De techconferentie #TNWEurope vorige week was echt een tech droomwereldje waarin ik met veel plezier zat (met bijvoorbeeld de talk van Casey Neistat). Al werd ik er ook door terug op de grond gezet en schreef ik een verslag met de title Keep it real.

Er is echter 1 tenenkrullend moment geweest, dat ik niemand wil onthouden.

Op donderdag werd namelijk de winnaar van de Europese TECH5 startupwedstrijd bekend gemaakt op het hoofdpodium. Tijdens de TECH5 wedstrijd is er in Europa gezocht naar “the fastest growing companies in revenue” en dit in samenwerking met Ayden. Ayden is een Nederlandse online payments unicorn (startup met waardering van +1 miljard dollar) en was hoofdsponsor van deze wedstrijd.

Een wedstrijd rond de snelst groeiende omzet?!?

Say Whut?!? Dus wie de grootste omzetstijging haalt, wint de prijs en voor de rest doet geen enkele metric ter zake?

Een half uur voor die aankondiging zat ik nog bij een panelgesprek rond company metrics en ging het er ook nog over hoe dom omzet als enige metric is.

Ook in al mijn presentaties en workshops hamer ik er steeds op, dat bijvoorbeeld pageviews 1 van de domste metric is in online marketing.

De pageviews van mijn blog zijn hard gezakt tov. 2 jaar geleden, maar de return in relevante leads door mijn blog is hard gestegen.

Hoe dom is omzet als metric eigenlijk?

De winnaar van de TECH5 wedstrijd is Lesara. Een Duitse fashion e-commerceplatform dat op 2 jaar tijd een omzetstijging van 7950% heeft gehaald. We zien echter nergens iets over de marge/rendabiliteit/… van deze e-commercespeler.

Om te laten zien hoe dom die metric is, even mijn eigen omzet van mijn bijberoep erbij halen van de afgelopen jaren.
dailybits omzet

2016 is naar omzet een waanzinnig knaljaar aan het worden met een omzet die elke maand nieuwe records verbreekt. Wat je niet ziet in deze metric/grafiek, is het feit dat mijn Adwords uitgaven evenredig gestegen zijn. Ik heb daarvoor wat redenen om dat te doen (airmiles sparen bijvoorbeeld 😉 ) en mijn winst is gelukkig ook wel gestegen (door betere metrics in het oog te houden dan puur omzet).

De omzet van een e-commerce platform boosten is niet zo heel moeilijk. Je opent de kraan van de online advertenties en de omzet zal wel gaan volgen. Ik snap dus niet hoe TNW dergelijke domme metric gebruikt om een winnaar te bekronen in een wedstrijd.

Of was het de hoofdsponsor?

Voor hoofdsponsor Ayden is deze metric echter wel een belangrijke (bij hun klanten). De pricing van Ayden gaat voor hun e-commerce klanten namelijk werken op het aantal transacties en ook de omzet van betalingen met kredietkaarten.

Voor Ayden is die omzetstijging van Lesara een mooie zaak, zeker als al hun klanten dergelijke cijfers zouden voorleggen. Of er daadwerkelijk een gezond en duurzaam bedrijf achter die omzetstijging zit is een heel andere vraag, maar dat is ook niet echt relevant voor Ayden.

Dus TNW: gebruik volgend jaar een combinatie van duurzame metrics ipv. deze revenue metric. Laten we dat afspreken? En anders nomineer ik mijn Dailybits blog en zorg ik ervoor dat mijn omzet ook 7000% stijgt. 😉

Voor wie de top20 van hun omzet (biggest dick) wedstrijd wilt zien:
tech30 TNW

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments