Gisterenavond hebben we kunnen kennismaken met een nieuw tv-concept, dat zorgde voor een meer dan geslaagde avond: vlaanderenkooktwild.

Digitale kookzender Njam organiseerde gisteren een eerste live-uitzending vanuit hun studiokeuken in Wijnegem, waarbij je live mee kon koken met de Michelin sterrenchef Johan Segers (van Het Fornuis in Antwerpen). Ter promotie van deze uitzending gaf Telenet via een wedstrijd in totaal de ingrediënten voor 1000 couverts weg (wel speciaal, daar ze een pakket voor 6 personen weggaven, dus 166,666666 pakketten als ik goed kan tellen) en de lijst van ingrediënten werd ook online geplaatst.

Het is iets zeldzaam, maar deze keer was ik eens NIET 1 van de gelukkige winnaars, dus we zijn zelf alle ingrediënten voor het hoofdgerecht, “Gesauteerde fazantenhen in een wildsaus met scaloppine van eekhoorntjesbrood en pappardelle“, in de Horeca groothandel gaan kopen (btw-nummer FTW). Voor wie het wilt weten, wij kwamen voor 6 personen op een bedrag van 10€/persoon voor de ingrediënten.

Als sommelier van dienst had ik een kistje van de wijn vanop de flanken van de Ventoux opengemaakt, de Gigantis 2007, dat al enkele jaren in onze wijnkelder stond te wachten op een goed moment.
gigantis 2007

Het tv-concept

Vanaf 18u. ging de live-uitzending op NjamTV van start met achter het fornuis Johan Segers en de altijd bevallige Hanne Troonbeeckx. Daarnaast was er nog een live-verbinding met een andere keuken in Kortenberg.
Vlaanderen kookt wild - njam - Hanne

De uitzending was te volgen via tv en ook de yelo app op smartphone/tablet of de Yelo website. Wat daarbij direct opviel was de kenmerkende vertraging tussen alle devices. De uitzending op tv ging live, de iOs app op de Ipad2 had een vertraging van 30seconden op tv en de Android app op de 2de tablet had nog eens wat seconden vertraging.

Door het downloaden van een speciale “kook live mee” app, kon je daarnaast beelden doorsturen naar Njamtv, die dan ook voortdurende werden gebruikt en waardoor je een leuke live-concept kreeg met een blik bij alle andere deelnemende gezinnen en vriendengroepen. Zo zag je op een gegeven moment ergens een hele hoop uit de koelkast vallen, zodat ze daar de keuken volledig diende op te ruimen. 😉

Geslaagd?

De avond en het concept waren echt super geslaagd. Dergelijke slow-tv (de uitzending liep van 18u tot 20.30u.) zorgde voor een leuke avond met vrienden, waarbij iedereen kon meehelpen en er niet 1 kok zich eenzaam in de keuken diende bezig te houden met het koken. Het live-aspect en de social media omkadering maakte het leuk om volgen.

https://twitter.com/trendinaliaBE/status/399262467332661248

Ook het gekozen gerecht was een voltreffer, daar wij toch ook niet direct een fazant beginnen versnijden of aan de slag gaan met eekhoorntjesbrood.

Ik zie dit concept echt wel enkele keren per jaar terugkomen, waarbij bijvoorbeeld een grote warenhuisketen kan zorgen voor een all-in pakket met alle benodigdheden. Super leuk om vrienden uit te nodigen en samen aan de slag te gaan.

Ook mooi van Njam dat er in de hele 2.5u durende uitzending geen grote reclameblokken voorbijkwamen. Hoogstens 1 blok heb ik gezien na 1u. uitzending.

De nodige verbeterpuntjes

De dynamiek en interactie tussen Johan en Hanne was echter een ramp (met een regen van verwijten door Johan, die zich in zijn restaurantkeuken waande). Bij alle kijkers viel dit hard op en zorgde dan ook voor de nodige twitter commentaren. Johan mag dan een goede kok zijn, een goede tv-kok voor een dergelijk live-event zal hij zeker nooit worden. Er zijn genoeg andere tv-koks, waarbij deze live-uitzending leukere tv had kunnen opleveren, dan dat we gisteren te zien kregen.


https://twitter.com/KLARAATJE/status/399242992206491648
https://twitter.com/ASwennen/status/399233258464247808

Het kooktempo was wat traag (misschien doordat ze in de studio enkele malen de zekering zagen afspringen van hun keuken 😉 ), maar beter te traag, dan op een 1000seconden tempo, waarbij vele zouden afhaken. Het was soms wel verwarrend in welke stap van het gerecht we zaten. Misschien volgende keer een visuele ondersteuning op het scherm met bijvoorbeeld een nummer, waardoor je weet in welke stap we zitten (en of het over het dessert of hoofdgerecht gaat).

Wie het gemist heeft kan vandaag om 16u. nog een herhaling van Vlaanderenkookwild zien op de digitale kookzender Njam (enkel voor Telenet tv-kijkers). Een leuk vrienden tv-concept, wat zeker wel navolging mag krijgen!

En tot slot ons eindresultaat, dat met veel smaak is opgegeten. Top tv-concept wat live tv-kijken weer leuker maakte.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments