De week van het bos start deze zondag om ons nog eens even doen stil te staan hoe belangrijk die boomdingens wel niet zijn voor ons. Tijd dus om je katchoo botten nog eens aan te trekken en het bos in te trekken voor een wandeling.

Als je geen inspiratie hebt voor welk bos je graag verwelkomt, check dan zeker even de 7 themabossen, waar je bossen kan ontdekken rond het gemeenschappelijke thema.

De volgende 4 jaar gaat het thema steeds zijn “Taking care of Flanders fields”.
taking-care-of-flanders-field-logo

Bossen en de groote oorlog

In het licht van de herdenkingen 1914-1918 met de start van WW1 100 jaar geleden is dit ook het thema van de week van het bos. Ook in het Zevenbergenbos van Ranst is daar een heel verhaal over. Want gisterenavond was het exact 100 jaar geleden dat ook dit bos in de vuurlinie kwam te liggen.

De laatste nieuwsbrief van Natuurpunt Zevenbergenbos brengt mooi het verhaal van wat er op 8 oktober 2014 is gebeurd.

Tegen de avond van 8 oktober tussen 20 en 23 uur schiet het Belgisch leger vanuit het Fort van Oelegem het kasteel van Zevenbergen met zijn toren die als uitkijkpost kon dienen en een aantal huizen in Ranst met zwaar geschut in brand. De bewoners van het kasteel Zevenbergen waren toen al naar Nederland gevlucht. De dagen nadien volgen 33000 Belgische soldaten dit voorbeeld door via een noodbrug de Schelde over te steken of te vluchten naar Nederland. Antwerpen wordt ingenomen door de Duitsers na 14 dagen strijd aan de Netestellingen.
CDR_94_34_141
Pastoor Alphonsus Victor Spruyt (1857-1928) die in 1909 pastoor van Ranst werd, stelde na de oorlog een verslag van deze gebeurtenissen op voor kardinaal Désiré Joseph Mercier (1851-1928).

‘Tien huizen waaronder het Kastel van de Weledele Heeren de Gilman de Zevenbergen, een der oudste en prachtigste kasteelen van België, met al zyne kunstschatten en kostbaarheden, zyn in brand geschoten en totaal vernietigd.’

Bron: Schelfhout F.; De Millegemvriend, jaargang 22, nr. 5, sept-okt 2009.

Toch bizar, dat we zulke zaken vroeger nooit hebben mogen weten/leren? Dat ons eigen Belgische leger vanop afstand (met het nodige gokwerk), dat kasteel in brand heeft geschoten.

Help mee een nieuw bos aan te planten

In mijn leven heb ik toch al wel mee enkele duizenden kleine boompjes aangeplant om zo mijn persoonlijke voetafdruk toch wat te compenseren.

Natuurpunt Zevenbergenbos in Ranst heeft zo als vereniging de afgelopen jaren hard werk geleverd om het Zevenbergenbos van Ranst uit te breiden, te voorzien van ruige graslanden met Galloway koeien en nieuwe stukken toe te voegen aan het natuurreservaat. Sinds de start in 1998 met 33 hectare zijn ze nu gegroeid naar meer dan 50 hectare aan natuur (op 10km van Antwerpen), die ze wekelijks als vrijwilligers beheren.

Wil je ook eens je voetafdruk verkleinen, dan staat er op Zaterdag 29 november weer een nieuwe aanplanting op de planning voor een stuk bos van 1 hectare waar 1000 eikenbomen zullen geplant worden. Wil je dus eens iets concreet aan je ecologische voetafdruk doen, dan zie ik je graag die dag mee verschijnen met je botten en handschoenen!
ed725cf8-46a7-4812-8f54-1f738d48a97e

Op zaterdag 29 november 2014 van 9 tot 12.30 uur, is iedereen welkom om dit bos te helpen planten en mee bosbeheerder te worden. Parkeergelegenheid is er aan het kerkhof van Ranst in de Driepikkelhoeveweg. In de Drogenhofschuur van Natuurpunt, Schawijkstraat 105, op wandelafstand van het nieuwe bos, zijn er warme drankjes voorzien (koffie, thee, soep). Werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen zijn aanbevolen. De Werkgroep Zevenbergenbos zorgt voor plantmateriaal.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments