Het is maar door er zelf in te duiken, dat ik zelf iets leer. Of het nu gaat over SEO, GDPR, HubSpot, marketplaces of iets anders. Wanneer ik dan ook vragen kreeg van 1 van mijn klanten over het beschermen van hun merk, kon ik alleen euhhmmmm…. antwoorden.

Tijd dus om daar ook eens zelf in te duiken en de procedure zelf te ervaren en te doorlopen (wat doe je anders ’s avonds? 😉 🤷‍♂️).

Disclaimer: Ik ben geen expert in deze materie en deze blogpost is vooral om mezelf te dwingen alle nuttige informatie bij elkaar te brengen. Aanvullingen welkom in de reacties hieronder. 👇

Een merk beschermen/claimen?

Het kan altijd zijn dat er een concurrent opstaat en dezelfde handelsnaam als jou begint te gebruiken en daar zelfs begint mee te adverteren (zie deze Intracto blogpost over dit onderwerp). Of heb je een merk met producten, dan kan ik aanraden om aan de hand van een merkregistratie bijvoorbeeld bij Amazon en nu ook bij bol.com een merkregistratie te gaan doen. Zo kan je zelf de controle houden over hoe anderen jouw merkproducten presenteren en verkopen.

Het beschermen van een logo of merk doe je voor de Benelux-regio bij het BBIE (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom) en via een online aanvraag kan je dan voor 10 jaar je merk gaan registreren.

 

Wat kost een merkregistratie en duurt dit lang?

  • De online aanvraag ben ik gestart op 1 mei 2021 en tijdens de aanvraag dien je ook direct de online betaling uit te voeren. Een weetje is dat je geen deftige factuur krijgt, maar puur een betaalbewijs. Dit bedrag ben je ook kwijt als je aanvraag wordt geweigerd.
  • Op 9 juni kreeg ik dan een bericht dat de aanvraag goed verwerkt was en dat er nu een publicatieperiode was, zodat andere partijen eventueel verzet kunnen indienen en er wordt gekeken of het merk wel onderscheidend genoeg is.
  • Op 17 augustus kreeg ik dan het bericht dat ik nu de merkenhouder ben van het woordmerk “Dailybits” in de sectoren Marketing en IT. Daar ik voor deze 2 klassen heb gekozen heeft me dit dus 244EUR + 27EUR gekost (1 additionele klasse van de 11 dienstenklassen).
  • Deze bescherming is nu voor een eerste periode van 10 jaar, waarna ik dat weer per 10 jaar kan verlengen. De periode is trouwens ingegaan op 1 mei, de dag dat ik de aanvraag lanceerde.

 

En nu?

Wanneer je nu bij het BBIE in het merkregister gaat zoeken, dan kan je dus Dailybits nu terugvinden.

En ook in de Europese TMView applicatie komt mijn Dailybits merk nu naar boven als beschermd merk voor de Benelux regio.

Dus zie je in de Benelux “Dailybits” opduiken als concurrerende naam in de marketing/IT wereld, geef gerust een seintje, dan zet ik legal@dailybits.be aan het werk. 😅

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments