Communities blijven voor mijn super waardevol en daar leer je echt zo goed uit. GOEDE online communities alvast.

Zo ben ik al vele jaren (vrijwillig betalend) lid van de gesloten FB-groep VLCM (voor social professionals) en nu toch ook al een hele tijd van de SEO Benelux FB groep. Een groep met SEO geeks, waar concullega’s elkaar helpen met de vreemde zaken die we soms meemaken in de Google zoekresultaten.

Voor de eerste Belgische meetup van deze levendige SEO Facebook groep (met +2000 leden) was er de locatie van Combell in de Gentse haven voorzien met een volle zaal voor het topic website migraties.

Dirk Ceuppens over het technische deel van migraties

@Dirk_ceuppens mocht het event aftrappen met een presentatie over de verschillende stappen in een SEO migratie en vooral het technisch aanpakken hiervan.

Enkel tips die hij meebracht:

 • Voor grote sites kijk naar het gebruiken van de gekende Screaming Frog Spider crawler op een cloudserver.
 • Bij de analysefase ga je best ook op zoek naar andere versies van de website in Google (op een andere domeinnaam, stagingdomein,…).
 • Let op met technische big-bang migraties (zie ook de tweet van Gary van Google hieronder).
 • De vlookup functie in Excel is gewoon essentiële basiskennis.
 • Crawl crawl crawl. Vooraf, tijdens en na een golive.
 • Dirk heeft een hoop van zijn automatische comparescripts open-source gedeeld op Github.

Dirk zijn slides even toegevoegd.

Dave Lorrez over content migraties (in 15min)

Wie al even in het online wereldje meedraait is natuurlijk al vele jaren lezer van Dave zijn top E-tail nieuwsbrieven. Voor 50EUR wil ik mijn verzameling van zijn nieuwsbrieven sinds 2012 wel in pdf exporten. 😉💰

Dave had een hoop tips bij over hoe omgaan met content op een website.

 • Zo is een migratie misschien niet technisch het beste moment om ook nog eens “content te gaan prunen“, maar heb je wel een momentum bij een bedrijf om het bespreekbaar te maken.
 • Check bijvoorbeeld eens hoeveel pagina’s van je website gewoon geen enkele bezoeker meer zien voorbijkomen.
 • Hiervoor start je best met een dump van alle bestaande content uit je CMS (tip van plugin voor WP websites: WP All Export), waarna je in Excel kan beginnen deze lijst te verrijken met andere data.
 • Pageviews of Bouncerate zijn maar 1 kijk op of een pagina wel waarde heeft, je kan zo ook deze tutorials van Simo Ahava gebruiken: dwell time en content engagement.
 • 1 van de toptips is om via calculated metrics in Google Analytics engagement te gaan scoren van pagina’s (zoals leadscoring op contacten  werkt in HubSpot bijvoorbeeld).
 • Nog een toptip is om eens de foutenmarge van je Google Analytics event/goal-tracking te gaan berekenen tov. je daadwerkelijke verkopen, inschrijvingen, downloads,…

 

SEO panel over migraties

Ik zat zelf in het panel samen met Rens Vanhoutte (TVH), Frederik Vermeire (Wiseo), Jeroen Stikkelorum (Chalet.nl) en Steven van Vessum (ContentKing). Altijd leuk om in dit format tips en tricks te delen en op elkaar in te spelen.

Enkele toptips uit het panel:

 • Zorg voor de nodige communicatie en ownership vanaf de start van een webproject met migratie. Kennisoverdracht waarom een migratie kritiek kan zijn is essentieel.
 • Bij Intracto hebben we hiervoor een Go-To-Market verantwoordelijke, die de laatste weken in de lead komt voor de go live van een website.
 • Vergeet die verdomde pdf-bestanden niet, die je niet meet in Google Analytics, maar wel zeer veel trafiek uit Google kunnen hebben.
 • In sitemaps kan er veel verkeerd gaan. Een toptip die langs kwam is om de oude xml sitemap te gaan hernoemen en nog enkele weken live te houden, zodat Google sneller al je redirects gaan oppikken.
 • Tip van mezelf: ga bij een nieuwe site een nieuwe (cloud)server gebruiken, zodat je bij de golive enkel de dns-records moet aanpassen (en vergeet de TTL van je DNS records niet eerst te verlagen in de weken voor de go live).
 • Een vraag uit het publiek maakte het ook duidelijk dat rond domeinnamen er meer speelt dan puur SEO. Zo is een centrale .com altijd beter, maar spelen ook lokale gevoeligheden in bepaalde landen.
 • Geen paniek als het fout gaat. Zorg ervoor dat de developers bij de golive zijn en durf snel te schakelen.

Het panelgesprek is op FB trouwens te herbekijken.

(Ik vond het panel trouwens super leuk, wie me ook voor discussiepanels wilt laten opdraven, je weet me te vinden. Maar dan liefst ook met enkele vrouwen mee op het podium in het panel. 😉 )

Nog eens hulde aan oprichter en drijvende kracht achter deze community Mathias Noyez en hij wist te vertellen dat de volgende meetup bij Bol.com in Utrecht zal doorgaan.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 jaren geleden

Zag er boeiend uit. Is er ergens een mogelijkheid om op de hoogte te worden gehouden van upcoming events? Vb. Meetup.com groep? Of enkel FB?

5 jaren geleden

Zijn er zo veel van die SEO meetups in Belgie (Nederlands)? Ik zou er graag bijwonen mochten er zijn. Leuk artikel.