Smartphone reviews, ik ga daar eerlijk over zijn. Ik doe dat niet graag. Een smartphone is voor mij het meest belangrijke werkapparaat dat ik overdag gebruik en ik haat het dan ook om te pielen met sim-kaartjes, apps terug instellen,…

Dus als ze me vragen of ik nog eens een smartphone wil reviewen, dan is de kans dat ik ja antwoord zo goed als onbestaande. MAAR Motorola had het slimmer gezien en pitchte niet enkel een smartphone review, maar ook hun nieuwe “Ready For” feature.

In combinatie met hun Moto G100 transformeer je een smartphone dan ook zo in een computer, die je aan een hdmi-scherm koppelt en via bluetooth devices kan gaan aansturen (zoals we ook al zagen bij Samsung met hun Dex houder).

Even een kabeltje switchen in mijn homeoffice (USB C – HDMI), mijn Apple mouse en keyboard koppelen en poef ik was op de Motorola G100 aan het werken in een desktopomgeving.

Belangrijk om mee te geven is dat je de dock niet absoluut nodig hebt voor die “ready for dock” feature te gebruiken met je Moto G100. De USBC-hdmi kabel krijg je namelijk bij de G100 mee in de doos en kan je dus ook zonder de dock gebruiken. Belangrijk om te weten is dat er in de HDMI-connector ook een USB-C connector zit verstopt, zodat je ondertussen ook je Moto G100 kunt opladen tijdens het gebruik. ๐Ÿ‘Œ

Wanneer je de optionele dock gaat gebruiken (waarbij je de smartphone horizontaal of verticaal kan plaatsen), dan staat alles wat mooier op je bureau en wordt je Moto G100 ook gekoeld door een kleine ventilator (dit is wel maar een 3cm fan, wat natuurlijk een hoog snerpend geluid maakt).

Hierdoor kan je de Moto G100 dan ook als highres videocall oplossing gebruiken. Ik zag dat je de dock er trouwens nog steeds gratis bijkrijgt als je de smartphone rechtstreeks aankoopt op de Motorola webshop.

Belangrijk om aan te geven is dat het geen 2de scherm is, waarbij je met je muis van het ene naar het andere scherm kan switchen. Het is wel degelijk een volledig aparte desktopomgeving die opent op het grote scherm.

Natuurlijk hangt het van app tot app af hoe goed ze werken in een desktopomgeving. Niet alle apps zijn hier natuurlijk voor geoptimaliseerd (en voor bediening met een muis en toetsenbord).

Prestaties met de Moto G100?

De Moto G100 is een powerbeest (snelste Moto G smartphone) en dit komt natuurlijk de ervaring op groot scherm zeker ten goede. De desktopomgeving doet veel denken aan de vlotheid van onze Chromebook, die de kinderen hier geregeld gebruiken. Zeker met het aansluiten van een externe muis en toetsenbord is het vlot werken en kan je dus aan de slag met de Google suite of Office apps bijvoorbeeld.

De snelle Qualcomm Snapdragon 870 chip heeft daarbij alles in huis en naar verbindingen ondersteund deze dan ook 5G en Wifi6. Dit toonde zich dan ook wanneer ik een speedtest deed met mijn wifi-netwerk in mijn homeoficce. Waar mijn Samsung S10 niet boven de 380Mbps komt op ons wifi netwerk, haalt de G100 net geen 500Mbps van downloadsnelheid (en zoals alle apparaten natuurlijk de max van onze internetlijn van 50Mbps upload). ๐Ÿคฉ

Ik kon dan ook perfect op 1440p de laatste YouTube video van Linus Techtips (hij heeft een nieuw huis gekocht en is dit nu aan het smart maken) bekijken op mijn 27 inch curved display en dit dus zonder de nood van een Chromecast te gaan moeten gebruiken. Hier zie ik wel wat mogelijkheden voor als je op reis bent en in een hotelkamer zit. ๐Ÿคฉ

Ook mobile games op groot scherm is perfect mogelijk en maakt dus dat je op veel televisies in hotelkamers (met een hdmi poort) plots een gameconsole ervaring kan hebben (de connectie ondersteund hdmi 1.4 dus 4k-beelden op 30fps).

Usecases?

Maar wat zijn dan de usecases van deze “Ready For” feature? Even enkele usecases opgelijst, die ik kan bedenken:

 • Hotelkamer met tv met hdmi-poort die plots een desktop, gaming, videocall platform of perfect Netflix bingewatching scherm wordt.
 • Bij bezoek bij een klant in een vergaderzaal je smartphone op een groot scherm (of beamer) kunnen aansluiten om iets op groot scherm te kunnen tonen.

De Motorola G100 zelf is met een prijskaartje van minder dan 500EUR (469EUR), trouwens echt wel een mooi toestel:

 • 5G op frequenties onder 6GHz (deze die wij dus in EU gebruiken)
 • 128GB UFS 3.1-opslag
 • 6,7″-lcdscherm met een refreshsnelheid van 90Hz
 • 2 frontcamera’s (camera van 16 megapixels + 8-megapixelcamera met ultragroothoeklens voor een beeldhoek van 118 graden)
 • 2 backcamera’s 64-megapixelcamera + 16-megapixelcamera met ultragroothoeklens)
 • 5000mAh-accu
 • Headphone jack (jawel er zijn nog smartphones met headphone jack ๐Ÿ˜…)
 • 2 simslots (maar je kan 1 simslot ook als micro-sd kaart slot gaan gebruiken en uitbreiden tot 1TB!)
 • GEEN draadloos laden ๐Ÿ˜ฑ (dit is echt wel een bummer, daar ik enkel nog draadloos laad op bureau en in de wagen)
 • Vrijwel kale Android 11 versie (dus zonder eigen frulletjes ingebouwd ๐Ÿ‘Œ)
 • Let op hij heeft geen IP rating, waardoor hij niet waterdicht is getest!

PS voor wie het niet wist: De smartphone afdeling van Motorola werd in 2011 door Google opgekocht, maar is in 2014 doorverkocht aan het Chinese Lenovo (wat ook de pc afdeling van IBM en Aldi-leverancier Medion heeft overgenomen).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments