Ik ga hier de komende weken een reeks blogposten maken met steeds 1 centraal thema: hoe kan ik deze blog privacyvriendelijker maken of Google wegsnijden uit deze blog?

 

Waarom deze blogpost reeks?

 1. Er is “wat” drama over Google Analytics (en ook Google fonts, Google Recaptcha,…) aan het plaatsvinden in Europa.
 2. Hierdoor krijg ik deze concrete vraag van klanten en potentiële klanten en waarom deze blog niet als testcase gebruiken?
 3. Ik heb een zeer kritisch leespubliek (ja jij daar) en dus wil ik ook kijken hoe ik deze blog privacyvriendelijker kan maken.
 4. Google heeft recent laten weten dat tegen juli 2023 de gekende versie van Google Analytics (Universal Analytics) zal dan ook stoppen met bestaan en vanaf 1 januari 2024 vervalt zelfs de toegang tot de historische data in je account.
 5. We gaan dus moeten overstappen naar Google Analytics V4, maar niet iedereen is fan en dit is een moment dat veel websites/bedrijven naar een alternatief voor GA/GA4 aan het kijken zijn.

 

Stap 1: Google Adsense weghalen op deze blog

Zie deze blogpost.

 

Stap 2: Simple Analytics als meetinstrument op deze blog zetten

Google Analytics is reeds meer dan een decennium de goto-oplossing geweest voor het meten van je bezoekers op een website. Maar nu dat Universal Analytics stopt met meten in de zomer van 2023, kijken er vele website eigenaars naar een een alternatief.

Ook in mijn 2-maandelijkse video voor KBC heb ik hier meer info over gegeven.

Dus ben ik zelf ook de alternatieven eens gaan onderzoeken.

Wat heb ik eigenlijk echt nodig van metrics?

De eerste vraag die ik me ben gaan stellen is wat ik exact wil kunnen meten op deze blog (ik kan je helpen als je dit in kaart wilt brengen 😅):

 • Hoeveel bezoekers heb ik?
 • Realtime weergave van bezoekers?
 • Vanwaar komen deze bezoekers? (kanaal/land/…)
 • Hoeveel mobiel verkeer heb ik?
 • Klikken zij naar andere websites door?
 • Ik gebruik al eens UTM-tags, dus deze moeten ook gemeten kunnen worden.
 • Vuil verkeer wil ik ergens kunnen wegfilteren.
 • Liefst zo privacy vriendelijk mogelijk (zodat jullie blij zijn) en dus ook cookieless werken.
 • Ik wil het mobiel in de gaten kunnen houden.

Voor deze blog heb ik nu na wat wikken en wegen zelf gekozen voor Simple Analytics (referral link om 30 dagen extra trial te krijgen). Hierbij een voorbeeldje van de super minimalistische interface met de data voor mijn Roaming in Zwitserland blogpost.

 

Waarom heb ik dan voor Simple Analytics gekozen?

Al een jaar lang word ik door enkele lezers hier aangesproken/getipt, dat ik toch echt eens naar Simple Analytics moet gaan kijken om eenvoudige analytics te hebben van deze blog.

Even de korte samenvatting van deze tool:

 • Opgestart in 2018 (wacht wat er toen weer in mei 2018 gebeurd rond privacy? 😉 )
 • Betalend (ja there is no free lunch 🤷‍♂️)
 • Founder is Nederlander Adriaan van Rossum
 • De servers met alle data staan in Nederland
 • De gekende bootstrap startup founder levels.io heeft deze tracking ook op zijn websites en heeft alles open gezet, zoals voor zijn nomadlist.com.
 • Minimaal js-trackingbestandje van amper 3kb (tov. de bijna 50kb voor Google analytics en ja dit maakt en verschil naar webperformance).
 • Mogelijkheid om mijn bestaande Google Analytics data geanonimiseerd mee te nemen
 • Open roadmap waar je mee ideeën kan upvoten.

