Het afgelopen jaar als freelancer heb ik me ook gegooid op de aankomende Google Analytics drama (het verdwijnen van Universal analytics en mogen we dit nog gebruiken?). Zelf gebruik ik op deze blog nu Simple Analytics.

Ik werk graag met kleinere B2B bedrijven om daar toch een verschil te kunnen met data en web analytics. In deze blogpost 2 inspiratievoorbeelden over hoe het niet altijd complex moet zijn om meerwaarde uit data te halen als kleine B2B KMO.

Dit soort zaken kan je natuurlijk ook in een HubSpot Marketing Pro gaan analyseren (maar die licentie van +800EUR/maand is natuurlijk wel een drempel voor veel kleinere bedrijven en privacy gewijs zijn er soms ook wel wat drempels 😬 ).

 

Video tracking voor een content bedrijf

Een nieuwe klant van me produceert bepaalde niche content voor een niche doelgroep. Zij moeten hierbij kunnen aantonen wat die content doet en dat ze de niche doelgroep kunnen bereiken. In hun contentstrategie zetten ze veel video’s in op hun website.

Naast de typische web analytics via Plausible Analytics (privacyvriendelijke Europese meettool), heb ik daar dan ook video tracking voorzien (via een scriptje in Google Tag Manager):

  1. Detectie van Vimeo video op website
  2. In GTM variabelen worden de acties weggeschreven die op de video worden gedaan (start, pause, halen van bepaald videopercentage)
  3. Deze GTM variabelen worden als custom goal naar Plausible Analytics verstuurd

Het resultaat is nu dat er per video (op een anonieme manier) het engagement kan worden geanalyseerd.

 

Google ads en het bepalen van de waarde van contactpunten

Een andere B2B klant heeft een advertising agency dat Google ads voor hen voorziet. Maar kunnen we niet zelf eenvoudiger de impact van die Google ads in de gaten houden en hieruit leren (zonder GA4, dashboards,…)?

Hun business draait rond contactaanvragen met diensten op maat.

Ook hier kan ik via Plausible Analytics nu een oplossing bieden voor hen:

  1. UTM tracking template in Google ads toegevoegd
  2. Contactpunten worden nu gemeten (contactformulieren, telefoonkliks, emailkliks) als goals
  3. Via de UTM_term filter zien we nu welke gebruikte Google ads zoektermen voor een contactpunt hebben gezorgd (even in Excel samengevoegd voor mooi overzichtje).

Hier stopt het natuurlijk niet bij. Een performance marketeer zou blij zij met deze zaken, want ze kunnen aantonen dat er conversies uit de Google ads komen.

MAAR welke kwaliteit hebben deze contactpunten? Veel leads zijn leuk, betere leads zijn leuker. Hier heb ik nu naar de externe developer wat zaken gestuurd, zodat we de kwaliteit echt kunnen doormeten. 🤗

 

Dit zijn 2 voorbeelden met minimale inspanningen voor zeer kleine KMO’s, die meerwaarde uit hun data brengen (met een tooltje van 9EUR/maand).

Dat ik ondertussen hun historische Universal Analytics data heb kunnen redden door deze te importeren in Plausible, was een mooie bonus. Let me know als je eens wilt samenzitten voor een brainstorm over je data. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments