Waarheen op vakantie? Met mijn favoriet boek (THE KITE AND WINDSURFING GUIDE EUROPE) op de schoot hadden we het idee om eens te gaan kijken in het Noorden ipv. het normale Zuiden.

Het ruige plan was dus naar Zweden te rijden en dan de oversteek te maken richting Zuid-Finland, waar Retabo Party-buddy Bram nu al enkele jaren woont (en die ik exact een jaar geleden al eens was gaan bezoeken). Nadien zouden we dan terug gaan afzakken naar Denemarken. We hadden “wat” surfmateriaal bij (Futura 111, Go 155, 5 zeilen van 4.7m² tot de glide 7.5m²) en waren voorzien op alles (3 seconds air tent en campingspullen).

Ik heb al wat foto’s geselecteerd, maar Karlien had haar fotomateriaal (met wat lenzen) bij, dus het zijn er wat teveel geworden om allemaal online te plaatsen.


Zondag 15 juni vertrokken richting Zweden (toptip voor meer info over dit land) en via de vele ferry’s op 2 dagen richting Stockholm gereden, met een nachtelijke campingstop. Het volledige roadboek met de nuttige adressen (campeertips en foodtips) komt nog wel eens online.

Stockholm was in die periode nog helemaal in de ban van het EK en dit zorgde voor de nodige grote schermen in deze prachtige stad (echt een citytrip waard).

We verbleven er een nacht in 1 van de vele boothotels in het midden van de stad (prijs ongeveer 80€ voor een kamer)

Dinsdag zijn we dan via een 11 uur durende ferry-overtocht naar Finland overgestoken. Voor mij was dit een super relax moment, maar Karlien was niet echt bestand tegen de verveling op dit drijvend dorp. Naast de vele restaurants, pubs, taxfree (prijsverschil voor alcohol is 30-50% met Zweden en FInland!),.. is er weinig anders te doen dan genieten van de vele eilandjes en wat lezen.

Bram heeft afgelopen winter samen met Pia een huis in de buitenwijk van Hanko gekocht. HAnko is het Knokke van Finland met huizenprijzen in de betere buurten die vlotjes de 500.000€ overschrijden… Hun huis licht ligt in een grote tuin en heeft zelfs zijn een eigen gezellige guesthouse in de tuin voor de gasten.

Hanko (vanop de watertoren)

Het domein

Onze guesthouse (een oude Candyshop)

Het privestrand tijdens een wandeling met Nala

Bram, Pia, Nala en Tiger

Het was voor ons dan ook een weekje genieten in Hanko met een leuke surfsessie op Tulleniemi (een grote baai, die de toegang tot de haven biedt, dus ik moest wat uitkijken voor de binnenvarende oceaanreuzen).

We hadden bewust deze week uitgekozen voor ons bezoek aan Finland, daar het jaarlijkse midzomerfeest een feest van stadsbelang is in Finland. Alle Finse jongeren komen een weekendje crashen in Hanko en alle inwoners van Hanko vluchten een weekend naar hun zomerhuis op de vele eilanden voor de kust. We hebben dan ook weer genoeten van een bezoek aan het eiland van Pia haar ouders, een waar paradijs zoals Karlien het noemde.

De aanlegsteiger van hun eiland (die dag hebben ze daar ook hun quad aangekregen)

Het grote, nieuwe zomerhuis dat nu boven op de berg in aanbouw is

De verse zalm ligt op de BBQ in het BBQ-huisje

Na het midzomerweekend zijn we dan via een nachtje in Turku. De splinternieuwe camping op het eiland Ruissalo, in een natuurreservaat, heeft persoonlijke privékeukens voor de campinggasten en bezit ook de TWC (The Turku WIndsurf CLub). Best de moeite voor een bezoekje deze camping!

Het leukste campingonderdeel. De smijttent opzetten

De campingkeukens voor de gasten

Clubhouse TWC

De volgende morgen zijn we dan de ferry naar Stockholm terug opgegaan. Doordat onze auto belanden was met surfmateriaal werden we steeds als een speciaal voertuig behandeld en hebben we steeds als eerste de lege ferry mogen oprijden (enja een ferry met 2500 opvarenden bevat best wel wat auto’s)!


De Storebæltsbroen brug
in Denemarken (7bft. zijwind, dus het was naar de overkant hobbelen met al dat surfmateriaal op het dak)

Het 2de deel van de surftrip speelde zich af rond het Ringkobing Fjord in Denemarken. Een aaneenschakeling van super freeride windsurfspots rond dit grote heupdiepe meer met net over de duinen de Noordzee (afmetingen meer: 26km op 10km).

Vreemd genoeg is het meer onder de Belgische windsurfers niet echt gekend, maar de talrijke surfcampings staan vol Duitse en Nederlandse windsurfers. En terecht! Het meer biedt super leuke vlakwater freeride omstandigheden en dit zorgde voor mijn plezier en zeker ook voor Karlien.

Na minder dan een jaar surfen kan ze nu vlot overweg met haar Go 155 en begint ze de eerste planeerstapjes en trapeze-ervaringen te ondergaan. Elke surfsessie komt ze met een grotere smile van het water, dus dat gaat meer dan goed!

We hebben de 3 bekendste surfspots van het meer gedaan:
Skaven strand (hier was onze voortreffelijke camping)
-> minpunt is de lange wandeling naar buiten met grotere vinnen, want echt overal kniediep water
-> de veel voorkomende westenwind is hier onshore en geeft leuke bump&jump omstandigheden

Hvide sand/Aargab (meerkant)
-> een leuke surfshop met grote surfschool aan de kant
-> +/- 3,5€ betalen voor de parking aan het water
-> de westenwind is hier offshore en zorgt voor lekker vlak water
-> Het vlakke water was voor Karlien ideaal om veel bij te leren

Bork Havn
-> Grote beschermde baai
-> Voor mij super om over het vlakke water naar de overkant te knallen (3km verder)
-> in het begin wat gevaarlijke ondieptes, dus mijn vin is weer iets korter
-> Karlien had het hier veel moeilijker, daar de wind in het begin zeer vlagerig is
De omgeving van Ringkobing fjord is voor mij dé ideale surfbestemming. 800km vanuit België, vele super goede campings aan het water, mogelijkheid tot het huren van 1 van de honderden zomerhuisjes aan het meer, veel variatie in spots, zeer goede windstats,…

Surftrip tips
-> Kite and windsurfing guide was echt handig op deze trip
-> In de 3 landen moet je overdag je lichten aanzetten!
-> Levensduurte ongeveer gelijk met België
-> Campingpas kan je al op voorhand bestellen (en blijkbaar krijg je daarmee korting op de ferry’s)
-> ferry’s Denemarken – Finland kwamen in totaal op een 300€ voor auto en 2 personen, maar dus zonder korting.
-> Midzomer wordt in Finland op vrijdagavond dicht bij 23 juni gevierd en in Denemarken op 23 juni zelf. Wij hebben dus 2maal de festiviteiten meegemaakt.

Super ervaring deze roadtrip. Deze 3 landen zijn toch wel een totaal andere belevenis dan de Zuiderse landen. Alles is super efficiënt, netjes, afgewerkt en overal wordt je perfect geholpen in het Engels.

In totaal hebben we 4100km gereden en nog eens 650km afgelegd via 5 ferry-vertochten (1* Duitsland-Denemarken, 2* Denemarken-Zweden en 2* Zweden-Finland). De combinatie met camperen ging zeer goed. Met dank aan onze 3 seconds tent.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
yves
13 jaren geleden

leuk, het noorden om te surfen wil ik ook eens doen.

13 jaren geleden

Misschien krijg ik al sneller terug de kans,d aar ik nog wat aan het kijken ben om eventueel mee te gaan doen met de zweedse tourstop in de European speedtour begin juni.

Heidi
7 jaren geleden

Merci, Herman! 😉