update 05/03/2013
Microsoft heeft met small basic de perfecte programmeeromgeving voor kinderen ter beschikking gesteld voor de eerste stapjes.

Afgelopen weken is er in de USA de website code.org online geplaatst. Een stichting die met grote support van de IT-wereld en vele bekende Amerikanen oproept tot het aanleren van een programmeren bij schoolkinderen.

Ook op de Phare conference vorige week riepen visionairen zoals Julien Fourgeaud duidelijk op tot het aanleren van meer IT basisvaardigheden om te overleven in onze veranderende wereld.

En dan hoor je ’s morgens op de radio, dat enkele mensen uit de babyboomer-generatie het anders zien in ons landje…

Vanaf volgend schooljaar schrapt het katholiek onderwijs de aanbeveling om informatica als een apart vak aan te bieden in het TSO en het BSO. Computervaardigheden moeten voortaan in de andere lessen worden geïntegreerd. Het hoofd van de koepel van het katholieke secundair onderwijs relativeert de beslissing en wijst op de keuzevrijheid van de scholen zelf.

Een nieuwe aanbeveling om de vrijgekomen uren in te vullen, komt er niet. “De invulling van de vrije ruimte in het lessenpakket is sterk lokaal gebonden. Scholen aan de grens met Frankrijk bieden bijvoorbeeld bijkomende lessen Frans aan omdat dit de werkgelegenheid bevordert.”
deredactie

Dus dan geef je een babyboomer-directeur van een school beslissingsrecht om de informaticalessen volledig te schrappen en te vervangen door een ander vak.

Zelf zie ik meer heil in het aanleren van een echte programmeertaal aan jongeren in de plaats van bvb. een deel van de wiskundelessen. Het analytisch en probleemoplossend vermogen bij programmeren is zoveel belangrijker in onze huidige wereld, dan het van buiten leren van bewijzen of formules.

Hieronder de oproep van de Amerikaanse IT-wereld voor code.org. Wie krijgt er de wetgevende baby-boomer generatie zo ver om deze oproep eens uit te zien en even bij na te denken?

Persoonlijke aanvulling

Met de nood van het aanleren van een programmeertaal heb ik het niet over gecompliceerde OO-programmeertalen, maar simpele codetalen (bvb. html-php) om aan de slag te gaan. Zelf ben ik zeker geen programmeerwonder, maar ik heb wel een basis van een 10tal programmeertalen, waardoor ik snel mezelf uit de slag kan helpen en via debuggen/troubleshooten al snel een taal kan leren.

Hieronder kan je een voorbeeldje zien van wat (kinder)-php, waarbij ik op 5minuten tijd een wiskundige formule tot een simpele webtool voor ondertussen bijna 400.000 bezoekers heb gemaakt (mijn ondertussen bijgewerkte bedrijfswagen 2013 tool).

Zulke integratie van wiskunde en programmeren is volgens mij een echter superpower. Hiermee kan je de digital natives van vandaag en morgen beter wapenen om zelf aan de slag te gaan met alle kennis waarover ze kunnen beschikken.

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments