Naast SEO (Search Engine Optimization) he je ook zijn broertje SEA (Search Engine Advertising), of gewoon adverteren op zoekmachines.

Ik vermoed dat 90% hier wel de Adwords advertenties kent naast/boven de zoekresultaten in Google (waarbij de eerste Google experimenten met enkel Adwords advertenties above the fold al zijn waargenomen)?

Wat de meesten echter vergeten is dat er naast Google nog een zoekmachine is: Bing van Microsoft (bestaat sinds mei 2009). Bing is zeker in Europe eerder een kleine speler door het monopolie van Google. Zie hieronder mijn stats met verkeer op Dailybits vanuit Bing.
bing verkeer
Goed om weten trouwens is dat Yahoo ook de Bing zoektechnologie gebruikt.

Ook statcounter.com geeft voor Europe een gebruik van Bing/Yahoo van enkele procenten. Als je echter in de US gaat zien, zie je plots Yahoo met 8 procent en Bing met zelfs 12% als gebruikte zoekmachine. Dit zal de komende maanden zeker nog stijgen, daar Yahoo sinds 1 december de default zoekmachine is in Firefox in Noord-Amerika (met de andere lokale zoekspelers, zoals een Yandex in Rusland en Baidu in China).

De eerste grafieken laten dit dan ook duidelijk zien in Noord-Amerika voor Firefox gebruikers.
yahoo-search-share-618x387

Ook in de meest recente top10 van website met meeste trafiek in de VS staan Microsoft en Yahoo mee tussen de gekende online giganten. Ook in de secretsantaorganizer.com van Intracto, die ik nu wat mee aan het onderhouden ben, zie je dit toch wel duidelijk in de internationale trafiek.

Tijd dus voor mij om ook nog eens wat te gaan spelen met de Bing webmastertools voor SEO en ook het Bing Ads platform voor SEA.

Bing Ads Accredited Professional certificaten

Ik heb de afgelopen 9,5 jaar al heel wat certificaten binnengehaald (gaande van Micrsoft certificaatjes tot Prince 2 en ITIL, zie mijn linkedinprofiel), maar ik ben zeker geen certificatenjager.

Door mijn nieuwe loopbaanswitch heb ik echter terug de nood gevonden om eens wat certificaten te behalen, doordat het de beste push is voor mij om ’s avonds eens dieper in iets te gaan duiken. Zo hoop ik voor het einde van 2014 nog mijn 2de Adwords examen af te leggen, zodat ik daarover ook een blogpost kan online gooien. 😉

Ik had reeds wat weken geleden onderstaande tweet zien voorbijkomen, die me toch wat triggerde.

Hmm OK die Bing ads certificatie ziet er wel haalbaar uit. Tijd dus om het eens zelf te proberen af te leggen om zelf te kunnen oordelen.

Kenmerken examen voor behalen certificaat:

  • Gratis af te leggen.
  • 100 multiple choice vragen waarbij je 80% moet scoren.
  • Eigenlijk 99 vragen, want laatste vraag is gewoon een feedbackvraag.
  • Je hebt goed 2 dagen de tijd om het af te leggen (tov. de tijdsdruk bij de Adwords examens).
  • Het certificaat is 1 jaar geldig.

Moeilijkheidsgraad van examen?
Iedereen met wat praktijk SEA-kennis kan dit examen perfect afleggen. Natuurlijk vragen ze ook wel wat Bing specifieke zaken, maar in een 2de scherm zet je de Bing Ads dashboard open en kan je het eenvoudig even opzoeken. Bijvoorbeeld voor onderstaande vraag diende ik toch even een paar keer de vraag te herlezen.

Which of the following statements describes inline editorial feedback during ad creation? (Choose two).
o The ad delivery column displays Disapproved status
o Items that require immediate action are highlighted when you click Save
o You must update all highlighted items in order to save your ad
o The ad delivery column displays an Error or Warning status

Blijkbaar wordt het Bing examen elk kwartaal terug geupdate met andere vragen, dus het blijft steeds meelopen met de nieuwe features en aanpassingen.

Ik vind het Adwords fundamentals examen véél moeilijker, dan dit Bing examen, dat ik in een goede 40minuten hebben doorgeklikt. Zeker de algemenere vragen over SEA waren echt wel basic knowledge. Als resultaat mag ik nu voor een jaar deze badge gebruiken. 😉
BingAds_Accredited_Badge

Ik sta nu trouwens ook in de Bing Ads Membership directory met een profiel. De websitelink is trouwens een dofollow-link, maar veel indexatie is er niet van die pagina’s uit die member directory.

Accredited_Professional_member_profile__herman_maes

Dit examen doen of niet?
Eind januari spreek ik als gastdocent voor de studenten van de postgraduaat digitale marketing op de PXL Hasselt over SEO en SEA. Die studenten ga ik zeker overtuigen om dit certificaat te behalen. Gewoon doordat ze hierdoor toch enige graadmeter hebben bij toekomstige sollicitaties, dat ze iets weten van SEA. Het kost je niets en hoogstens 1-2 uurtjes van lezen en examen afleggen.

Extra tip: Bij het openen van een Bing Ads account krijg je na enkele dagen een voucher van 100$ opgestuurd, zodat je hiermee kan beginnen experimenteren en spelen.

Over het echte nut van certificaten ga ik niet dieper op ingang, daar dit soort examens voor mij enkel dienen om mezelf even te pushen om ’s avonds eens iets wat dieper te gaan bekijken. Zo hoop ik in de volgende weken nog de tijd te vinden om mijn 2de Adwords examen en ineens het nieuwe Google Analytics examen (Google Analytics Individual Qualification) af te leggen.

I’ll keep you posted! 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Vanhoutte
9 jaren geleden

Bedankt je ervaringen hier te delen, ik heb er me ook aan gewaagd zonder veel ervaring met Bing Ads (wel met Google AdWords).
Viel inderdaad relatief gezien wel mee, toch een groot aantal vragen die over SEA in het algemeen gingen en dat is natuurlijk punten pakken 🙂

91% was het verdict, dus zeker niet slecht.