Edward Snowden (@snowden) blijft toch 1 van de meest markante IT-personen van de afgelopen jaren. Na het uitbrengen van de NSA-geheimen is hij nu al 4 jaar in ballingschap in Moskou.

Via Twitter blijft hij steeds een kritische blik op onze informatiewereld uitsturen en dit geeft soms best leuke conversaties met andere IT-helden, die momenteel in de problemen zitten.

Zo blijft hij vechten voor een wereld waar je zelf je niveau van privacy kan kiezen en zeker als journalist je bronnen kan beschermen.

Securityapp Haven

Net voor Kerstmis heeft Snowden en de Freedom of press foundation een opensource smartphone app gelanceerd: Haven.

Deze app tovert een eenvoudige Android smartphone om in een gesofisticeerd bewakingstoestel. Aan de hand van alle sensoren (geluid, beweging, licht,…) in de smartphone worden veranderingen gedetecteerd en zonodig naar een anonieme locatie verstuurd.

Snowden legt het in deze video volledig uit:

Enkel usecases:
– Ze komen zelf met het voorbeeld van het achterlaten van je laptop in een hotelkamer/kluis. Je legt de smartphone met Haven actief op de laptop. Wanneer iemand de laptop zou willen aanraken worden er direct foto’s en geluidsfragmenten doorgestuurd.
– Je zou dit ook perfect als handige babyfoon kunnen meenemen deze dagen bij het meesleuren van je kinderen op vakantie en naar familiefeesten.
– Je laat ergens je handtas/rugzak even achter en legt de smartphone bovenin de zak. Wanneer iemand de handtas of rugzak opent, worden direct foto’s en dergelijken doorgestuurd.

Zelf geven ze ook aan wat het verschil is met bijvoorbeeld een Google Nest webcam.

Installatie en gebruik

We hadden hier nog ergens een smartphone Z3 mini liggen, dus na het herinstalleren van deze gsm was het 2minuten werk om de Haven-app vanuit de Play store te gaan installeren.


Wanneer events worden gedetecteerd gaat de app signalen doorsturen via sms (heb je wel een simkaart in die smartphone nodig) of via de beveiligde Whatsapp-concurrent Signal.

Hierbij verstuurt de app mooi alles naar jou eigen Signal gsm-nummer met een stream van foto’s, geluidsfragmenten,… (hiervoor heb je dus wel een 2de nummer nodig om even de Haven-app te gaan verifiëren).

Een mooi voorbeeld van hoe je bijvoorbeeld een spotgoedkope smartphone (burnerphone) “uit den Aldi” mee op vakantie kan nemen als je het hotelpersoneel niet volledig zou vertrouwen.

Na wat spelen met de app valt het wel op, hoe gevoelig deze momenteel is (vooral geluid en beweging is echt super gevoelig en moet je wat mee spelen). Er is wel alvast aangegeven, dat er nieuwe updates aankomen voor de app (die dan ook momenteel de beta status heeft meegekregen).

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Herman
6 jaren geleden

mijn comment vanop Linkedin hier ook plaatsen:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6351377773851926530/

“Vannacht eens getest. Om 23u opgezet en in een koffer gestoken. Om 2u melding gemaakt van geluid (jongste dochter 2 kamers verder). Om 5u melding van trillingen (batterij leeg). Dit met oude smartphone. Met nieuwe Aldi Android zal een dag wel haalbaar zijn. Hangt ook van signaal af natuurlijk. Hoeveel moeite moet de gsm doen om signaal te blijven vinden.”