Dit weekend kwam het nieuws voorbij, dat de Persgroep (HLN, De Morgen, De Tijd,…) de bouwwebsite Livios (met enkele bijhorende printmagazines) overneemt.

Een ogenschijnlijk nieuwtje in de consoliderende mediawereld, maar toch een deel uit een grotere evolutie de afgelopen jaren. Zo zijn “de grote jongens” hard aan het schoppen in de online wereld bij de verschillende online contentplatformen en dan merken we vooral dat De Persgroep fors aan het shoppen is.

Een overzichtje van enkele van hun recente veroveringen.

Persgroep -> Livios – Maart 2017

De overname in maart 2017 van Livios brengt 1 van de grote bouwwebsites in de handen van deze groep. Ook hier een nog sterk levend user generated forum met volgens de CIM cijfers 575k bezoekers in Januari.

Persgroep -> Makers Channel – November 2016

Met de overname van videoplatform Makers Channel in november brachten ze een bijkomend contentplatform met user generated content in de groep.

Zo komt er ook toegang tot een hele groep van online videomakers, zoals We like bali, die nu videoseries maken voor het platform.

Persgroep -> Hardware.info – September 2016

Afgelopen september werd ook hardware.info toegevoegd aan het lijstje met veroveringen van de Persgroep.

Hardware.info is gekend van zijn reviews en onafhankelijke tests van technologieproducten en brengt daardoor een belangrijke niche in het technologielandschap mee.

Persgroep -> Spaargids.be & Guide-Epargne.be – April 2016

In april 2016 nam diezelfde Persgroep ook reeds het gekende (onafhankelijke) contentplatform spaargids.be over.

Met volgens de CIM-cijfers een 800k bezoekers in Januari 2017 is spaargids.be een waanzinnig contentplatform met nog steeds levend forum en vooral inkomsten door samenwerkingen met financiële spelers.

Persgroep -> Tweakers – 2012

Reeds in 2012 nam Persgroep Nederland de absolute technologie heerser van Tweakers over.

Met 3,5 miljoen bezoekers in de Benelux elke maand en vooral een zeer levend user-generated forum (zie je de trend al?) is dit een grote speler met vooral zijn gekende pricewatch als speerpunt.

Waarom shopt de Persgroep zo hard online?

De redenering achter deze aankopen is niet meer dan logisch, als je het huidige online landschap bekijkt:

  1. Owned mediaplatformen worden terug steeds belangrijker, daar je niet weet wat Facebook en co gaan bedenken om je te verplichten nog meer ads te kopen als publisher/adverteerder.
  2. Native advertising is 1 van de antwoorden tegen de opkomst van adblockers. Zeker in het techwereldje is deze evolutie groter dan in vele andere niches.
  3. SEO is niet dood en dat bewijzen deze niche platformen, zoals Spaargids, Tweakers, Livios,… Op zeer dure Adwords termen staan zij organisch bovenaan op de duurste zoektermen.
  4. User Generated content blijft nog steeds goed werken in het SEO spelletje. Zelf ervaar ik dit ook met 1 van mijn nichewebsites met vele duizenden bezoekerscommentaren. Ik beaam dan ook onderstaande tweet van Gary Illys van Google (DYK = Did You Know).
  5. If you can’t win them, buy them. Met dank aan de steeds grotere synergie is er een berg cash voorhanden om de concurrentie online voor een mooie prijs “uit te schakelen” of Sanoma (die hebben platformen als Zappyouders, Fashionchick,…) voor te zijn .
  6. En misschien nog de belangrijkste trigger is het feit, dat veel van bovenstaande contentplatformen als hobbyproject zijn gestart en als er dan eens een hele mooi kans langskomt voor een mooie exit… Zo ging de blog zelfstandigen.be onlangs nog over naar Securex.

Een terechte opmerking van @de_vos_bram is deze verwijzing naar een gekende blogpost over de internationale trend hiervan.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments