Koterijen bouwen, dat is iets wat we echt super goed kunnen. Naast een weg-met-asbest-kotterijen plan (zie mijn blogpost over asbestattest), zou er ook dringend een weg-met-fiscale-kotterijen-plan moeten komen.

Maar het loonakkoord van vandaag heeft weer de toevlucht genomen naar een fiscale kotterij en deze wat groter gemaakt. Bedrijven kunnen (al dan niet al ze veel winst hebben gemaakt) een extra consumptiecheque toekennen aan hun werknemers van 500 – 750EUR.

Hoera weer een elektronische cheque, waar veel werknemers zich nadien dan van afvragen, waar ze deze in godsnaam kunnen gebruiken.

Franse uitgevers zeggen “Open die kurken!”

Er zijn 3 bedrijven die in België dit soort cheques mogen uitgeven/verkopen:

Edenred 🇫🇷
Daar ben ik zelf klant om me maaltijdcheques te kunnen geven, want ja die fiscale koterij is ook van toepassing voor zaakvoerders van een vennootschap. 🤪
Dit is een Beursgenoteerd bedrijf uit Frankrijk.

Sodexo 🇫🇷
Beurgenoteerd bedrijf uit Frankrijk

Monnize 🇫🇷
Vanop hun website in 2015: “De Belgische KMO Monizze wordt overgenomen door de Franse groep Up, 3de marktleider op het vlak van prepaid cheques.”

In die 3 Franse hoofdkantoren was dit dan ook de stemming vermoedelijk toen het nieuws in de media kwam… 😉

via GIPHY

Meestal wordt er namelijk een beheerskost van x%  (tot wel 4%!) gevraagd door die partijen. (En jawel nergens zijn ze daar transparant over en je moet een offerte aanvragen).  Daarnaast nemen ze ook een transactiekost bij de handelaar die de cheques gaat aanvaarden. 💸💸

Natuurlijk veel voordeliger voor de werkgever om zo zijn werknemers een extra’tje te geven, maar deze fiscale koterij is natuurlijk ook een leuke extra business voor die 3 spelers, die onverwacht weer uit de hemel neer komt dalen (al dan niet na een seintje vanuit bepaalde partijen).

 

De Tijd 1 april 2022 – Binnenlopen op vergetelheid

Chequebedrijven als Sodexo behoren tot de meest succesvolle lobbyisten in ons land. De multinationals vormen een opmerkelijke coalitie met vakbonden. Dat blijkt uit de herhaalde pogingen om een eind te maken aan de wildgroei aan cheques en mensen zelf te laten beslissen waaraan ze hun geld uitgeven. In 2016 was er een brede meerderheid in het parlement voor de afschaffing van de maaltijdcheques, maar de regeringspartij MR gooide op het laatste moment roet in het eten.

Een afgeslankte poging in 2017 om dan maar de iets minder dominante ecocheques naar de geschiedenisboeken te verwijzen, wachtte hetzelfde lot: de MR stelde op het laatste moment haar veto.

 

 

Wat bij consumptiecheques die vervallen?

Hr dienstenbedrijf Prato heeft hierover een goede blogpost geschreven en dat er dus een ontwerp van wettekst is (oktober 2022) dat een reactivering van vervallen cheques zou mogelijk maken voor maximaal 3 maanden.

Maar dus echt goed geregeld is dat momenteel allemaal niet en elk jaar doen ze dan ook noodgrepen hiervoor….

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments