0,15 / MB Meer info

Jaaaa Proximus, dat is wel geen klein verschil meer?

Prijzen als enige enkel exclu. btw tonen op je website?!? Wat heb je daar als particulier nu aan. De tomaten in den Delhaize liggen daar toch ook aan prijzen inclu. btw?

Op de draak van een informatieve website (ik diende Google te gebruiken om alle info op de Proximus site te vinden) valt die exclu btw nu ook niet echt hard op hé?

Proximus zwitserland roaming

Ik vrees ervoor dat Proximus op die manier de aanstormende revolutie van de chatapps (onder aanvoering van bijvoorbeeld een Whatsapp) zal kunnen doorstaan.

Initiatieven zoals de internationale prepay simkaart WhatSim en de lancering van de Whatsapp call-functie, zal de smartphone verder wegdrijven van traditioneel bellen en sms’en.

Daar ik binnenkort waarschijnlijk nog een blitzbezoek aan Genève ga brengen (ditmaal niet wintersport gerelateerd, maar eerder iets met wagens), ben ik gewaarschuwd. 😉

Dat ik trouwens niet de enige ben, die in die valstrik liepen.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer seo freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing met een behind-the-scene blik.

11 comments

  • Had A&M of mezelf om advies gevraagd, zoals Kristof V. het ook vaak doet, dan had je waarschijnlijk ook dit niet voorgehad.
    Gelukkig is hier het maximum verbruik aan jou aangerekend geweest.
    Dankzij Mevr. N. Kroes treedt de ‘Surfbeperking in het buitenland’ automatisch in, zodra je € 49,59 eBTW (oftewel € 60 iBTW) aan data roaming comsumptie bereikt hebt.
    Zwitserland is al jaren een stokpaardje, dat niet meespeelt me de EU-regelgeving, maar van zodra je een data roaming optie actief hebt staan, zoals de Daily Travel Surf, gelden andere data roaming tarieven.

  • Nogal wiedes dat de prijs ex BTW getoond wordt, want je zat op het business gedeelte van de website. Dat is bij alle operatoren zo, enkel op het particuliere stuk moeten ze prijzen incl BTW tonen…

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *