Als docent marketing analytics/Customer insights vertel ik geregeld over de onderzoeken naar ons kijk- en luistergedrag op tv en radio.

Een al vele decennia bestaand gebruikersonderzoek met o.a. onderzoekspanels, waar via een staal van de consumenten een extrapolatie wordt gemaakt. Wist je dat er nog steeds bij 1500 gezinnen een bakje hun kijkgedrag op televisie meet en doorgeeft?

En toen ging de bel hier thuis op een zondagmiddag…. 😅

 

Geselecteerd voor de CIM radio studie

Ons adres was uit de computer gerold en daardoor stond er iemand aan de deur om te vragen of ik aan dit radio onderzoek wilde meewerken. “Ahja natuurlijk, kom binnen…” (riep het docenten/blogger stemmetje in mijn hoofd direct).

Door dit te delen via social media, kreeg ik direct veel opmerkingen van marketeers over hoe dat nu werkt en of dit nu nog echt zo wordt gedaan met een deur-aan-deur selectie en papieren dagboek?

 

Waar het dus over gaat is de “Totaal Bereik (RAM)” radiostudie die 4 onderzoeksgolven per jaar heeft. Zie voor de volledige methodologie.

Deze conventie voorziet een continu veldwerk van 24.000 enquetes per jaar met de volgende rekruteringsmix: 50% face-to-face, 30% online en 20% RDD.

De studie berust op één bron en vertrekt van een luisterdagboek dat één week beslaat (8 dagen voor de respondent). Ze is gebaseerd op een steekproef van ± 8.000 interviews per gepubliceerde golf.

 

 

 

Deze studie wordt reeds sinds 2005 uitgevoerd door GfK (in 2004 toegewezen met toen een prijs van 1 miljoen EUR/jaar). GfK is vorig jaar nog overgenomen door concurrent NielsenIQ.

 

Verloop van de CIM radio studie

  • Selectie door de computer van random adressen in een wijk, waardoor we op zondag een huisbezoek kregen van iemand van GFK.
  • Een 15tal minuten beantwoorde ik hier fysiek vragen over onze apparaten in huis, luistergedrag, gezinssamenstelling,…
  • Nadien heb ik een week lang een dagboek moeten bijhouden en ja dit mag je letterlijk nemen met per kwartier aangeven of je een radiopost hebt beluisterd en hoe/waar.

Voor wie zich afvraagt of het nu echt enkel op papier gaat? Neen, je kan het ook digitaal bijhouden op een GFK-platform en zo heb ik het dan ook gedaan, door op het einde van de week alles in de online interface in te geven (als in: de zoon dat laten doen 😉).

Ik kreeg te horen, dat je een dubbele winstkans krijgt in de tombola, wanneer je het digitaal zou invullen (je kan het papieren dagboek ook opsturen in een gefrankeerde omslag).

En voor wie het wilt weten, zo zag een typisch weekje radio luisteren er hier uit. Ja, in de auto is het hier nu podcasts (Tweakers, MKBHD, dasprive,..) of Tomorrowland One World radio (vooral in de voormiddag is dit gewoon relaxte muziek zonder gedoe).

Deze CIM cijfers, zijn natuurlijk van groot belang voor het bepalen van advertentietarieven om een radiospot te laten horen in bepaalde uren. Op de website van de VAR (Reclameregie van de VRT) kan je zo de tarieven downloaden van de VRT radiozenders en zie je dat bepaalde uurblokken veel duurder zijn (wat ze dus aan de hand van de CIM cijfers hard maken).

Ik heb nog eens iets bijgeleerd en zelf kunnen ondervinden. Echt benieuwd, wat mijn studenten gaan zeggen, als ik hen eerst vraag over hoe dat zij denken dat de radiocijfers tot stand komen en ik nadien het radio dagboek laat rondgaan. 😅

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments