Silicon Valley is voor mij als IT-geek een mythische plek, waar de afgelopen 20 jaar de nodige geschiedenis is geschreven. Mijn airmiles zijn ondertussen goed aan het oplopen om toch nog eens een tripje naar San Francisco te gaan maken (als 13 jarige heb ik de stad al eens bezocht in ’95).

Eva de Valk (@evadevalk) heeft er nu een boek over geschreven, daar er zoveel kleine achtergrondverhalen zijn, die je aan de buitenkant van de saaie bedrijfsgebouwen niet ziet: “Silicon Valley” (bol.com).

De aanleiding voor dit boek is de 3delige reportage door Alexander Klöpping (@alexanderNL) in het Nederlandse avondprogramma “De Wereld Draait Door”. Hierin ging Alexander op zoek naar de verhalen achter het ontstaan van Silicon Valley. Eva de Valk deed hiervoor mee de research voor deze reportages en zo groeide het idee voor dit boek.

Deze 3 reportages zijn trouwens een ware must-see voor elke IT-geek of wie interesse heeft in de vele boomende startups!Leuk om weten is trouwens, dat Alexander Klöpping nu momenteel zelf furore maakt met een startup. Hij is namelijk voor 33% mede-eigenaar van de NL startup Blendle, die een iTunes-model voor de krantenwereld op de markt heeft gebracht.

Review boek “Silicon Valley”

Maar dus het boek. Alexander heeft wel het voorwoord gemaakt, als voorzet voor Eva, zodat zij de rest van het boek kon bij elkaar brengen. Het boek brengt doorheen 4 invalshoeken het verhaal achter die vallei ten zuiden van San Francisco en gelegen aan een baai (vandaar de bijnaam The Bay Area).
silicon-valley

Vanuit de “Nerd” invalshoek brengt Eva het verhaal van het ontstaan van de Stanford universiteit, die een meer dan bepalende rol heeft gespeeld. Zie trouwens ook de Stanford Steve Jobs speech uit 2005, die 1 van de meest belangrijke speeches is om de vibe in silicon valley te begrijpen.

San Francisco is al decenia hét Amerikaanse centrum van de hippy/homo-gemeenschap met drugs, muziek en free love. Wat dan ook de invalshoek “hippies” meebrengt in het boek. Dit kan je trouwens ook mooi zien in de film “Jobs” over hippie Steve Jobs. In dit deel lees je meer over de tegenstelling tussen de hippie Jobs en de nerd Bill Gates. Zo kan je er ook de legendarische brief van Gates naar de Homebrew club, omtrent hun gekopieer van zijn eerste Basic software, in vinden. Deze brief wordt gezien als de start van de commercialisering van software.
Bill_Gates_Letter_to_Hobbyists

Dat het afgelopen jaar meer en meer Belgische startups richting San Francisco trekken, heeft als eenvoudige reden, dat daar nu éénmaal meer startup funding te vinden is. Dit is dan ook invalshoek 3 met “ondernemers”.

Als laatste invalshoek is er nog de “visionairs” waar de onvermijdelijke Elon Musk (@elonmusk) voorbijkomt. De oprichter van Paypal, die ondertussen ook met Tesla en zijn ruimteproject Space-X de grenzen van innovatie mee aan het verleggen is.
silicon valley boek

Boek een aanrader?

Zelf ben ik de afgelopen avonden echt verdronken in dit boek, dat mooi de vele achtergrondverhalen en het ontstaan meegeeft.

Het is bijna waanzinnig om te beseffen welke technologische revoluties er in de afgelopen decennia in dit kleine gebied zijn tot stand gekomen. Een echte must-read voor deze winter!

Natuurlijk online te koop voor 17.90 Euro bij Bol.com!
bol_com___Silicon_valley__Eva_de_Valk___9789048818822___Boeken

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments