Social media en credits geven is altijd een grijze lijn. Zeker als we naar de traditionele mediabedrijven kijken. BV’s gaan zich al eens proberen indekken tegen het zomaar gebruiken van hun openbare foto’s.

Gisterenavond kwam ik een leuke case op Twitter tegen van een video met een op hol geslagen ferry op de Thames in Londen. Deze blogpost is dan ook weer een backup blogpost, voor later. ๐Ÿ˜‰

dan_hine_op_twitter___out_of_control_pleasure_cruiser_with_engine_fire_crashes_on_thames__crazy__bbcnews__bbclondonnews__skynews__itvnews_https___t_co_ymi0a1awfb_

Die gebruiker geeft door de mentions al duidelijk aan, dat hij de video wel verder wilt zien verspreid worden. Wat volgt in de comments is best fascinerend om te zien.

De BBC, Daily Express, Metro,… vragen in een tweet beleefd of ze de video mogen overnemen met credits (al zie ik bijvoorbeeld hier weinig credits :-/ ).
bbc

De persbureau’s PA en AP zijn blijkbaar beter voorzien (en hebben al meer meegemaakt) en gaan een standaard overeenkomst meegeven als image en vragen uitdrukkelijk via een tweet een akkoord hierop. Duidelijk hun standaardprocedure.

Dit ben ik nog niet tegengekomen met onze Belgische journalisten op Twitter.

pa

ap

Preroll money

Daarna wordt het pas echt gekker als je die artikels gaat opzoeken. de video is van twitter gedownload en wordt op alle grote krantensites native via hun eigen videoplayer getoond met natuurlijk een not-skippable pre-roll ervoor.

Dus niet gewoon de embed van de twittervideo, maar een rip in hun eigen videoplayer met advertenties voor, tijdens en na. De credits naar de maker is niet meer dan een korte tekst in de video van de twitter username.

preroll

Het begint dus nobel, maar de uitwerking is wel weer gewoon het veiligstellen van eigen commerciรซle belangen. Als gebruiker zou ik dan ook eisen dat je enkel een tweetembed wilt of een duidelijke tekstuele credit ipv. de huidige methode.

Zie ook deze pinned tweet bij @amedee

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
7 jaren geleden

Zie ook de pinned tweet van @amedee