Het stapeltje met nog te lezen inspiratie boeken blijft groeien, dus daarom de afgelopen weken een inhaalactie gestart. Ditmaal 2 boeken in hetzelfde thema: “Remote – office not required” en “The Year without pants”.

Beide boeken zijn ongeveer gelijktijdig verschenen en werpen een blik op 2 online software bedrijven, waarbij remote werken de basis is geworden van de bedrijfscultuur.

remote working boeken

Daar ikzelf remote SAP HR payroll support verleen aan in totaal een 15tal bedrijven in binnen en buitenland, ben ik dan ook een believer van remote werken.

Mijn klant in Zwitserland bijvoorbeeld maakt het nu echt niet uit of ik nu aan een prikklok sta te wachten totdat ik mooi 8uur heb gewerkt die dag, die wil gewoon dat ik bereikbaar ben en een oplossing bedenk naar gelang de urgentie van de issues (klant opvoeding: NIET alle issues zijn super urgent 😉 ). Ik werk/communiceer daarnaast geregeld met mensen in de Filipijnen, Boedapest, Duitsland, Frankrijk, US… Goede communicatie, documentatie en de juiste tools (Teamviewer FTW) zijn dan ook essentieel.

Iedereen kan ook zelf zien dat de mobiliteit in ons landje de afgelopen maanden in de spitsuren alleen maar erger is geworden. Een gedeeltelijk verschuiving naar remote working kan een oplossing gaan bieden of niet?

Wat opvalt in beide boeken, is dat beide werkgevers afgestapt zijn van de prikklok benchmark om een goede werknemer te benoemen, maar eerder naar de prestaties zelf gaat kijken. Is iemand die elke dag 5minuten te weinig prikt daarom ineens een slechtere werknemer, dan zijn collega die nog een half uur langer als een goudvis naar zijn computerscherm blijft gapen?

Boek review: REMOTE – Office Not Required (248 blz)

Het boek “Remote – Office not Required” is vanuit het bedrijf 37Signals zelf uitgegeven en geeft een weergave van hun bedrijfsfilosofie.

Een slimme zet natuurlijk, daar 37Signals een softwarebedrijf is met als producten o.a. Basecamp (projectmanagement), Campfire en Highrise, die remote working gemakkelijker gaan maken voor andere bedrijven. Het is dus een boek van “walk the talk”.

Ook bij 37Signals werken de meer dan 40 werknemers volledig vrij van locatie.

Bij het boek hebben ze naast het boek ook een bijhorende video gemaakt, die hun visie op remote working laat zien.

Doordat het boek is geschreven door de 2 oprichters van 37Signals krijg je vooral een kijk hoe je als management/bedrijf moet omgaan met dit concept. Zo is de recruitment zeer van belang en dan vooral het sociale aspect en juist kunnen online communiceren (sommige mensen zijn gewoon niet gemaakt voor communicatie via forums bvb.): “No assholly behaviour or dramaqueens” en “Sentiments are infectious, good or bad“.

Remote working is ook geen binary concept voor hen. Zo hebben ze wel degelijk een headoffice, waar de lokale werknemers in de namiddag bijvoorbeeld binnenvallen na een voormiddag van thuis of een plaatselijke koffiebar gewerkt te hebben.

remote office not required

Boek review: The Year Without Pants (244 blz)

Het boek “The year without pants” brengt het relaas van schrijver Scott Berkun  (die als manager voorheen in de jaren 90 verantwoordelijk was voor o.a. de launch van IE 5.0 bij Microsoft), die een jaar als teamleader heeft gewerkt bij Automattic. Een weinig gekende naam van een bedrijf, dat ervoor zorgt dat 20% van het web blijft draaien. Automattic is namelijk het overkoepelende bedrijf boven de open-source wordpress blogsoftware en de hosted wordpress.com blogs.

Automattic is van de start voluit voor remote working gegaan en geeft zijn werknemers de volledige vrijheid van waar en wanneer ze werken. Op de website van het bedrijf kan je dan ook een kaartje vinden waar alle 215 werknemers nu momenteel ergens werken.
automattic
In dit boek beleef je het hele relaas van het aanwerven van Scott, over de creatie van de eerste team in het bedrijf en de jaarlijkse samenkomsten van alle werknemers. Daarnaast krijg je ook hoe wordpress als vork-versie van blogsoftware B2/cafélog (tussen 06/2002 en eind 2004 gebruikte ik voor namreh.be deze blogsoftware!) ontstond. Het 2de deel van het boek gaat over de wp-plugin Jetpack (de brug tussen wordpress.org en wordpress.com) en ook het inkomstenmodel van Automattic.

Opvallend is ook dat elke programmeur op elk moment een deploy kan doen op wordpress.com van een bugfix, nieuwe feature,… Elke programmeur is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn bugfix en is dan ook de uren na de deployment hiervan verantwoordelijk om erop toe te zien dat alles goed blijft lopen.

The basic notion is that if people are smart and respect not blowing things up, too many safety measures get in the way. Instead, employees are trusted and empowered to release things fast. Safeguards don’t make you safe; they make you lazy.

Interne tools bij Automattic
Een bedrijf dat draait rond de blogsoftware WordPress kan natuurlijk niet anders dan ook volledig voor WordPress gaan. Het centrale communicatiemiddel binnen de teams en het bedrijf zijn talloze blogs met het P2 theme. Hierop kan je eenvoudig communiceren, issues loggen, mededelingen doen,… Ongeveer 80% van alle interne communicatie in het bedrijf verloopt via de 150 P2’s en mail wordt er bijna niet gebruikt.

Mooi slidedeck van 1 van de hoofdprogrammeurs (of code wranglers zoals ze zichzelf benoemen) bij Automattic over P2. Toevallig zijn we bij mijnw erkgever enkele weken geleden ook gestart met het gebruiken van een centraal Yammer platform in combinatie met Lync als chattool en de eerste resultaten zijn echt wel goed (ontsluiten van informatie uit werknemers hun mailbox).

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van IRC (als groepchat 24/24) en Skype voor 1-1 communicatie. Waar er bij 37Signals nog geregeld werknemers op het hoofdkantoor werken is dit bij Automattic totaal niet het geval en is alles remote. Doorheen het boek merk je wel dat de sporadische team-meetups (in Athene bijvoorbeeld) toch echt een voordeel hebben om op korte tijd als team een sprintje te trekken.

the year without pants

Welk boek lezen?

Beide boeken kan je eenvoudig online bestellen:

Het Automattic-boek was voor mij toch wel een harde dobber om door te komen en leest veel trager dan Remote en is dan ook veel lijviger. Waar ik Remote in enkele avonden uit had, heb ik dit boek toch wel 2 weken dagelijks voor een tijdje vastgenomen.

Het remote-boek is meer een beschrijving van de werkwijze met soms wat leuke inside stories, waar dat het Automattic-boek het hele verhaal van zijn jaar als werknemer weergeeft met tussendoor wat extra info over het concept. Vooral voor WordPress-fans is het Automattic-boek dan ook echt een aanrader.

Scott Berkun (de schrijver van “the year without pants”) heeft trouwens ook een review online geplaatst van remote: office not required, dat hij las tijdens het schrijven van zijn boek en dit zegt hij over beide boeken:

I’m very pleased to say Remote: Office not Required and The Year Without Pants: WordPress.com & The Future of Work make excellent companions. They take complementary approaches (and even have the same colors). Remote has a broad, manifesto style list of proclamations, and The Year Without Pants captures a deep, specific examination of remote work from the perspective of a specific team and team manager in an important company in a fascinating work culture.
– Scott Berkun

Wil je een boek cadeau geven aan je manager/baas over remote working, kies dan het 37Signals boek. Wil je een boek om zelf de komende winteravonden als IT/geek/Wordpress fan in te verdwijnen, dan ben je bij TYWP aan het juiste adres.

Jan is alvast fan van het remote-boek.

Indien je nog wat real-life bedenkingen wilt lezen over remote working, lees dan ook zeker eens de nabespreking van het homework xperiment van de guys van het Leuvense webdesignbureau Wieni (zie ook startup tourmanagement.com), die alle werknemers 2 weken verplicht van thuis heeft laten werken.
wieni

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Mooi stukje, Herman. “The Year Without Pants” staat zeker ook op mijn lijstje :-).

Christophe
10 jaren geleden

Herman,

Handig de boekenlijst én reviews op je blog! Ik volg dit steeds op de voet 😉
Zo heb ik laatst het boek ondekt: ‘Van zolderkamer tot miljoenenbusiness’.

Hier enkele boeken uit mijn boekenlijst, die ik momenteel in bezit heb:

– Biografie Steve Jobs
– Zo denkt Steve
– Masterclass Steve Jobs
– De Twitter Story
– Zo kan het ook
– de Biografie van Google
– Wat zou Google doen?
– 50 succesmodellen
– One Click
– Mr. Amazon
– Gewoon voor de fun
– Van 3 naar 10.000.000 vrienden

Een trouwe lezer 😉

Thomas
10 jaren geleden

TYWP staat nu ook op mijn verlanglijstje!