 

 

Importeren van Google Analytics data

Dat Universal Analytics (de huidige/gekende Google Analytics versie) stopt met meten in juli 2023 weten velen nu reeds. Dat je ook je historische data kwijt bent vanaf begin 2024 is natuurlijk niet zo leuk.

Simple Analaytics is 1 van die tools die nu een importfeature hebben uitgewerkt.

Op deze manier heb ik mijn data (natuurlijk wel geanonimiseerd in het datamodel van Simple Analytics) vanaf april 2018 tot maart 2022 eerst al eens kunnen importeren. 🤗

Enja bijvoorbeeld die Cowboy blogpost heeft hier de afgelopen jaren al wel wat bezoekers over de vloer gehad.. 😱🔥

Spijtig genoeg kan ook Simple Analytics niet aan alle data (door Google instellingen), daar ik in Google Analytics website statistieken van deze blog heb sinds 2008.

Rara wanneer ik weer iets met de ticketverkoop van TML heb uitgestoken met 2 vrienden… 😅 🤷‍♂️ 🎉

 

 

Adblocker omzeiling

1 van de leuke features is het gebruiken van een eigen domein om het scriptje te gaan laten uitvoeren (via een zogenaamde CNAME redirect). Hierdoor ga ik het Simple Analytics trackingscriptje inladen vanuit een Dailybits-subdomein, zodat het niet snel zal geblokkeerd worden.

Met dank aan mijn studenten heb ik tijdens mijn les met hen verschillende adblockers getest tegenover Simple analytics en waar de Brave browser, Total Adblock, uBlock origin,… allemaal Google Analytics, Piwik Pro en Matomo gaan blokkeren van het meten van bezoekers, kon Simple analytics hier mooi tussenfietsen. 👊

Ook verschillende blokkeringslijsten voor Pi-Hole gebruikers bevatten de simpleanalytics domeinen en gaan dus standaard simpleanalytics gaan blokkeren.

 

Cruciaal daarbij is natuurlijk wel om NIET Google Tag Manager te gaan gebruiken voor het plaatsen van het tracking script op je website, daar je anders natuurlijk de kans hebt dat een adblocker Google Tag Manager gaat blokkeren (wat er dus meer en meer doen trouwens). 😅🤷‍♂️

Ps: Ook Matomo voorziet deze anti-adblock feature.

 

 

Event tracking

Het meten van bepaalde events is natuurlijk ook wel iets, wat best handig is voor een web analytics oplossing. Bij Simple Analytics zijn er 2 methodes voor event tracking.

Enerzijds het toevoegen van een automated event tracking scriptje, wat downloads, email kliks en outbound kliks automatisch gaat meten. Scriptje op je website gooien en klaar. 👌

 

Anderzijds kan je ook eenvoudig zelf events afvuren op het juiste moment. Zo doe ik het bijvoorbeeld bij mijn contact formulier en nieuwsbrief formulier. In de Gravity Form plugin vuur ik het script af in de bedankmelding van het formulier.

 

In Simple Analytics kan ik dan ook eenvoudig in de events view dit event terugvinden (met wat vertraging voor de verwerking hiervan).

 

 

Jezelf uitsluiten van de resultaten?

Bij de meeste andere Analytics tools kan/kon je je eigen verkeer uitsluiten via zogenaamde IP-filters. Leuk toen we nog allemaal braaf elke dag op kantoor aan het werken waren, maar totaal niet meer betrouwbaar met al dat thuiswerken.

Een IP filter toevoegen kan NIET in Simple Analytics, maar ze hebben we reeds een Chrome plugin gebouwd om op deze manier je eigen verkeer in Chrome te gaan blokkeren.

Update vanuit Simple Analytics:

Een IP filter toevoegen kan wel in Simple Analytics, maar ze alleen als je een custom domain gebruikt. Die hebben hun eigen config en kunnen dus netjes de IP’s blokkeren. Dit kan alleen via onze klantenservice.

 

Wegfilteren van ongewenste spam in je data

Jezelf wegfilteren is 1 stap, bepaalde spammers of bijvoorbeeld referral spam kunnen wegfilteren is daarnaast ook best nuttig. Daar is gelukkig ook voor gezorgd met een referral spam filter methode.

 

 

 

Wat mis ik nog?

Natuurlijk mis ik nog enkele zaken.

  1. Een Android smartphone app met realtime weergave. Iets dat ik blijkbaar best veel gebruik via de Google Analytics app. Er is dan wel een iPhone app en zelfs een MacOS desktop app, maar geen Android app. Je kan de mobile website wel als mobile desktop app instellen gelukkig.
  2. Op landniveau kunnen filteren is leuk, maar filteren op stadsniveau is soms toch nog wel handiger om te kunnen filteren (als dit privacy vriendelijk zou kunnen). Waarom? Wel kijk eens hoeveel bezoek ik uit Ashburn krijg (stadje in Virginia vol met AWS datacenters)… 🙈
  3. Het eenvoudig vergelijken van data periodes (maand versus maand, jaar versus jaar,…).

 

 

Statistieken vergelijken als appelen en peren?

Enkele random tijdsperiodes gekozen en eens alles in een tabelletje bij elkaar gebracht. De reden dat er meer wordt gemeten in Simple Analytics kan verklaard worden met mijn technischer publiek en het hoger gebruik van steeds harder werkende adblockers (die Google Tag Manager en Google Analytics meer en meer blokkeren).

Datum Metric GA (universal) Simple Analytics
Vrijdag 1 april Bezoekers 234 262
Pageviews 325 324
#Safari bezoekers 85 87
#mobiele bezoekers 105 111
27/3 – 03/4 Bezoekers 1993 2116
Pageviews 2531 2564
#Safari bezoekers 676 737
#mobiele bezoekers 996 1028

 

Maar dit is dus een betalende tool?!? 😱

Een wijze les, die we toch wel hebben geleerd de afgelopen jaren is dat niets gratis is.

Ikzelf ben hier veel bewuster van geworden en betaal dan ook bijvoorbeeld meer en meer abonnementen om bepaalde makers of bedrijven actief te ondersteunen. Voor Simple analytics betaal ik nu 108EUR/jaar (website met <100k pageviews/maand).

Goed nieuws: Met dank aan deze referral-link krijg je 37 dagen trial van Simple Analytics, zodat je alles zelf eens kan testen.

 

Het heerlijke is wel, dat je ook gewoon support krijgt en ik verschillende keren snel ben geholpen via mail bij vragen.

 

 

Jamaar ik zie nog Google Analytics op je blog?

Correct, ik zit nog in een overgangsfase, waarbij ik ook nog Google Analytics V4 naast Simple Analytics ga laten draaien. Op deze manier kan ik effecten beter meten en nakijken en dit ook voor mijn vakken aan Thomas More en UHasselt (waarvoor ik nu een nieuwe cursus mag gaan maken 🙈).

Universal Analytics heb ik dus wel degelijk reeds afgezet op deze blog (en ook Google Tag Manager is van de blog verdwenen).

 

 

Andere alternatieven?

Zelf ben ik met mijn UHasselt studenten ook verschillende alternatieven aan het testen en ik moet zeggen dat ik grote fan ben van het Canadese Fathom Analytics (10$ korting op je factuur via deze referral link) en hun manier van one-pager dashboard met al je analytics data.

Canada staat GDPR-gewijs op de “veilige landen” lijst (en alle data staat op Duitse servers) en is dus zeker een ook een betalend alternatief voor wie rechttoe-rechtaan analytics wenst voor zijn website.

 

Dit wordt ook mooi bevestigd in dit overzicht vanop de blog van Simple Analytics met de verschillende alternatieven naast elkaar.

 

Wat zijn jullie plannen trouwens rond web analytics en het uitfaseren van Universal Analytics?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
2 jaren geleden

UA staat af op al mijn websites en draai momenteel overal GA4. Heb even getest met zelfgehoste Matomo maar merkte dat je daar toch heel wat tijd moet insteken om alles goed in te stellen wat voor kleinere websites toch een stap te ver gaat zijn.

2 jaren geleden

Doet Safari niet moeilijk over cnames?