De afgelopen weken heb ik soms getwijfeld om hier een blogpost te maken over Twitter en alle gekke veranderingen die je daar nu kan volgen, maar het gaat zo snel, dat die blogpost altijd direct outdated zou zijn. 🔥🤪

1 van de zaken die nu ook wel duidelijk merkbaar is, is dat er best veel mensen al een “2de woonst” aan het zoeken zijn of definitief aan het vertrekken zijn. Dit is meestal richting Mastodon een soort gedecentraliseerd Twitter, waarbij je dus niet 1 centrale website/server/macht hebt, maar een hele jungle van Mastodon servers, die met elkaar praten. Dit zorgt voor een hoop (compliancy/security/…) problemen op zichzelf, maar daar ga ik het nu niet over hebben.

Ik ben nu ook 1 van die nieuwe Mastodon gebruikers en je kan me trouwens op de Mastodon-Belgium.be server terugvinden. Dat het hard gaat op Mastodon is wel duidelijk met die instroom van nieuwe gebruikers…

Referral tracking van verkeer vanop Mastodon?

Ik ben een blijf een marketeer en data-nerd en ik wil dus zien wat Mastodon nu ook van trafiek oplevert naar mijn blog (als ik daar mijn blogposten ga pushen) en dan zitten we dus met een probleem.

Dat dit vraagstuk ideaal materiaal is voor in mijn Web Analytics/Marketing analytics lessen aan Thomas More/UHasselt, heb ik er dan ook maar een blogpost van gemaakt voor de lezers hier.

 

Elon Musk en zijn Twitter trafiek uitspraak

Midden november liet Elon nog dit weten op Twitter over het verkeer vanop Twitter naar andere website. Zijn  tweet is nu wel weggehaald, daar iedereen deze uitspraak natuurlijk direct is gaan ontkrachten met cijfers. 😅🤷‍♂️

 

Wat zie ik in mijn Simple Analytics?

Sinds enkele maanden gebruik ik Simple Analytics en daar zie je dat Twitter best een grote trafficdriver is voor mijn blog.  Dit is al jaren zo en komt ook wel dat de onderwerpen van deze blog het daar meestal goed doen. Diezelfde userbase zit nu op Mastodon, maar Mastodon zie je dus niet als herkomstbron van bezoekers in mijn rapport.

Mastodon verkeer wordt in de vuilbak van Direct verkeer gegooid (als in: we weten niet vanwaar die bezoeker komt 🤷‍♂️).

 

Waarom wordt het Mastodon dan niet getoond als referral verkeer?

Natuurlijk zitten we met het eerste probleem dat Mastodon niet 1 server/domein is (zoals twitter.com), maar bestaat uit een decentraal geheel/wirwar/chaos van domeinen en servers.

Daarnaast hebben ze op alle uitgaande links naast het obligatoire nofollow-attribuut, ook het noreferrer-attribuut toegevoegd, waardoor er geen referral header/informatie wordt meegestuurd.

 

Dit is bij Twitter trouwens ook het geval (in tegenstelling tot bij Facebook of Linkedin), maar alle links op Twitter worden eerst geshortlinked via t.co en die referral info krijg je dan te zien in bijvoorbeeld Google Analytics V4.

Zo zie je in Google Analytics V4 dus bij referral traffiek de t.co referrals (zelfs van je biolink).

 

Wat is de oplossing om toch Mastodon verkeer te kunnen meten?

Het zou een ideale examenvraag zijn voor mijn studenten (wie weet 😅), maar dus op welke manier zou je toch doorkliks kunnen gaan meten van links op Mastodon naar je eigen website?

  • Een eigen shorturl gaan gebruiken specifiek voor mastodon (bit.ly met eigen domein) en dus zo je links trackable maken.
  • UTM tags gaan toevoegen aan je url’s, waarbij je dus een UTM tag builder gaat gebruiken om dergelijke parameters toe te voegen aan je url’s:

Let op 1:
Let hier wel bij op, dat Mastodon in je Toot (yep geen tweet maar een Toot) die url ook weer gaat tonen (als je geen foto gaat in de toot plaatsen) en dat er op die link GEEN UTM tags zitten.

Dus wil je UTM tags gaan gebruiken, dan kan je best ook een foto opladen in je Toot (zo voorkom je dat je link als linkblok mee wordt getoond).

Let op 2:
Weet dat steeds meer adblockers ook dergelijke URL parameters uit een url gaan halen.

En ook in Google Analytics 4 zie je dan natuurlijk in de RealTime view mooi die source = Mastodon doorkomen.

En ook in mijn Simple Analytics zie ik het nu voorbijkomen.

Maar dit werkt dus enkel als ik zelf een link naar een blogpost ga plaatsen en niet wanneer iemand anders de link van deze blogpost op Mastodon gaat delen (je mag dit altijd testen, als je zeker wilt zijn 😉).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments