Deze week is het zover. Vanaf 23 november is het verplicht voor verkopers van vastgoed (dat gebouwd is voor 2001) om een zogenaamd asbestattest te laten opmaken.

Door een toeval (ik doe nog steeds Telenet Digitale Versnelling gesprekken en ik kreeg een oud windsurfvriend van me in een call die nu erkend asbestexpert is) hebben wij de afgelopen weken een asbestattest laten opmaken.

 

 

Waarom hebben wij dit laten opstellen?

  • NEEN we gaan ons huis niet verkopen, maar we denken wel aan een grote renovatie van onze keuken/veranda/voormalige kapsalon ruimte.
  • We willen dus weten in die verbouwing waar we rekening moeten houden of wat we eventueel als prioriteit moeten meegeven. Asbest is vooral gevaarlijk, wanneer die materialen worden gebroken.
  • We zijn er ons van bewust dat de bouw van ons huis in 1955 met grote verbouwing midden jaren 60 ons in een risicoprofiel brengt.
  • Tegen 2032 moet trouwens elke eigenaar van een woning van voor 2001 dit hebben en tegen 2034 moet al het eenvoudig te verwijderen asbest weg zijn. Zo wilt Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig worden.
  • Weet dat een afgeleverd asbestattest trouwens ook 10 jaar geldig is.

 

Is dat dan echt nodig?

Vorig jaar heb ik bij mijn ouders mee geholpen de golfplaten op hun garage op een veilige manier te verwijderen. Nu moet dit nog gebeuren bij ons (1 van de 2 plekken waar er asbest is vastgesteld, al is de 2de plek onder het huis in de afvoerbuizen onbereikbaar 😉 ).

Maar als ik dan op Vlaamse wegen rondrijd (of eens rondkijk in onze oudere wijk), dan gaan we nog VEEL werk hebben in Vlaanderen met al die golfplaten op koterijen, garages,… 🙈

Wat is de prijs van zo een onderzoek?

Reken op 3 componenten voor deze prijs:

  • Vaste prijs van de expert (afhankelijk van hoeveel werk hij gaat hebben in en rond je woning dus afhankelijk van je woning en wat erbijkomt van garages en koterij).
  • Vaste retributie van 50EUR voor OVAM (die dus wordt doorgestort naar hen).
  • Prijs per staal dat naar een labo dient te gaan om zeker te zijn of iets al dan niet asbest bevat (bij ons zijn er 4 stalen genomen van pleisterwerk, plafondtegels, buisisolatie,…). Bij ons ging dit super snel en hadden we het resultaat binnen enkele dagen, maar ik hoorde ook al van lange wachttijden.

Reken dus toch zeker toch wel op een bedrag rond 600-900EUR (laat je bijvoorbeeld niet vangen door een lage expertiseprijs, maar dan wel een hoge prijs per staalname, want dat zijn de truuken die je zo al kan voorspellen 😅). Enja we hebben braaf de correcte prijs betaald, geen sponsored blogpost, daar ik nieuwe zelfstandigen graag help.

Een tip voor wie zijn huis/appartement wilt gaan verkopen de komende tijd, ga zeker op tijd een afspraak maken met een erkend expert, want veel zijn er zo niet.

 

En hebben jullie nu asbest?

Korte antwoord: Ja

Langer antwoord: Gelukkig enkel op plaatsen waar ik er al een groot vermoeden van had. Die afvoerbuis onder het huis (waar we dus niet aankunnen, maar die ook geen directe schade geeft voor ons). En natuurlijk de Vlaamse klassieker van de golfplaten op onze garage in de tuin. Als ik hier uit het raam kijk, zie ik gewoon overal dezelfde platen liggen. 🙈 Dat zal volgend jaar misschien eens een werkje worden om dit veilig te verwijderen.

Er gaat dus overal nog veel werk zijn…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments