De afgelopen dagen is het (al langer gaande) studentenprotest tegen de Chinese inmening in de kandidaten voor de vrije verkiezingen van 2017 uit aan het groeien in een breed gedragen groot democratisch protest.

Dit zou wel eens een zeer belangrijke gebeurtenis kunnen worden, want de Chinese authoriteiten hebben de afgelopen maanden al veel last van interne protesten, maar slagen er steeds in deze uit de (internationale) media te houden.

Hong Kong is natuurlijk anders met een hoog opgeleide bevolking, veel expats en veel internationale media ter plaatsen.

De Chinese autoriteiten proberen door het blokkeren van bvb. Instagram hun interne bevolking weg te houden van de foto’s van het massaprotest.

De hoogopgeleide studenten zijn dan ook overgestapt op Firechat van Opengarden. Via deze app kan je zonder wifi/gsm-bereik een waanzinnig mesh-netwerk opbouwen, waarbij alle smartphones via Bluetooth met elkaar connecteren en berichten doorsturen. De studenten hebben al het ware hun eigen lokaal intranet draaien midden in het protest tussen al hun smartphones en tablets.


FireChat

Deze onderstaande video is voor mij verplichte kijkkost voor iedereen en zeker onze studenten over de luxe, die wij vandaag kennen met onze democratie. Wij mogen dan klagen over hoe we misschien een paar procent extra belastingen zullen moeten gaan betalen, maar dat is een luxeprobleem!

Dat we de media-aandacht hoog mogen houden en een 2de Tiananmen mogen voorkomen!
Video spijtig genoeg al verwijderd… :-/

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments