Afgelopen week heb ik ook nog eens een podcastaflevering opgenomen in de “In Opname” reeks van Intracto (zie ook de blogpost over aflevering 1).

Daar we ook met de podcast “in ons kot blijven”, wordt deze podcast dus niet mer onze gewone podcast-set opgenomen:

Microfoon: Audio Technica AT2020
Microfoon standaard: TIE Studio
Extra’s: Devine SPS 200 shockmount en popfilter
Hoofdtelefoon: Audio Technica ATH-M30x
Audio interface: Focusrite Scarlett 18i8
XLR-kabels
Zie deze Intracto blogpost met wat meer info

Maar worden de afleveringen nu opgenomen remote en gaat dit natuurlijk wel wat ten koste van een optimale geluidskwaliteit.

In aflevering 7 van de podcast was ik nog eens te gast en ditmaal samen met VRT journalist Tim Verheyden (waarmee ik en Dieter samenwerkte voor zijn reeks “Facebook en ik” met ons Pastinaak experimentje waar ik zorgde voor de online ondersteuning).

Bij het beluisteren van deze podcast, zal je direct merken dat er best een verschil in geluidskwaliteit is tussen de 3 stemmen in de podcast.

Zelf ben ik nog maar een beginnende/newbie vlog/podcast/webinar opnemer, maar probeer ik wel zoveel mogelijk te leren, tweaken en documenteren. Dus hierbij mijn eigen lessen na deze aflevering.

 

Tips om het geluid in een webinar/podcast te verbeteren

1. De ruimte van je podcast optimaliseren?
Een strakke loft met veel glas en geen deuren is hip, maar niet de beste opnamelocatie voor een webinar of podcast. Ga dus even kijken waar je best in huis of op kantoor die podcast kan opnemen.

Op de screenshot hieronder zie je onze verschillende locaties bij het opnemen van deze podcast.

Zoals je ziet zit Dieter voor een kast en gaat deze vlakke en harde achtergrond mee zorgen voor de nodige weerkaatsing van het geluid.

Waar ik veel commentaar op krijg als de camera opstaat is het geluiddempende materiaal dat aan de muren hangt in mijn Dailycave. In mijn kleine bezemkast heb ik op strategische plaatsen Flamex A-pyr platen geplaatst, om op die manier de echo en akoestiek te verbeteren.

Deze werken super eenvoudig, kan je eenvoudig op maat snijden en zijn zeer licht om met lijm aan te brengen.

Een andere methode is om even een tijdelijke opzet te bouwen. Marques Brownlee is verhuisd naar een waanzinnige (gigantische) nieuwe studio en heeft nog niet de juiste geluiddemping hangen.

De WVFRM podcast wordt dan ook even zo opgenomen momenteel.

https://www.instagram.com/p/B_U5s5PJC15/

2. Kan je achtergrondgeluiden afzetten?

Als ik zelf een webinar of podcast opneem, dan maak ik een rondje door het huis. Even kijken of de wasmachine en droogkast afstaat. De NAS, printer en scanner in mijn homeoffice even afzetten. Ramen dicht in de kamers rond mijn bureau,…

 

3. Welke microfoon ga je gebruiken?

De ingebouwde microfoon van je computer of smartphone moet je al zeker vermijden. Enerzijds kan je natuurlijk een volledige podcastset met audiomateriaal aanschaffen, maar als je een flexibele remote configuratie wilt, dan zoek je meestal gewoon een USB-microfoon.

In de podcast aflevering hoor je Tim Verheyden inbellen via Bluetooth earbuds oortjes. Leuk voor een eenvoudig telefoongesprek of videocall, maar zeker te vermijden voor een podcast (zoals je ook kan horen).

Ikzelf gebruik al een tijdje de gekende Blue Yeti microfoon (ondertussen ook voorzien van een eenvoudig windscherm).

Juiste instellingen Blue Yeti:

  • Hij moet echt verticaal staan
  • Zet hem op stand cardioid (het symbool met het omgekeerde hart)
  • Zet de gain draaikop (input volume en gevoeligheid) op 30% ongeveer

Een andere tip is de Rode Podcaster microfoon (momenteel wel overal uitverkocht online), die bijvoorbeeld door de WVFRM podcast co-host Andrew Manganelli wordt gebruikt.

 

4. Kijk hoe je de audio gaat opnemen – double ender techniek?

Door deze blogpost ben ik er verder gaan induiken (wat net de reden van me is om zulke blogposten te gaan maken) en las ik bij Glenn van maakeenpodcast.be een blogpost over de double-ender techniek en de tip om de opname te doen met Zencastr software.

Deze is echt gemaakt voor het opnemen van een remote podcast in de beste kwaliteit.

5. Leer van anderen

Ook Casey Neistat is druk bezig om te blijven leren en deze Twitterthread is echt van goud waarde om tips op te steken.

 

Toevallig had ik normaal vandaag een “Podcast voor professionals” Syntra opleiding gevolgd bij Andries Beckers, de co-host van de podcast van Alex Agnew. Doordat ik in deze hele situatie mijn kinderen niet zomaar in de noodopvang wil duwen, heb ik mijn deelname verschoven na het najaar. Ik kijk wel hard uit naar een dagje luisteren en veel vragen stellen over hoe zij dit juist allemaal aanpakken.

 

6. We leren van elkaar

Ik stuur daarnaast deze week een mail uit met de vraag naar het insturen van je thuiswerk/podcast/webinar configuratie (met details, foto’s,…) naar de fans van deze blog.

Volgens mij kan dit wel eens een hele leuke blogpost worden ter inspiratie voor velen. Enja je mag een linkje naar je eigen website/bedrijf mee aanleveren in je tekstje (als SEO bonus 馃槈).

Heb je interesse om mee te werken, stuur me even een mailtje workfromhome@dailybits.be.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments