Mijn weekendkrant op papier lezen blijft een vast ritueel elk weekend. Ik ben daarbij trouwens meer fan van de roze, dan de zalmkleurige krant.

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld de nieuwe berekening van het VAA 2018 voor bedrijfswagens, maar las ik ook een supertip voor iedereen die met vrijwilligers werkt.

Vanaf 1 januari komt Vlaanderen met een gratis vrijwilligersverzekering ter ondersteuning van al die Vlaamse verenigingen, die leven van het onbetaalde werk door vrijwilligers. Vroeger bestond dit ook reeds, maar werd dit door de provinciale steunpunten georganiseerd (en kende ik het zelf ook nog niet).

Vele verenigingen zijn namelijk niet meer dan een feitelijke vereniging (“een clubje”), zoals studentenclubs, buurtorganisaties,… Ik wil er zo niet meer aan denken welke risico’s, die ik zo bijvoorbeeld in 2002-2003 nam als penningmeester van een studentenclub (feitelijke vereniging) met 6 td’s met meer dan 2-3000 studenten en een La Rocca td (en bijhorende omzetcijfers). Alle contracten, facturen en bankrekeningen stonden toen op mijn persoonlijke naam… 🙈

Gratis vrijwilligersverzekering?!?

Voor wat: Voor occasionele of tijdelijke initiatieven of extra activiteiten van een vzw of feitelijke vereniging. Dit is dus niet voor familiale of privé-activiteiten, maar moet gericht zijn ten behoeve van meerdere personen, een groep, organisatie of de samenleving als geheel.

Voor wie: voor de vrijwilligers die onbetaald meewerken aan je activiteit.

Hoeveel: Maximaal 100 mandagen/jaar

Wat is er verzekerd?
» Burgerrechtelijke & buitencontractuele aansprakelijkheid
» Rechtsbijstand
» Lichamelijke ongevallen

Hoe aanvragen?
Een erkenningsnummer aanvragen via de website vlaanderenvrijwilligt.be. Nadien moet je dan minstens 3 dagen op voorhand van je activiteit de vrijwilligers opgeven.

Het volledige reglement voor 2018

Wij hebben alvast de aanvraag gedaan voor onze buurtwerking, waarbij we straatfeesten en een speelstraat organiseren. Daarnaast ga ik het toch even doorgeven als tip aan mijn vroegere studentenclub. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments