Extra belangrijke blogpost voor wanneer je MAC bridging wilt gebruiken.


Zoals ik deze week nog publiekelijke vertelde zijn mijn laptop en internet 2 zaken waar ik niet op bespaar en zorgen voor mijn inkomen. Ik heb dan ook het afgelopen covid-jaar hard geïnvesteerd in een beter thuisnetwerk en ook in extra snelheid voor de internetverbinding hier thuis.

Iets waar ik nog over aan het twijfelen was, is het hebben van een vaste redundante internetverbinding. Dus bij het uitvallen van het internet gaat alles dan automatisch switchen naar een noodverbinding. Natuurlijk kan ik dan kijken naar een Starlink schotel (in combinatie met die Ubiquiti Dream Machine Pro die automatisch kan switchen tussen 2 internetverbindingen). Zo hoorde ik deze week nog een collega freelancer, die dit nu thuis heeft draaien voor zijn tuinkantoor.

Maar toevallig (met dank aan een Twitter discussie) kwam ik erachter dat Telenet Business voor zijn business klanten nu een gratis Internet Backup feature heeft. Als Businessklant kan je deze eenvoudig aanvragen (als je een Business Fibernet, KLIK Buro of KLIK abonnement hebt) en dan komen ze een 4G stick in je modem prikken, die je modem automatisch naar 4G gaat laten switchen als je internet uitvalt. 🥳

PS: ik heb dit gewoon via Twitter DM bij Telenet aangevraagd. Let op trouwens het werkt niet met een fixed IP adres.

Installatie?

De installatie komen ze dus op locatie doen en was in 2 stappen voor mij:

  1. Ik had blijkbaar eerst nog een andere modem nodig, want dit werkt enkel op de modem-only modem van Telenet (de Eurodocsis 3.1 – CV8560E dus). Deze heeft geen wifi acces-point, dus je hebt zelf een wifi-router nodig achter je modem (wat hier geen probleem is natuurlijk 😉 ). Dit model modem heeft een USB A-aansluiting, waarin de 4G stick kan geprikt worden. Met dank aan mijn speedtest tracker merk ik trouwens dat mijn downloadsnelheid nu echt wel hoger ligt sinds de installatie van die nieuwe modem en vooral veel consistenter is geworden. 🚀
  2. De 4G stick krijgt een Telenet simkaartje en dit is in mijn geval een ZTE MF833V stickje. Deze stick kan in theorie maximaal 4G snelheden van 150Mbps/50Mbps aan en wordt tijdens de activatie ook aan de gsmmast in je beurt gekoppeld. Je kan dus dit 4G-stickje NIET nadien meenemen op vakantie. 😅

 

De Internet backup test

Natuurlijk heb ik de test gedaan en mijn coaxkabel naar mijn modem eens eruit gehaald. 🤓

  • Op een goede 45seconden ging het blauwe ledje op de 4G stick knipperen (normaal is het een vast blauw licht), wat toont dat alles dan over 4G verloopt.
  •  De switch ging perfect en mijn Amplifi router was direct mee met het nieuwe ip naar buiten (zie speedtest hieronder).
  • Na het terugplaatsen van de coaxkabel bleef de modem nog een 2tal minuten op 4G, voordat hij terug volledig op de stabiele coaxverbinding overschakelde (zonder enige downtime bij de switch trouwens).

Natuurlijk is de snelheid van die 4G verbinding zeer relatief naar gelang de positie van je modem (als deze in de kelder staat of je woont in een super geïsoleerde nieuwbouwwoning, dan gaat het niet goedkomen). In ons geval staat de modem in de woonkamer achter de tv-kast en haal ik volgende snelheden bij een speedtest na de switch op het 4G netwerk. Meer dan genoeg voor een videocall te doen dus. 👌

Telenet internet backup 4G

Nu heb ik dus 3 internetoplossingen in huis: Telenet Fibernet als basis, Telenet mobile 4G als backup en ook mijn Proximus unlimited simkaart in mijn smartphone. 🥳

Mijn uurlijkse speedtest vanop mijn Synology NAS gaat dit dus wel detecteren als onze Telenet verbinding er dus eens voor lange tijd gaat uitliggen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jorn
2 jaren geleden

Onze backup oplossing is voorlopig om een hotspot via je smartphone te maken. Met een abonnement van 25GB kun je wel enkele uren overleven. Indien er lokaal een probleem is, gewoon even overspringen naar Telenet Wifree van de buren.

2 jaren geleden

De klantendienst vraagt soms tot 150EUR installatiekosten, maar weet dat er een promotie is dat dit gratis is. Vraag hier dus naar.

Als je een vast IP adres hebt, blijkt deze optie trouwens niet mogelijk.

Marcel
1 jaar geleden

4G back up stick werkt perfect, hier draait heel het kantoor met 5 medewerkers er op na een uitval van het internet.