Altijd leuk om ex-collega’s nog eens per mail te horen. Zo ook de mailconversatie met Wouter (@wouter_lemaire) over zijn eerst iOS game, die hij gelanceerd heeft: Swippyball.

Zoals de collega’s van appelogen.be elke week doen, dus daarom eens Vrijdag spellekesdag.

Wouter is 1 van de SAP Netweaver collega’s, die ik bij Flexso had, die verantwoordelijk zijn voor alle soorten app-development en webportals om die SAP userervaring toch nog iets of wat hedendaags te maken. 😉

Als uitdaging voor zichzelf heeft hij nu een iOS game gemaakt en ook gelanceerd. Daar ik hier al wel wat startende iOS developers een zetje heb gegeven (zie Live street view, Pakfriet app en Radio Belgium app).

iOS Game Swippyball

swippyball
Q: Gemaakt in welke ontwikkelomgeving?
Gewoon de standaard Xcode omgeving gebruikt. Ik had het ook cross platform kunnen ontwikkelen, maar wilde mij eerst vooral focussen op iOS.

Q: Tijd in de app-development gestoken?
Paar nachtjes werk, daar ik al de nodige ervaring in app development had opgedaan in mijn dagelijks werk.

Q: Dus Swippyball… Wat is juist de gameplay?
Bedoeling van het game is een zo simpel mogelijk spel te maken dat verslavend werkt. Bij SwippyBall vallen er ballen van onder en boven naar het midden. Het midden is een vierkantig blokje ( in de code noem ik het “Station” ) dat niet geraakt mag worden door de ballen. De gamer moet de ballen weg swipen van het midden.

Naast het weg swipen van ballen, kunnen ballen ook botsen tegen mekaar. Hierdoor kunnen ballen dus terug naar het midden gaan.

Rode ballen mag je niet aanraken. Als je deze aanraakt is het onmiddellijk game over. Als deze het midden raken, krijg je wel een leven bij. Levens zijn wel gelimiteerd tot max 3.

Het midden (station) wordt groter als het een leven verliest en verkleint als er een leven bijkomt.

Ik heb bewust zonder afbeeldingen gewerkt onder de slogan: “Less is more!”.

swippyball
Q: Heb je een voorbeeldje van de logica, die in de game zit verwerkt?

In de allereerste versie gebruikte ik een standaard methode die naging of een bal geraakt werd door een touch event. Maar dan moest de bal echt exact geraakt worden, waardoor je er vaak naast zat ook al leek dit niet zo.

Daarom heb ik iets toegevoegd dat bij elke touch alle ballen afgaat en er een groot rechthoek rond plaatst. Ik ga dan vervolgens kijken of de touch in een rechthoek is. Zo kan je er eigenlijk een beetje naast zitten. Dit maakt wel gebruiksvriendelijker.

Q: Tips voor iOS app starters?
StackOverflow FTW! In deze community kan je echt alle antwoorden op je vragen vinden. Daarnaast is de website raywenderlich.com een bron van handige tutorials.

Wil je als echte starter beginnen met iOS app development, volg dan eerst de tutorials op codeschool.com.

Posts_containing__ios_game__-_Stack_Overflow

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments