Robomow grasrobot – Bloggertest (update 08/05/14)

Uw gras afrijden. Eens je een grote tuin hebt is het soms een zaligheid (even heerlijke gewoon leeghoofdig je rondjes rijden of groenten uit je tuin oogsten) of een nadeel (snel snel voor er bezoek komt nog even het gras afrijden). Samen met stofzuigen is het gras afrijden volgens mij wel de huis/tuin-activiteit met de hoogste voldoening, na de inspanning, gehalte.

Zoals steeds heeft deze blogpost zijn oorsprong in een doodgewone tweet. Een PR-agency, dat een persbericht tweet over een nieuwe grasrobot met smartphone besturing.

 

Direct contact opgenomen en uit de communicatie is er dan een unieke blogger test uitgekomen. Onderstaand model van de Robomow grasrobot (de RS622) vertrekt vanaf nu op een ronde langs bloggers, zodat deze in de praktijk een real-life test kan ondergaan/doorstaan. Ben je dus een blogger mét een tuin met gras (niet onbelangrijk detail) lees dan zeker het einde van deze blogpost goed door!

Doorheen de testperiode van een maand zal ik deze blogpost geregeld updaten/aanpassen.

robomow

Installatie van de Robomow grasrobot

Voordat je een Robomow in huis kan halen dien je te kijken welk model je nodig hebt. Voor de testperiode heb ik 1 van de top-of-the-line modellen rondrijden, de Robomow RS622 (met prijskaartje van een goede 2000€).

Via de online Robomap applicatie kan je via streetview ongeveer bepalen hoeveel grasoppervlakte je hebt. Van onze 1400m² oppervlakte kwamen we ruw geschat op een 550-600m² gras uit. Voor de testperiode heb ik ervoor gekozen om enkel 1 gedeelte van ons gras te laten afrijden (goed voor 250m² gras), om zo ook het verschil te kunnen ervaren.

robomap

De installatie werd uitgevoerd door een technicus van Robomower, zodat alles snel in orde werd gebracht op minder dan een uur:

 • Basisstation geplaatst met kabel van 20m naar mijn garage, waar het manuele bedieningspaneel in het stopcontact zit.
 • Instellen van grasrobot.
 • Kabel rondom het grasveld gelegd met hoeken van 45° ipv. 90° op 30-40cm van de rand.
 • Samen met de Robomow de draad afgereden om te kijken of hij zich nergens vastrijdt. Wij hebben enkele kantjes met een soort gootje en dit heb ik wat moeten wegschuppen, daar hij zich met zijn bumper vastreed tijdens de testronde.
 • App geïnstalleerd op mijn Ipad mini en via de app de volledige configuratie gedaan (welke uren/dagen mag hij rondrijden, …).
 • Enkele uren laten opladen en dan via de app het GO-sein gegevan, dat hij mocht beginnen gras afrijden.

Eerste indrukken: waanzinnig stil, totaal ongestructureerd aan het rondrijden, dennenappels worden versnipperd alsof het niets in en Karlien is direct fan van ons nieuw tuinvriendje.

Robomower via smartphone app besturen

Het revolutionaire aan deze nieuwe generatie Robomow grasrobotten is het feit dat je ze met een app kan gaan aansturen.

Momenteel is er reeds een Robomow iOS app beschikbaar voor gebruik met nieuwe iPhone’s en iPads, daar de communicatie via Bluetooth 4.0 loopt. Dus onze oude iPad2 kan de app niet gebruiken. De Android Robomow app is sinds 1 mei nu ook te vinden in de Google Play store.

Ondersteunde iOs apparaten (wegens gebruik makend van Bluetooth 4.0):

 • iPad mini
 • iPad 3 en nieuwer en ook de iPad Air
 • iPod Touch 5
 • iPhone 4S en nieuwer

Door het scannen van de registratienummer van je Robomow maak je een verbinding tussen de app en je grasrobot. Daarna kan je in de instellingen je volledig gaan uitleven:

 • Grasrobot niet op zondag laten uitrijden en bijvoorbeeld enkel tussen 08 en 20u.
 • Gevoeligheid voor regen instellen.
 • Regelen hoe hij moet omgaan met verschillende delen van de tuin (eerst deel 1 afwerken,…).
 • kinderslot instellen, zodat deze de grasrobot niet manueel kunnen starten.

robomow app 1

Je kan de grasrobot manueel in gang zetten met de app of nog leuker de controle overnemen en echt manueel de Robomow gaan besturen. Zeer vermakelijk bij de aanwezigheid van een kat op het gras. 😉
robomow app 5

Enige grote bemerking die ik heb op de app is de niet echt stabiele (eerder buggy) Bluetooth-verbinding. Deze valt zeer geregeld uit, ook al sta je naast de Robomow. Waarschijnlijk zal dit nog wel verbeteren bij volgende versies, maar nu toch echt wel een pijnpunt.
robomow app 3

Blijkbaar geen alleenstaand probleem bij mij.

Review van zijn grasmaai activiteiten

De volgende weken zal ik hier bijhouden hoe snel hij dit grasperk kan maaien en onze bevindingen. En of onze katten er gewoon aan geworden zijn, want deze namiddag bekeken ze het toch vooral vanop een veilige afstand… 😉 robomow Na een goede week tijd zie je duidelijk een groot verschil tussen de 2 gedeelten van onze tuin. Doordat de Robomow 2-wekelijks rondrijdt heeft onkruid (we hebben veel last van paardenbloemen) geen kans gekregen om te groeien. Op het andere gedeelte zijn deze natuurlijk goed doorgeschoten.

Met mijn windsurf-gps heb ik ook even de snelheid gemeten:

 • Tijdens het grasmaaien haalt de Robomow 2km/u
 • Wanneer hij zonder grasmaaien terug naar zijn basisstation rijdt (om op te laden of als het begint te regenen) haalt hij maximaal 4km/u.

Moet het nog gezegd worden, dat een Gopro waanzinnige beelden kan maken?
ochtendzon

robomow

Waar te koop?

Robomow heeft verschillende dealers in België waar je ter plaatse kan gaan. Daarnaast heeft bol.com natuurlijk een webshop met grasrobotten, waar je ook alle Robomow toestellen online kan kopen.

Ook deze Robomow RS622 is online te bestellen (naast nog verschillende extra accessoires en bvb. extra draad en pennen).

Wordt de volgende blogger tester van deze Robomow!

Samen met Robomow en LewisPR heb ik dus afgesproken, dat de grasrobot een nieuw baasje mag krijgen voor een nieuwe testperiode. Ben je dus blogger en heb je een tuin met gras dan kan je hier vinden hoe je je kan opgeven:

We hebben nu deze Robomow grasrobot maar alles dat bij ons rondkruipt/rondstapt heeft ook een naam (zo hebben we konijnen Zorro en Sneeuwwitje, katten Robby en Roosje en ons zoontje Seppe). Voor die grasrobot zoeken we dus ook nog een geschikte naam, zodat die kan meegaan naar de volgende blogger met die naam. Het is maar als die grasrobot toch zou ontsnappen, dat je weet met welke naam je roepend de buren kan rondgaan. 😉

Dus geef in de comments je blognaam mee, beschrijf even je tuin en geef ook de naam, die jij aan deze grasrobot zou willen geven. Op deze manier kan er een nieuwe blogger gekozen worden, waarna de installatie en dergelijken kunnen worden afgesproken.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.