Enkele weken geleden waren we met een Land Rover Discovery Sport op pad in Duitsland. Een offroad SUV, die vraagt om de gewone weg te gaan verlaten.

Daar ik zelf weinig heb met offroad werkpaarden, wilde ik ook wel eens het ander spectrum in de SUV-wereld aanvoelen. Met dank aan Jaguar had ik dan ook onlangs de beschikking over een F-Pace voor een verlengd testweekend.

https://www.instagram.com/p/BSA–V2ANJD/

Jaguar F-Pace?

De vergelijking met de Discovery Sport is direct voelbaar door het onroad-uiterlijk van de F-Pace. Een sportieve uitstraling met kleine designdetails (zoals het Jaguar-logo in de buitenverlichting van de zijspiegels).

Wie Jaguar zegt, denkt als autofan direct aan de quote “It’s a jaaaaaaag!”, die wereldfaam kreeg vanuit Top Gear. Het blijft een mythisch automerk en als je de (agressieve) voorkant van de F-Pace ziet, dan komt dit echt vol tot uiting.

De afmetingen zijn meer dan groot te noemen (4,7 m x 2,0 m x 1,6 m). Dit maakt het parkeren net iets moeilijker, al is alles hier ook relatief, daar mijn Superb zelfs nog iets langer is. De achteruitcamera doet alvast zijn ding als parkeerhulpje.

De achterkant (en ook het minimale zicht vanuit de wagen door de achterruit) doet direct denken aan zijn neef de Range Rover Evoque. Deze achterkant maakt de kofferinhoud ook iets minder praktisch, dan deze in de Discovery Sport (die een rechte acherkant heeft), maar dat zijn details.

Aan de binnenkant valt toch wel wat verschil op met de Discovery naar een meer luxe (minimalistische) afwerking, zithouding en dashboard.

De bediening (op het 10,2 inch grote touch screen) ging opmerkelijk vlotter met de bediening in de Discovery (waar ik mijn weg niet kon vinden). Het voelt echt aan als een iPad van bediening.

Het digitale dashboard kan je trouwens mooi van thema veranderen naar je eigen wens.


Het interieur is meer dan luxe, maar persoonlijk had ik nog iets meer verwacht. Natuurlijk zitten we hier in een prijsklasse van “maar” 50k (wat toch een andere prijsklasse is dan zijn grote neef de Range Rover Sport). De R-Sport uitvoering zorgde alvast voor top lederen sportzetels en het openklapbare dak deed zijn werk in het lenteweer.

Rijdt dat wat goed?

De 180PK automaat deed zijn ding meer dan goed (wat mis ik toch een automaat in de file), al voelde ik wel de neiging om steeds te gaan meeschakelen met de flappypaddles (top ligt op +200km/u en op 8,7 sec zit je op 100km/u). De F-Pace heeft zijn sportievere weggedrag doordat hij achterwiel aangedreven is, waarbij de voorwielen binnen milliseconden kunnen bijspringen.

In verbruik voelde ik ook het verschil met het vorige werkpaard. Waar we met de Discovery Sport rond de 8,5L in verbruik zaten, zat ik met de F-Pace op 6,9L/100km. De CO2-uitstoot was trouwens gelijk met 139gr uitstoot.

Tov. zijn directe concurrentie (X3, Q5,…) heeft de F-Pace zeker het voordeel van zijn merkimago mee. Het is een iets anders, dan die standaard leasingmerken. It’s a Jaaaaag!

Als ik de keuze moet maken met de Discovery Sport, dan ligt de rijstijl van de sportieve F-Pace me meer en verkies ik dan ook de Jag. Zelf ben ik echter nog niet overtuigd van het SUV-gamma (buiten dan de hogere zitpositie in de file, die wel handig is) en blijf ik eerder een sportieve break fan. Het is dus uitkijken naar de 2de helft van 2017 als de Jaguar XF Sportbrake 2017 gaat uitkomen.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments