Wanneer we bijvoorbeeld de laatste inkomsteninformatie van Facebook gaan bekijken, dan mag het duidelijk zijn dat mobiele advertenties het nieuwe goud zijn online.

The contribution of mobile advertising to Facebook’s ad revenues is increasing: Around 73% of Facebook’s ad revenues for the quarter ended March 31, 2015 was from mobile ads, up from 59% contribution in the same quarter last year and 69% contribution in the previous quarter.

Facebook posted total ad revenues of $3.32 billion for the quarter, up 46% year-on-year (YoY). This essentially means that Facebook generated mobile ad revenues of around $2.42 billion for the quarter.

Ja je leest het goed, 2.42 miljard dollar verdient Facebook met mobiele advertenties in slechts de eerste 3 maanden van 2015!?!

Afgelopen week kwam er dan dit nieuws naar boven, waarbij een consortium van Europese mobiele operatoren een vage toepassing van 1 of andere Israëlische startup Shine willen gaan inzetten. Hiermee zouden ze een adblocker direct op al het mobiel verkeer kunnen loslaten om mobiele advertenties dus reeds weg te filteren voordat ze richting de smartphonegebruikers vertrekken.

Mobiele advertenties wegfilteren = goed idee

Een goed idee, als je bekijkt wat voor rommel er soms wordt losgelaten op gebruikers. Zo kwam ik onderstaande advertentie afgelopen weekend tegen op een Nederlandse receptenwebsite (het blijken Adroll advertenties te zijn).
mobile_ads

Bij het klikken op deze advertentie (waarbij de valse FB notificatie trouwens nog eens knipperde ook), kreeg ik een popup dat mijn iOS device malware had en ik best zo snel mogelijk een malware removal tool die aan te kopen via die popup. Best grappig natuurlijk om dit op een Android smartphone te zien verschijnen (voor mezelf als ervaren internetgebruiker een onwetende gebruiker daarentegen…).

Laat het dus duidelijk zijn dat dit de grootst mogelijke online advertentie rommel is, die zonder dat die .NL website het doorheeft door Adroll wordt getoond.

Mobiele advertenties wegfilteren = slecht idee

Op het internet is alles gratis! Nog steeds zijn er velen van mening dat alles gratis is en zal blijven op het internet. Al die content makers, webdesigners, webhosters,… zetten die vele websites gratis op het internet. Euhm right….

Ik ben dus zelf absoluut geen voorstander van het algemeen gebruik van adblockers (als in egoïstisch zelf beslissen dat jij niet wilt meebetalen voor het gratis gebruiken van een bepaalde website/online service).

Ikzelf heb er ergens geen probleem mee om met een deel van mijn privacy te betalen in ruil voor bijvoorbeeld het gebruiken van twitter, Whatsapp, Facebook,… Zolang ik zelf nog wel kan bepalen wat en wat er juist gebruikt wordt.

Dit nieuwtje van dit weekend zal misschien ook slecht nieuws voor velen worden. Apple heeft in zijn plannen voor zijn eigen streaming service blijkbaar ook gedaan gekregen dat Spotify zijn gratis ad-sponsored versie zal moeten gaan inbinden.

Het antwoord van Google op die mobiele operatoren?

Om terug te gaan op die roddel als zouden mobiele operatoren in Europa Google willen gaan onder druk zetten door het wegfilteren van mobiele advertenties, dan mag het antwoord van Google wel duidelijk zijn.

Nexus6 gebruikers in de VS zullen namelijk reeds klant kunnen worden van het nieuwe Project FI mobiele dataplan van Google.

De prijszetting is redelijk hoog als je dit voor het eerst bekijkt (+1GB = een extra 10$/maand), maar dan zie je pas dat dit het tarief is voor dataroaming in meer dan 120 landen en ongebruikte datalimieten overgezet worden naar de volgende maand! Hiermee kan Google mobiele operatoren echt gaan pijn doen.
google project FI

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments