TikTok, als je het niet kent, dan ben je waarschijnlijk +25 jaar. Ik verwijs je even door naar dit goede artikel van tijd.be over deze Chinese social media app, die draait rond korte video’s (7-15sec). Zelfs mijn hogeschoolstudenten voelen zich er te oud voor, dus het is vooral populair bij de jongere tieners.

De laatste weken is deze app niet meer uit de media te krijgen en dus hoog tijd om er eens zelf in te duiken.

Zo is deze Chinese videoapp nu bovenaan de download-rankings te vinden in de app-stores (waardoor Snapchat en Facebook zenuwachtig worden).

Daarnaast onderzoekt de Amerikaanse overheid de banden tussen het moederbedrijf Beijing ByteDance Technology en de Chinese overheid. Dit nadat het duidelijk is geworden dat er Chinese overheidscensuur wordt uitgevoerd op de content.

En beginnen er in ons land nu ook reeds fulltime TikTok-sterren op te staan. Zoals Celine en haar vriend Michiel die ook op Instagram hard scoren met hun voetbal-video’s.

Laat we dat eens proberen (en ineens viraal gaan)

Wat ik mijn studenten ook geregeld probeer duidelijk te maken is, dat ze tot het einde van hun loopbaan nieuwsgierig gaan moeten blijven.

Je kan over TikTok lezen (zoals via deze blogpost), je kan het proberen negeren of je kan er zelf mee aan de slag gaan. Wat ik dan ook altijd probeer te doen.

Zondagmiddag heb ik dan ook een account aangemaakt en het een half uur de kans gegeven. Een stroom van 5-15seconden durende video’s kwam ik swipend tegen en ik moet toegeven dat ik de verslavende factor al direct zag in de content.

Het was duidelijk dat lifehacks het goed doen en toevallig had ik er eentje 2 maand geleden ergens in een Instagram Story online gezet. Deze opgezocht in mijn Instagram archief en snel opgeladen op mijn lege account.

3 dagen later was dit het resultaat (met dank aan het machine learning algoritme van TikTok, waardoor het nog blijft aangroeien)…. 🤔😱😳

Voor wie geen TikTok heeft, je kan via deze profile link mijn profiel (met de video) publiek zien (of zoals je kan zien kan je de video’s nu ook embedden).

Want ja alle video’s en profielen die publiek staan, worden ook door Google geïndexeerd.

Wat kan je leren van TikTok metrics?

Op je profiel kan iedereen publiek het aantal views op je video (gemeten vanaf 1 sec vermoedelijk), likes, reacties en het aantal volgers van je account. Het valt hierbij vooral op hoe hoog het engagement is (120 reacties en 8832 likes op 174k views = +5% engagement).

Als ik mijn views op deze video vergelijk met de views bij @stien_dd (de grootste Tiktoker’ster van ons land?), dan klaag ik niet. 😳🤷‍♂️

Op zoek naar meer data zag ik dat je een Pro account kan activeren. Hierbij moet je wel je gsmnummer aan de Chinezen toevertrouwen (maar als ik het zelfs heb durven toevertrouwen aan Mark Z., dan ook maar aan de Chinezen). De Pro-account geef je een extra “Analytics” tab waar je dan wat meer data te zien krijgt (Profile overview – Content insights – Follower insights).

Zo kan je de date in de rapporten zien van de afgelopen 7 dagen en 28 dagen.

Ik heb dus toch al +300 volgers erbij gekregen, die nu uitkijken naar mijn 2de video. Het valt alvast op dat ik enkel volgers heb uit Nederland en België. Via de comments zie ik dat het inderdaad echt de jongere tieners zijn.

De statistieken van mijn video vertonen nog niet alle data (geen idee waarom, maar misschien om dat ik nog maar 1 video heb en een zeer nieuwe en lege account?).

Andere TikTok profielen tracken?

Voor merken en brands is het duidelijk, dat zelf met een TikTok account aan de slag gaan, niet zo eenvoudig is. Het draait vooral rond persoonlijke content en merken gaan dus al sneller met de TikTok influencers samenwerken, om op die manier aanwezig te zijn.

Ik heb tot hiertoe enkel de tool pentos.co (referral link waardoor je meer accounts kan volgen in de gratis versie) gevonden om andere TikTok accounts in de gaten te gaan houden. De gratis versie laat je toe om 1 account te gaan volgen (of je moet deze referral link gebruiken 😉 ) en zijn cijfers in kaart te gaan brengen. Een betalende account start vanaf 20$/maand. Een weetje is dat deze Franse tool nog maar sinds begin september bestaat.

Hieronder de resultaten voor mijn account (met 1 video) en die van Celine_Dept. Het mag duidelijk zijn, dat de engagement rate (gemiddeld aantal comments en likes) best hoog ligt op die videoplatform.

 

PS: Met wat xmlimport-functies in Google Sheets kan je trouwens ook al veel zaken van de publieke profielen scrapen in een Google Sheet. 2 minuten werk en 1 commando later had ik al wat data binnengehaald.

 

Ga ik blijven “TikTok’en”?

Het is leuk om te zien, maar ik voelde me als 37-jarige toch vooral snel een “vies mannetje. Zoals De Tijd het dit weekend vertelde:

Je kijkt er naar 13 jarige meisjes, die 16 jarige meisjes nadoen, die 21 jarige meisjes nadoen.

Dit is trouwens waarom FB ook echt zenuwachtig aan het worden is. TikTok is zo groot aan het worden bij de jongste tieners, dat dit de volgende jaren zeker een impact gaat hebben op de aangroei bij FB onderaan de leeftijdscurve.

Dus neen ik ga er niet echt actief mee aan de slag gaan en ga toch maar gewoon bij Twitter en Linkedin blijven. Met alle Chinezen, maar niet met den deze… 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Herman dailybits
4 jaren geleden

Zeker een aanrader om te volgen trouwens is Will Smith. Echt top content.

4 jaren geleden

very beautiful article.