Deze blogpost maakt deel uit van mijn serie blogposten over de inhoud van mijn #WPantwerp presentatie.

Enkele dagen voor mijn presentatie lanceerde Matt Mullenweg een blogpost over Project Calypso. Zoals je in mijn bloggeschiedenis blogpost kan lezen heeft Matt in 2003 de bestaande B2 CMS code gebruikt om WordPress te beginnen bouwen.

Ondertussen zijn we nu zover gekomen dat 25% (yep vijfentwintig procent) van de websites op het internet op WordPress draait.
wordpress stats

Een grote aanrader trouwens om meer te leren over hoe Automattic (het bedrijf achter WordPress.com) werkt, is het lezen van het boek “The Year without pants”.

Project Calypso

Aan Project Calypso hebben in totaal 127 WP-developers in het grootste geheim gewerkt aan 1 van de grootste technologische vernieuwingen voor WordPress.

Calypso is namelijk een totaal nieuwe admininterface voor alle WordPress.com en ook “gewone” WordPress blogs (via de Jetpack plugin).

Zoals Matt zelf in zijn blogpost zegt:

Calypso is…

  • Written purely in JavaScript, leveraging libraries like Node and React.
  • 100% API-powered. Those APIs are open, and now available to every developer in the world.
  • Social, with stats, likes, and notifications baked in.
  • Fully responsive. Make it small and put it in your sidebar, or go full-screen.
  • Fully multi-site for advanced users, so you can manage hundreds of WordPresses from one place.
  • 100% open source, with all future development happening in the open.
  • Available for anyone to adapt to make their own, including building custom interfaces, distributions, or working with web services besides WordPress.com.

Calypso is bijvoorbeeld nu ook een desktop mac-applicatie en deze blogpost heb ik volledig gemaakt in deze lightweight desktop-applicatie (ideaal voor travelbloggers!).

wordpress mac applicatie.jpg

De volledige sourcecode van de Calypso interface is trouwens opensource gemaakt en terug te vinden op Github.

Mijn mening over Calypso?

Deze app zorgt er dus ook voor dat vele niet-technische WordPress.com bloggers vanaf nu gewoon alles vanuit een desktopapplicatie op Mac kunnen doen.

Ikzelf zie me in de WordPressapp zeker werken aan drafts blogposten, maar het inplannen/publishen ga ik toch steeds blijven doen vanuit mijn eigen WP-ADMIN op mijn blog. Dit door de vele plugins en advanced instellingen.

De nieuwe reader-functie in de WordPress interface is een oldskool rss-reader, waar ik de voordelen tov. van bvb. Feedly nog niet van heb gevonden.
wordpress reader

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Ik vind wordpress het allerbeste systeem. En niet alleen het script zelf met de plugins, maar ook de gratis blogsite van wordpress. Het is echt zo makkelijk om daar een lekker blogje te maken over een onderwerp. En je rankt ook nog gelijk redelijk in Google als je niet al te zware zoekwoorden gebruikt.