Afgelopen week is een nieuwe Belgische startup live gegaan: tourmanagement.com.

Tourmanagement.com is een interne planningstool voor bands voor het plannen van optredens, repetities, tours,… en biedt hiermee een oplossing voor een concreet probleem in de sector.

Achter deze startup zit onder meer het Leuvense Drupal webbureau Wieni (met als referenties bijvoorbeeld de nieuwe Q-music website). Daar Wieni opgestart is door wat ex-jaargenoten van de IMS-opleiding aan Thomas More Mechelen (KHMechelen), de uitgelezen kans om nog eens contact op te nemen met de mensen bij Wieni over hun nieuwe startup.

Ideevorming Tourmanagement.com

Het idee van tourmanagement is enkele jaren reeds naar boven gekomen. Vanuit gesprekken met de tourmanager van Milow Roeland Veugelen kwam naar voren dat het beheer van een grote toer van een grote band 1 groot onoverzichtelijk kluwen was van het rondsturen van google docs, sharen van google calendars,…

Vanuit deze administratieve frustratie zijn Roeland en de mensen van Wieni rond de tafel gaan zitten om voor Milow het tourmanagement meer te gaan stroomlijnen.

De volgende stap was dan ook de creatie van een MVP in drupal. Deze MVP is de afgelopen jaren gebruikt voor het organiseren van de hele tourplanning van Milow.

the Minimum Viable Product or MVP is a strategy used for fast and quantitative market testing of a product or product feature.

tourmanagement

van MVP naar startup

Vanuit de ervaringen met het werken met de MVP-oplossing voor Milow is er dan een in het begin van 2012 een verdere fase gekomen. Door het opstellen van een business plan en bijeenhalen van de nodige investeringen is tourmanagement.com ontstaan als echte startup.

Belangrijk in deze fase was een duidelijk onderscheid maken in de dagelijkse werking van Wieni als webdevelopmentbureau met een 10tal werknemers en de opstart van deze aparte startup. Door het ophalen van een investeringsbudget, kon ervoor gezorgd worden dat de toekomst van Wieni niet in het gevaar kwam door deze startup ontwikkelingen.

Van developments naar Go Live

Tussen de opstart van de startup met het schrijven van het business plan en de publieke Go live afgelopen week van het platform is er 10 maanden over gegaan.


tourmanagement
Als eindsprint in de development is er vanaf eind december een grote bèta-test gestart met een boekingskantoor en 10 grote bands. Deze bèta-testperiode zorgde voor de leek-invalshoeken in het gebruik van de planningstool met vele bugfixes en feature-requests als gevolg richting de publieke Go live.

Technische gezien is Tourmanagement.com volledig gebouwd op het (van oorsprong Belgische) Drupal framework (zie de startuptalk blogpost van Dries Buytaert). Elke band heeft een eigen drupal 7 installatie, waardoor alle gegevens en data mooi afgescheiden blijft. Een duidelijke keuze, die meer flexibiliteit naar de toekomst toelaat.

De toekomst voor tourmanagement.com

Wanneer je de prijszetting van tourmanagement.com ziet, kan je duidelijk zien dat de toekomst zeker internationaal is. Dit platform is vooral gericht op de planningsproblemen bij grotere bands, waarbij vele verschillende interne en externe personen tot 1 geheel moeten komen om een concertenreeks goed te laten verlopen.

pricing

Momenteel is er reeds een Belgische delegatie van topbands, die het platform nu gebruiken voor het hele management van hun optredens.

Meer informatie over tourmanagement kan je natuurlijk ook via de social media kanalen ontvangen: @tourmanagers en FB-page tourmanagementcom

5 Toplessen voor elke startup

Tourmanagement.com is een mooi schoolvoorbeeld met 5 duidelijke startup-lessen:

  • 1. Vertrekken vanuit een real-life (al dan niet niche) probleem in een afgebakende doelgroep en daarvoor een innovatieve oplossing aanbieden.
  • 2. Dankzij een MVP een snel basisproduct gemaakt om hiermee af te tasten wat de toekomstmogelijkheden kunnen zijn.
  • 3. Breng de juiste profielen samen: de webervaring van Wieni in combinatie met de ervaren tourmanager Roeland.
  • 4. Duidelijke afscheiding maken tussen startup en andere activiteiten. Zodat het mislukken van de startup geen grote kettingeffecten heeft.
  • 5. Tijdens de developments reeds gebruiken maken van een bèta testgroep, waardoor je bij de GO-live ook direct klanten hebt als showcase voor het binnenhalen en overtuigen van andere klanten.

Ik ben echt mee benieuwd welke eerste grote namen zich gaan verleiden tot het gebruiken van dit platform!
tourmanagement demo

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments