Weer een blogpostje als persoonlijk archief.

Afgelopen november hadden we reeds fotografisch noorderlicht/poollicht hier in België (we zitten namelijk in een periode met verhoogde activiteit van de zonnestormen op onze zon).

Maar op 10 mei was het dan vol raak voor onze planeet met een reeks aan zonnestormen die op ons werden afgevuurd de afgelopen dagen (de zwaarste zonnestormen sinds 2003). De krachtigste storm had een kracht van G5 (op een schaal van 5) volgens het Amerikaanse SWPC (Space Weather Prediction Center).

Reeds in de ochtend was het duidelijk, dat ik best de batterij van mijn camera kon gaan opladen (enja ik blijf van het medium Twitter houden voor zulke zaken).

Tips voor het zien van poollicht/noorderlicht op 11-12 mei?

Ook in de nacht van zaterdag op zondag 11 mei is er een bestaande kans om dit fenomeen te kunnen zien. Enkele tips hiervoor:

Het treintje zonnevlammen blijft gaan in onze richting en ook de komende nachten is er kans op dit fenomeen. Ik vind zelf op Android de app Aurora de beste voor de inschattingen en timings.

 • Een donkere plek met zicht op het Noorden is belangrijk. Hoe Noorderlijker je zelf zit hoe beter (Nederland had echt een super spektakel).
 • Afgelopen nacht zat het meer in het NW dan puur in het Noorden
 • De zonnestormen bereiken ons in een bepaalde periode met de hoogste intensiteit. Daarvoor is die app of de website poollicht.be dus belangrijk voor (zo sta je niet de hele nacht naar een zwarte hemel te kijken).
  Deze live grafieken op die website tonen je perfect of het de moeite gaat zijn om naar buiten te gaan: linksboven die KP-index, rechtsboven waar op aarde nu poollicht te zien is (waar is het donker genoeg ook), rechtsonder de live weergave van de sterkte om dus te zien of er een piek aankomt (hoe lager hoe beter op die grafiek).
 • Vanaf een KP-index van 7 kan je het fotografisch waarnemen (zelfs een eenvoudige smartphone op nachtmodus is genoeg).
 • vanaf KP-index 8 kan je in de sterke pieken het ook met het blote oog zien (op een donkere plek).
 • Gebruik Twitter/X.com met het zoeken op #poollicht en #noorderlicht om in de gaten te houden of er iets te zien is.
 • Wil je een timelapse maken, dan kan je dit ook perfect met een GoPro camera op een statiefje.
 • De weersomstandigheden zijn trouwens perfect met amper bewolking deze nachten en ook amper maanlicht. Doordat het wel langer licht is midden mei, moet je wel wachten tot na 23u voor je iets gaat kunnen zien.

Deze live afbeelding toont ook de kans voor de komende 30minuten in het Noordelijk halfrond.

 

 

Tips voor het fotograferen:

 • Smartphone met nachtmodus en die stil kunnen houden is al meer dan genoeg. Ik heb echt waanzinnige iPhone foto’s zien voorbijkomen vannacht.
 • Spiegelreflexcamera met lange sluitertijd (10-20sec) op statief en dan kijken welke ISO waarde je dient te gebruiken geeft nog wat extra dimensie.

 

 

Poollicht nacht 10 mei

Er waren 3 grote pieken vannacht (23u – 1u en rond 3u). Tussenliggend zag je wel die groene schijn boven de horizon.

Tijdens de KP-8 pieken zag je dan hoger (tot volledig boven je) de rode/roze dansende patronen verschijnen.

Tijdens de piek rond 0:45u vannacht waren de dansende strepen zelfs visueel zichtbaar hier bij Antwerpen.

Nooit verwacht ooit op blote voeten en met een t-shirt aan het noorderlicht live te kunnen zien vanuit de eigen tuin. In Lapland zagen we dit bij -25gr met duizend lagen kleding aan.

De zonnestormen waren zelfs zo talrijk en sterk dat een groot deel van de wereld dit fenomeen kon zien. Ik zag meldingen uit de Alpen, Rome, de VS,…

   

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2 maanden geleden

Voor wie deze blogpost leest voor tips voor zaterdagnacht.

Er was even verhoogde activiteit met foto’s uit Texel en Noord Nederland.

Maar nu is de activiteit weer weg en is er maar zen kleine kans op zwak fotografisch noorderlicht.