Een blogpost over een 1 april “dadjoke” grapje met een review van een techgadget. Euhm… ๐Ÿ˜‰

Van de mensen van Yale ontving ik onlangs een Yale Cabinet Lock / Yale Slim kastslot. Een smarthome kastslot, dat je een eenvoudig kan monteren op elke kast om zo die kast pas te kunnen openen na het doorgeven van een unlock-signaal.

Of ik dit eens wilde testen? Yes natuurlijk! Zeker daar ik zag, dat deze perfect te koppelen en integreren is met mijn lokale Home Assistant smarthome installatie (trouwens ook met Google Assistant, Apple Homekit of Amazon Alexa).

 

 

Wat heeft 1 april hiermee te maken?

De zoon kijkt al maanden uit naar 1 april om ons eens goed te gaan beetnemen, dus ik diende ook iets te bedenken. Niet? ๐Ÿ˜‰ De laatste tijd zijn de kinderen wat moediger geworden, om al eens iets uit de “koekenkast” te gaan nemen (ok, ik geef direct toe, dat ik de grootste zondaar in huis hiermee ben ๐Ÿ™ˆ).

Dus die kast eens voorzien van een smartlock, zodat ze ’s ochtends niet meer in die kast konden, leek me wel eens iets leuk. ๐Ÿ˜‡

 

 

Installatie van de Yale Cabinet Lock?

Voor de installatie voorziet de doos met een hoop tussenstukjes voor een correcte installatie op elk type kast. Zoals je kan zien is de bevestiging via 3M plakkers (of voor vijsjes als je het steviger wilt gaan bevestigen).

De installatie zelf heeft echt geen 5minuten gekost (met die 3M stickers, maar lees daarover meer hieronder).

Dus gewoon deze YouTube volgen en klaar. ๐Ÿค—

Na de installatie kan je dan het slot in de Yale app toevoegen (bij mij werkte de QRcode op het slot niet om te scannen en diende ik de QRcode in de papieren handleiding te scannen). Na deze eerste koppeling zal je trouwens een grote firmware update moeten doen (5-10 min donwload – update).

PS: ASSA ABLOY, het moederbedrijf boven Yale, kocht in 2017 ook de concurrent August, waardoor die producten nu allemaal samenwerken. Dus de August app werkt evengoed met de Yale producten.

In de Yale app kan je nadien het slot eenvoudig openen en sluiten (als je binnen Bluetooth bereik bent).

In de app zit er daarnaast een logboek met alle activiteiten van het kastslot.

 

De stap nadien was zorgen voor remote toegang tot het kastslot via de Yale Wi-Fi bridge (per kastslot heb je trouwens een bridge nodig ๐Ÿ™ˆ). Trouwens echt tof om op te merken is dat de volledige verpakking bestaat uit karton. Buiten het plastic zakje met de montagevijsjes voor het kastslot (dit had ook wel een papieren zakje kunnen zijn) is alles van papier en karton. ๐Ÿ‘

Het koppelen van die Yale Bridge gaat super eenvoudig door het scannen van de QRcode op de achterkant, maar even een tip bij het connecteren met een wifi-netwerk.

Ik merkte dat het connecteren met een hybride wifi-netwerk (2.4 GHz en 5 GHz) niet werkt (zoals bij wel meer IoT producten). Ik heb hier nu een specifiek 2de IoT wifi-netwerk in huis dat enkel op 2.4 GHz draait om zulke apparaten te kunnen koppelen en daarmee ging het wel direct.

Op deze manier kan je eenvoudig Alexa, Siri of Google Assistant koppelen met dit slimme kastslot.

 

Home Assistant Yale slim kastslot?

Mijn Homeassistant installatie ging trouwens al snel de Yale Cabinet lock detecteren via de ingebouwde Bluetooth connectie (Bluetooth-versie v4.0), maar natuurlijk is onze keuken toch wat verder verwijderd van mijn serverkast met alle homeautomation apparaten.

 

Wil je het volledige lokaal via Bluetooth opzetten, dan is het wel wat geprul om de offline key te vinden en zo alles te kunnen opzetten. Daar ga ik nog even wat tijd moeten insteken om dit werkend te krijgen. ๐Ÿ™ˆ

Bluetooth is bij ons niet direct een optie, dus ik ben via de Yale cloud moeten gaan voor integratie in mijn dashboard.

 

Hoe veilig is dit kastslot?

In Airbnb’s kom je geregeld al eens een eenvoudige slaapkamerkast/gangkast tegen, die op slot zit (daar er wat persoonlijke spullen van de eigenaars inzitten). Dit is meestal met een eenvoudig kastslot, wat met wat kracht (of lockpicking skills) zo zou opengebroken kunnen worden.

Dit Yale slim kastslot is van eenzelfde sterkte en zou dus perfect kunnen ingezet worden in dit scenario (waar je zelfs vanop afstand de kast kan laten opengaan voor de eventuele huurders). Sterk genoeg dus, maar als je echt wilt, dan breek je het sluitingsmechanisme zo open natuurlijk (zeker door die 3M bevestiging). Wil je extra sterkte, dan kan je via de vijsjes het slot echt met de kast bevestigen.

Maar dus ook ouders van kleine kinderen, die graag alle kasten uitladen en dus beter niet in een kast met sterke dank, medicijnen of kuisproducten,… kunnen, is dit de ideale oplossing.

Online hebben nog niet alle gekende webshops dit product trouwens. De prijzen zitten rond de 65-70EUR voor de cabinet lock (zonder wifi bridge dus).

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

Yale slim kastslot als redding van de koekenkast

8.0 Slim en eenvoudig te monteren

Eenvoudig te monteren en ook vanop afstand te besturen. Spijtig dat de lokale Bluetooth integratie met Home Assistant nog wat zoeken en prutsen is om alles werkend te krijgen.

  • 8
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1 jaar geleden

Als je ziet dat smartlampen zonder WiFi-bridge kunnen werken is dat toch wel een minpuntje om de sloten massaal te gaan installeren. Hopelijk maken ze daar bij Yale snel werk van.

Reply to  Jeroen
1 jaar geleden

Ondersteuning van de nieuwe matter standaard zou inderdaad een grote stap voorwaarts zijn.