Aankomend weekend is het Openbedrijvendag, waarbij vele bedrijven voor éénmaal hun deuren wijd openzetten voor al wie eens achter de schermen een kijkje wilt komen nemen.

1 van deze bedrijven is Belgocontrol, die iedereen wel beter kent als de 65m hoge controletoren die het vliegverkeer op onze nationale luchthaven gaat beheren. Het afgelopen jaar kwamen ze niet altijd even positief in het nieuws en daarom bieden ze ook eens een blik achter de schermen.

Met dank aan de organisatie van de openbedrijvendag had ik de kans om gisterenavond in sneakpreview voor de openbedrijvendag Belgocontrol al eens te gaan bezoeken.

Belgowat?

Belgocontrol beheert het burgerlijke luchtruim boven België. Waarbij de gekende verkeerstoren aan Steenokkerzeel de 18km rond de luchthaven gaat beheren en het Luchtverkeersleidingscentrum CANAC2 het Belgische luchtruim tot op vliegniveau 245 (24.500 voet) of 7.500 meter gaat beheren.

Schitterend avondlicht voor ons bezoek aan Belgocntrol! @brusselsairport #voka #openbedrijvendag

Een foto die is geplaatst door Carolien Coenen (@caroliencba) op

In totaal werken er 780 mensen bij Belgocontrol waarvan er ongeveer 300 verkeersleider zijn, die jaarlijks 1 miljoen bewegingen opvolgen. Vanuit de gekende verkeerstoren gaan 6 verkeersleiders alle bewegingen op de luchthaven regelen.

Wijzelf kregen toegang tot verdieping 10, wat een live backuproom is net onder de operationale 360° verdieping. Een volledig meelopende omgeving dus, die steeds klaarstaat om ingezet te worden. #dontpushthebuttons

belgocontrol Luchthaven zaventem verkeerstoren

belgocontrol Luchthaven zaventem verkeerstoren

Mooie foto door Alexis Bracke
14500717_10154604497459974_1207394019175691217_o

Enja ik ben jaloers op onze 1ste groepje, dat nog net de zonsondergang heeft kunnen meepikken.

In het CANAC2 Luchtverkeersleidingscentrum was het spijtig genoeg verboden om foto’s te nemen, maar stel je een zaal voor, die recht uit 1 van de James Bond films is gekomen. Hier staat men met 2 personen in koppel steeds in contact met tot 18 vliegtuigen tegelijkertijd om deze doorheen België te leiden. Enja ik denk dat veel van deze manuele zaken in de toekomst perfect semi-automatisch moeten kunnen verlopen.

Het was deze ruimte, die vorig jaar door die grote panne werd getroffen. Wat had ik graag op die moment willen zien, hoe het er in deze zaal is aan toegegaan….
Canac2 Belgocontrol Zaventem

Opleiding en simulators

Dat de huidige manuele/ambachtelijke werkwijze van luchtverkeersleiding een intensieve job is, die echt super concentratie vereist is ons allemaal snel duidelijk geworden.

Momenteel is er weer een nieuwe FEAST selectieprocedure lopende en de getallen hiervan doen duizelen: 2200 kandidaten voor 12 vacatures. Nu in de 2de ronde van 4 rondes zijn er nog 1600 kandidaten over en hiervan moeten er 1540 afhalen richting ronde 3….

Een bijzonder weetje is dat er enkel een diploma secundair nodig is en men liefst zo weinig mogelijk andere werkervaring heeft, daar er dan teveel bagage in de weg zit om snel beslissingen te kunnen nemen.
belgocontrol6

Op het terrein is er ook een volledige 360° simulator voor verkeerstorens, waarbij men verschillende luchthavens kan simuleren (dus ook onze regionale verkeerstorens in Deurne, Luik, Oostende,…). Een waanzinnig mooi stukje techniek (met bewegende objecten, vogels,…), dat ik zo in huis zou willen hebben.

belgocontrol simulator trafficcontrol

belgocontrol simulator trafficcontrol

belgocontrol simulator trafficcontrol

Nu zondag opent Belgocontrol de deuren voor in totaal 1200 personen, waarbij er 400 gelukkigen de verkeerstoren boven mogen bezoeken. De inschrijving hiervoor was trouwens op minder dan 20min volzet. Een super ervaring, die me toch even gaat doen stilstaan de volgende keer dat ik op de startbaan zit in een vliegtuig.

Was je te laat om je inschrijven, dan kan ik zeker een bezoekje aan de afvalverwerking bij Indaver in Doel aanraden of 1 van de vele andere locaties..

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments