Geen beter seizoen om boeken te lezen, dan deze maanden (mijn boekenpagina is nog eens aangevuld) en de afgelopen week las ik het boek “Struikelen in Stijl” uit.

In dit boek vertelt Ruth Janssens (via co-auteur Magali de Reu) haar wedervaren rond haar startup Small Teaser (en het neerleggen van de boeken in januari 2019).

 

Het verlies door curatoren

Zelf vond ik het ook wel eens leerzaam om te lezen hoe een faling nu juist in zijn werkt gaat in ons land. Zo blijkt maar weer dat de meeste curatoren ook niet goed doorhebben hoe een tech startup nu juist in elkaar zit. Ja die AWS-factuur en die domeinnamen zou ik als curator toch echt nog even verder betalen, want anders zit je helemaal met een lege doos.

Het doet me denken aan die faling van fashionblog Belmodo, waarbij de domeinnaam domweg is stopgezet en iemand deze na de quarantaineperiode van dns.be goedkoop heeft kunnen oppikken. Dan pakken ze het in Nederland toch echt slimmer aan met ware veilingen voor domeinnamen uit falings.

Dit boek heeft trouwens veel gelijkenissen met het boek “Lost and founder” van Rand Fishkin over Moz. In dat boek krijg je ook een interne inkijk in de tegenslagen, maar ook hoe het ophalen van extra risicokapitaal nu juist verloopt.

In het boek van Ruth en Magali krijg je de Vlaamse versie langs LRM, Imec, de Corda Campus, The CoFoundry,…

Ik ben vooral blij dat Small Teaser is kunnen stoppen zonder dat er freelancers mee werden gesleurd met onbetaalde facturen, want dan heb je pas dubbele drama’s natuurlijk.

 

Zo eenvoudig is een startup niet

Voor mij heeft dit boek ook een persoonlijke noot, daar ik in februari 2018 even een inkijk in de startup had gekregen, door het uitvoeren van een mini SEO check.

Small Teaser was een contentplatform dat leefde van het verdelen van advertentie inkomsten met de bloggers/schrijvers op het platform. SEO is dan ook cruciaal en op die moment had hun platform (Javascript georiënteerd) hier best wel issues mee. Voor zo een platform heb je VEEL trafiek nodig en liefst een stabiele organische trafiek (waar je dus ook direct vol moet op gaan inzetten).

Een B2C platform met die schaal vanuit België opbouwen is een waar huzarenstukje (dit hadden ze dan ook al wel door, door zich niet op de Vlaamse markt te gaan richten). De meeste succesvolle startups in ons land zitten dan ook eerder in de B2B-wereld met bijvoorbeeld gisteren nog de succesvolle exit van het Gentse Piesync (met als funder o.a. Fortino) aan wereldspeler HubSpot.

Een mooi leesboek dus na de vele faal-events van vorig jaar (en zelfs een bijhorend Canvas tv-programma).

 

Aanrader dit boek?

Het boek is alvast een goede realitycheck voor iedereen die met startups bezig is. Op 2 avondjes was ik door het boek heen, daar het super vlot leest.

Als ik dan toch nog even een opmerking mag geven is dat de vele extra inlassingen met andere personen, niet altijd meerwaarde brachten voor het boek. Het verhaal is sterk genoeg en nu krijg je soms wat rommelig (layout) er plots iets anders tussen geschoven.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments