Na 10 jaar IT consultancy ben ik eind 2013 overgegaan op de wondere wereld van Macbook’s. Na die Macbook Pro 2013 tot in 2018 gebruikt te hebben (hij is hier nog dagelijks in gebruik trouwens), is de MBP 2018 er dan gekomen.

Lang geleden dat ik zoveel gevloekt heb op een stuk technologie, als die Apple Macbook 2018.

De redenen van mijn gevloek op mijn Macbook Pro 2018?

 1.  Dongle life met nog enkel USB-C poorten aanwezig, dus een rugzak vol tussenstukjes voor het aansluiten op hdmi apparaten (als je veel lesgeeft of presentaties geeft dus overal een gesukkel) of het uitlezen van een SD-kaartje. Ook in meetings bij klanten werkte daardoor niet altijd het aansluiten op hun meetingzaal technologie. Dat die Magsafe oplaadpoort ook verdwenen was, was ook al zoiets.
 2. Het toetsenbor 🤷‍♂️
 3. Na 3 jaar gebruik heeft de batterij al een onderhoud nodig en kwam ik geen uur meer toe zonder lader.
 4. De interne microfoon kraakte, dus calls enkel mogelijk met een headset.
 5. In een Microsoft Teams call aanwezig zijn met klanten, was me ook steeds verontschuldigen voor de opstijgende helikoptergeluiden van mijn kant uit. In de zetel werken met die MBP 2018 ging amper, doordat hij zo warm werd onderaan (en de fans dan ook aansprongen). 🤷‍♂️
 6. Die gekke Touchbar boven het toetsenbord, waar iedereen zich afvroeg wat het nut daarvan was.
 7. De USB C poorten aan de rechterkant van mijn MBP werkte soms wel, soms niet. 🤷‍♂️
 8. Een extern scherm aankoppelen of de laptop uit slaapstand halen durfde soms al eens langer te duren of gewoon niet gebeuren.🤷‍♂️

Enja ik had het replacementprogramma van Apple kunnen gebruiken en gratis half mijn Macbook laten vervangen (toetsenbord laten vervangen is echt half de Macbook die wordt vervangen), maar dit zou dan met dezelfde onderdelen gebeuren, dus enkel tijdelijk wat beterschap.

Dus ik (en vele andere techies rond me) telde dan ook af naar het Apple event op maandagavond 18 oktober naar de nieuwe generatie Macbook Pro’s. Ik wil niemand de intro van dit event trouwens ontzeggen, want deze intro alleen was al een pareltje.

Wat heb ik besteld?

Voor mij is mijn laptop mijn dagelijks werkpaard, waar ik geregeld 14uur per dag gebruik van maak en mijn inkomen mee verdien. Ik ben dan ook voor volgende configuratie gegaan:

 • Macbook Pro 14 inch (dit voor de draagbaarheid daar ik dus in normale tijden switch tussen meetingruimtes, klanten, klaslokalen, homeoffice, zetel beneden,…)
 • M1 Max chipset (met dus de extra 24 GPU cores en NIET de 32 core GPU) wat echt totale overkill is, maar ik wil toekomstbestendig zijn voor de komende 3 jaar en videobewerking komt hier soms al eens voorbij.
 • 32 GB aan RAM (ik heb nog even getwijfeld om voor 64GB te gaan, maar dit was toch een stevige meerprijs van weer een extra 460EUR).

Die prijs (mijn inruil van mijn MBP2018 gaat er nog af) komt overeen met 3 jaar lang 3EUR/dag. Lager bedrag dan dat er veel aan fancy koffiecapsules of sigaretten per dag uitgeven. 😉

 

Grootste pluspunten (vooral veel “terug” 😉 ):

 • Terug een fysieke hdmi poort (geen dongle meer nodig)
 • Terug een SD-kaart slot
 • Terug een aparte Magsafe fast charger poort (op 30min naar 50% laden)
 • Geen touchbar meer en terug fysieke functietoesten
 • Nieuw toetsenbord waar je terug voelt dat je een toets indrukt
 • Belachelijk goede batterijduur (als in 3uur beneden in de living werken en nog 84% batterijduur over) dankzij de 70W batterij (in de 16 inch zit er zelfs een 100W batterij in). Enja dat is belangrijk, want producten met een 100W batterij zijn de maximale limiet die je in een vliegtuig als handbagage mag meenemen.
 • Dat deze MBP ook terug dikker is (anders was er geen plaats voor die hdmi poort bvb) vind ik zelf ook een goede zaak. Zie verschil tov van mijn oude MBP.
 • Een mooi detail is trouwens de gravure in de onderkant. Persoonlijk vind ik het nog wel spijtig dat het “appeltje” aan de bovenkant geen licht meer geeft (zoals nog wel op mijn MBP 2013).
 • Iets wat me ook opvalt is, dat het nu moeilijker is om met 1 hand de Macbook van een tafel op te nemen, door de rondere zijkant. Klein gek detail, waar ik nog niet had bij stilgestaan.

 

Vergelijken met mijn vorige Macbook Pro’s?

Daar de grafieken van Apple tijdens de presentatie van deze nieuwe generatie echt wel indrukwekkend waren, wilde ik eens testen hoe dit zich nu gaat verhouden tov. mijn andere Apple Mac’s. Ik heb er ondertussen al wel enkele staan, maar test even enkel met deze die we hier nog dagelijks gebruiken.

Dus tijd om Geekbench nog eens boven te halen.

Eerste de Single Core/Multi-Core CPU test van deze benchmark tool met mijn vaste iMac (de kinderen gebruiken deze), de MBP 2013 (mijn vrouw gebruikt deze), mijn MBP 2018 en de nieuwe MBP M1 Max.

Natuurlijk is een GPU test nog veel waanzinniger door de ingebouwde GPU cores van de M1 Max. Hier zie je pas echt hoe de M1 Max echt weer een hele grote stap voorwaarts is.

 

Enja het is leuk om overal te zien, dat ik niet de enige ben, die echt super blij is met zijn uitgegeven Euro’s. Ook bij Reddit, Uber, Shopify,… zijn ze nu gewoon alle developers hun laptops aan het switchen.

 

 

De belangrijkste graadmeter is wel dat techvlogger MKBHD nu zijn “travel iMac” gaat vervangen voor wanneer hij on-the-road zijn 8K montages wilt doen. Yep die reisde naar tech conferenties met een loodzware Pelicancase met een volledige iMac Pro. Ook hij gaat nu gewoon over op de Macbook Pro M1 Max voor zijn 8K footage.

 

 

En wat zegt iFixit eigenlijk?

De bende van reparatietools bedrijf IFixit heeft hem natuurlijk ook al helemaal uit elkaar gehaald en deze quote zegt alles.

MacBook Pro 2021 Teardown: Easier to Repair, Harder to Score. We’ve still got a long way to go with disassembly, but this new MacBook Pro has, at the very least, the first reasonably DIY-friendly battery replacement procedure since 2012.

Ze geven deze versie van de MBP een score van 4/10 voor zijn repareerbaarheid.  Naar Apple normen best een hoge score, want de vorige generatie kreeg de volle 1/10. 🙈

Ahja: ik heb nog wat Apple aandelen bij gekocht, want deze nieuwe MBP generatie (en vooral de M1 chips evolutie) brengt hen echt wel op een nieuw niveau in computerland.

Ahja 2: Ik kan het niet over mijn haart krijgen om die oude MBP2018 tweedehands aan iemand anders te verpatsen, dus inruil met Apple.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments