Op 11 oktober plaatste ik hier de blogpost over de hack op de populaire Belgische gamewebsite 9lives.be.

Nu 3 weken verder is de website vandaag terug online gekomen ( na 3 weken met HTTP statuscode 403: Je hebt geen toegang) en is het tijd voor een SEO-blogpostje erover.

Op de Intracto-website heb ik vandaag reeds een blogpost geplaatst over HTTP statuscodes. 1 van de aangehaalde voorbeelden in die technische blogpost was dus 9lives.be. Ik heb de afgelopen weken geregeld eens het Site: commando in google gebruikt om te kijken hoeveel pagina’s er nog van die website in de Google zoekresultaten zitten.

Het site:commando is 1 van die commando’s, die ik bijna dagelijks gebruik in Google, omdat je daarmee enkel in die bepaalde website gaat zoeken. Wil je dus iets opzoeken op de website van Fortis over bvb. woonlening herzien, dan geef je in “woonlening herzien site:bnpparibasfortis.be”.

Dit commando heb ik dus gebruikt om eens in de gaten te houden, hoe snel Google het welletjes vindt met die onbereikbare site. Onderstaande Gif geeft je al een mooi beeld hiervan (na 10 dagen een plots verlies van 2miljoen pagina’s). Het is trouwens opvallend, dat de site sinds 21/10 nu op een zelfde aantal pagina’s blijft hangen in de zoekresultaten.
output_NCLFfI

Dit resulteert zich dan ook in een sterk dalende trend van de visibiliteit van 9lives.be in de Google rankings, zoals je kan terugzien in onderstaande grafiek via de visibility tool van Searchmetrics.
9lives_be_-_Performance_SEO__Links_and_Social___Searchmetrics

Het mag duidelijk zijn dat de nodige SEO-schade geleden is na 3 weken offline te zijn met de website. Nu kan ik de volgende dagen/weken wat kijken hoe snel ze terug in de index gaan terechtkomen. Ideaal voer dus voor een 3de blogpostje over 2 weken.

update 3/11: Vandaag geeft Google nog 247.000 geïndexeerde pagina’s aan.
update 4/11: Het verlies is nog even verder aan het uitdiepen naar 206.000 geïndexeerde pagina’s.
update 10/11: De website is een week terug online en heeft nog steeds maar 252.000 geïndexeerde pagina’s.

Ook bij 1 van mijn ex-sites

Toevallig zie ik dit ook met 1 van mijn oude websites gebeuren. Deze is vorige week van eigenaar gewisseld en de nieuwe eigenaar heeft blijkbaar weinig haast met het online brengen van de site (hij heeft domeinnaam, website,…). Hij neemt het wat relax op.

In de Google webmastertools, zie ik dan ook dit gebeuren nu (de blauwe lijn zijn de weergaves van de site in de Google zoekresultaten).

Hulpprogramma’s_voor_webmasters_-_Zoekopdrachten_-_http___www__

Hopelijk gaat hij die Webmastertools account niet te snel overnemen, dan kan ik rustig blijven opvolgen wat er gaat gebeuren en hoe snel die visibiliteit in Google zich zou kunnen herstellen.

Ook  in mijn rankingtool authoritylabs zie ik die website volledig in vrije val gaan op alle keywoorden. :-/

AuthorityLabs_keywords

 

Update: password reset 9 Lives

Ondertussen heb ik ook mijn mailtje ontvangen om mijn paswoord te resetten van mijn oude account. Spijtig genoeg hebben ze voor de meest foute weg gekozen, door een plain text paswoord naar iedereen te mailen. In zake communicatie na het laten stelen van alle PASWOORDEN, misschien niet de beste keuze.

Ik slaag er trouwens niet in om hiermee aan te loggen en het default (onveilige) paswoord aan te passen. So much fail in communicatie….. :-/

Op de site kan je ook nergens een infobericht erover vinden en via de verspreide persberichten in de online pers krijg je vooral zo een typisch Belga-bericht geschreven door journalist, die normaal wetstraat-verslaggeving doet.

9lives paswoord

Enja, ik grijp op zulke momenten graag terug naar interne meme’s. Een beeld zegt meer dan de 555 woorden hierboven. 😉
a624466f_so_much_fail_trollcat

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Een schitterend blogpostje Herman, eindelijk eens iemand die de SEO onderzoekt van een website die offline gaat en wat er daarna opnieuw mogelijk volgens de Big G.

Enig idee hoe zij aan 2.000.000 pagina’s komen? 😮

9 jaren geleden

Nog extra updates over 9lives? 🙂