Blogposten over Startups, het is een tijdje geleden dat ik nog een nieuwe Belgische startup hier weer eens in de spotlights heb geplaatst. Zo waren er in het verleden al Checkthis, Tablebooker, Shoppr, tourmanagement.com,..

Nu eentje van iemand, die ik nog ken van vroeger bij de scouts (ja die scoutsgroep waar de scoutsfeestjes van eind jaren 90 nu internationaal aan het gaan zijn).

OpenPort van de Belgische developer Jan De Bleser brengt een nieuwe manier van het openstellen van je server/computer vanuit je eigen netwerk naar iemand anders. Ideaal om zelf een testversie van een nieuwe website te gaan tonen of iemand tijdelijk toegang te geven tot je pc of Raspberry Pi. Zonder dat je dus moet gaan beginnen met het doorsturen van poorten vanop je telenet modem.

openport

Een reverse ssh cloud-based service! Een wat?!?! Misschien even het beste een livevoorbeeldje tussen mijn Macbook en Jan zijn Macbook.

Ik start Openport op mijn Mac en zeg dat poort 22 (die van het beveiligde SSL protocol) open dient gezet te worden. Ik krijg nu mijn unieke openport-verbinding. Dus ook al wissel ik van ip-adres, ik heb steeds dezelfde openport-verbinding om naar te connecteren.

openport reverse ssh tunnel

Jan kan nu vanaf zijn macbook een SSL-verbinding naar mijn openpoort-verbinding doen en nadat ik inlog met mijn paswoord heeft hij volledige adminrechten op mijn macbook. Euhm… 😉

openport reverse ssh tunnel

Wanneer kan dit bijvoorbeeld handig zijn? Door bij het opstarten van je mac automatisch een dergelijke openport verbinding open te zetten, kan je altijd op je eigen mac inloggen (en dus ook als deze gestolen is). Ook op bijvoorbeeld een public wifi of hotel-wifi verbinding zijn vele poorten geblokkeerd (bijvoorbeeld FTP) of wil je met je eigen proxy via je eigen server/computer thuis kunnen surfen.

Dit is natuurlijk een gevaarlijk concept om die poort zo open te zetten, maar via een anti-portscanning beveiliging en anti-bruteforce beveiliging worden kwaadwilligen buitengehouden.

Via de admininterface van Openport kan je je openstaande openportverbindingen gaan beheren. Ideaal dus om bijvoorbeeld ergens een Raspberry Pi (mini-computer) op te hangen met webcam of een andere sensor en deze via een beveiligde verbinding zo te gaan aanspreken.
openport ssh3

Interview over Openport

Daar het altijd leuk is om de achtergrond van een bepaalde startup wat beter te leren kennen, wat vragen voor Jan over zijn achtergrond en de toekomst van Openport.

Q: Jan, welke achtergrond heb jij in software development?

Van opleiding ben ik een Burgerlijk Ingenieur Computer wetenschappen, met als optie veilige software. Ik heb altijd al een grote passie gehad voor IT, vanaf mij 5 jaar zat ik al aan de mac van mijn vader, toen was dat voor spelletjes en tekeningen te maken, maar al gauw is dat richting de programeerkant gegaan.

Q: OpenPort een redelijk technische verhaal. Wat is jou pitch hiervan?

Openport opent poorten van jouw pc naar het internet toe. Hierdoor kan je bestanden delen zonder de cloud te gebruiken / Mensen toegang geven tot jouw website voordat hij ergens online moet staan / Je webcam delen / SSH poorten openzetten voor servers binnen je eigen netwerk naar buiten toe, …

De verbindingen gebeuren door het Openport netwerk, maar er wordt niets van data bijgehouden.

Q: Hoe lang ben je nu bezig met de development van OpenPort?

Sinds januari 2013 ben ik met Openport bezig. Toen was dat nog naast mijn werk in avond en nachturen. Sinds april 2014 heb ik de stap gezet naar volledig zelfstandige en werk ik zo goed als voltijds aan OpenPort.

Wat je nu ziet is de 2de versie van Openport. Met de eerste versie kon je eigenlijk meer, ook al bestanden delen, maar daarvan zat de architectuur niet zo goed. Daarom heb ik groot deel geschrapt en herschreven. Ik verwacht dat binnen een maand versie 2 terug alles kan wat versie 1 beloofde.

Q: Als Telenet klant loop ik zelf soms tegen het geblokkeerde poorten issue van hun firewall. Is OpenPort hier een oplossing voor?

Ja inderdaad. Wat je met Telenet wel kan doen is poorten openzetten boven poort 1024. Als je dan je website wil delen, kan dit bijvoorbeeld op poort 8080. Vele bedrijven en bijvoorbeeld publieke wifi-hotspots blokkeren echter alle poorten behalve 80 (http) en 443 (https).

Met Openport kan je poort 8080 delen met de optie ‘–http-forward’, waardoor je terug een gewoon adres krijgt op poort 80.

Het is ook veel sneller op “Openport 22” te typen, dan je poort te veranderen en de firewall regels van telenet te veranderen.

Ook het feit dat je bij Telenet geregeld een ander ip-adres hebt met je modem kan vervelend zijn, maar vie Openport heb je dus steeds een vaste verbinding om naar te connecteren van buitenaf.

Q: Op welk cloudplatform draait Openport?
Openport draait op het amazon EC2 platform, waardoor het uitermate schaalbaar is in het geval er meer gebruikers zouden komen.

Q: Ik zie dat er nog geen mac OS X versie is. Staat deze op de planning?
Ja zeker, ik ontwikkel zelf alles op Mac. Momenteel zijn er reeds versies voor Windows, Debian i386 / Ubuntu en de populaire Rapsberry Pi mini-computers. Ik verwacht binnen de 3 weken een mac installer klaar te hebben.

Q: Is er een kostprijs verbonden aan de service?
Openport werkt met een fremium model, waarbij een gratis versie beschikbaar (die beperkt is) en naar gelang je noden kan je een betalende account aanschaffen.
Openport_-_A_free_reverse_ssh_service

Ben je benieuwd naar de toekomst van OpenPort, volg dan zeker de twitteraccount @openport.io, Facebook pagina of waarom niet de Reddit-thread?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Top idee !
Alleen jammer van de wel zeer lage data limieten…
10 MB vind ik toch te weinig, zelfs voor een fremium model…