Vandaag bijna gelijktijdig een collega die me aansprak als mailtje van uptrends.com en pingdom.com, dat er iets mis was met Dailybits.be en dat deze onbereikbaar was. Fuck! Fout moment met die trafiek op die bloggers in marketing blogpost.

TopTIP voor iedereen dus, is het “hidden” freeplan van Pingdom om 1 website zo continu in het oog te laten houden door die service.
pingdom incident

Via Twitter DM de hostingguys gecontacteerd en ook maar even een dienstmededeling gedaan en rustig voort mijn werk gedaan.

Site offline -> wat met online ads campagnes?

Toen kwam al snel volgende bedenkingen en ben ik dus direct aan de slag gegaan in Adwords en FB ads.

Ik heb namelijk altijd wel overal wat betaalde campagnes lopen. Enerzijds om te testen/leren/experimenteren en anderzijds omdat het natuurlijk geld binnenbrengt. ๐Ÿ˜‰

Snel dus even in Adwords alle campagnes op Pauze gezet, zodat ik geen geld weggooi. Na een tijdje gaat Google zelf campagnes stopzetten, als er 404 statuscodes worden waargenomen (zie ook mijn Intracto blogpost over statuscodes), maar dit duurt toch wel even.

Gelukkig binnen het uur was die wilde staking van wat netwerkswitchen in een Brussels datacenter verholpen en kon ik de campagnes terug manueel opstarten.

Automatiseren wat je kan automatiseren

Een manuele actie is goed voor als je niet anders te doen hebt. Een goede IT’er gaat dan ook altijd proberen zoveel mogelijk te automatiseren. Ik ben dan ook eens op zoek gegaan naar een automatische oplossing aan de hand van een zogenaamd Adwords script.

Sinds 2012 heeft Google voor Adwords zogenaamde Adwords scripts gelanceerd. Via javascript en AWQL (Adwords Query Language) kan je via scripting je advertentieprogramma’s gaan automatiseren en beheren.

Binnen Adwords kan je dit onder het menu Bulk Operations vinden.
adwords scripts

Binnen MCC (My CLient Center wat wordt gebruikt binnen agencies) kan je ook MCC scripts vinden, die over je al je klantenaccounts werken.
adwords mcc

Je ziet hier nu duidelijk de geautomatiseerde oplossing, die nu elk uur loopt op mijn Adwords account. Met dank aan deze UK blogpost over het Bronco AdPauser script. Een eenvoudig script, dat advertenties gaat pauzeren, wanneer de url erin een foutcode 404/500 geeft, en nadien terug actief gaat plaatsen.

Dit script gaat zelf ook met labels werken, maar let dus op dat het script ook niet ads terug online gaat plaatsen, die je bewust gepauzeerd hebt.

Zelf gisterenavond wat zitten testen en de e-mail rapportage werkt nu ook goed.
Ads_Keywords_Disabled_Enabled_-_herman_maes_gmail_com_-_Gmail

Meer fun met Adwords scripts

Daar ik een paar SEA-collega’s heb, die al een hoop leuke custom Adwords scripts hebben gemaakt voor onze vele Adwords klanten, ben ik er nu ook maar wat dieper in aan het duiken. Link met hele hoop aan Adwords scripts.

Als er 1 zaak duidelijk geworden is voor mij, is dat die hele SEA-wereld een super specialisten wereld aan het worden is! Ideaal bruggetje om dus af te sluiten met 1 van mijn favoriete Dilbert cartoons.
dilbert SEA

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Bijzonder handige post, meteen de site onder de controle gezet.