Tijdens de afgelopen gezinsvakantie heb ik mijn Digital Detox periode nog eens gebruikt om volledig te verdrinken in een stevig boek. Ditmaal stond de onofficiële/officiële biografie van Elon Musk (die man achter Paypal, Tesla, SpaceX,..) op het menu: Tesla, SpaceX and the quest for a fantastic future.

Vanaf vrijdagavond 2 weken verlof, dus wat leesvoer aangekomen. #elonmusk

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

De uitspraak hierboven van onofficiële/officiële biografie geeft al goed mee wat voor een werk het geweest is voor Ashlee Vance om dit boek te maken. Een hele periode heeft Elon Musk dit boek eerst tegengewerkt om op het einde bij te draaien en zijn entourage open te stellen voor de auteur.

Review van Elon Musk boek

Het +300 blz. tellende boek brengt het leven, de hoogtepunten en ook vele laagtepunten van Elon Musk. Musk is momenteel goed op weg om de meest mythische tech-ondernemer te gaan worden voor de geschiedenisboeken, waarbij bij Bill Gates en Steve Jobs al lang heeft voorbijgestoken. Voor het boek wist ik al een beetje over hem: veel geld verdiend door Paypal aan Ebay te verkopen, Man achter de Tesla auto’s en nu bezig met terugkerende ruimtevaartdingen en Tesla Powerwall huisbatterijen. elon musk tesla Doorheen het boek leer je dat het verhaal wat complexer is en dat hij niet steeds dé grote ondernemer en CEO was, waar hij nu een cultstatus in aan het krijgen is door zijn recente successen. Zo lees je hoe hij zijn eigen drive ook naar zijn werknemers vertaald: 6dagen weken bij SpaceX zijn normaal, al is er ook soms wel wat ruimte voor ontspanning.

Ontluisterend zijn vooral de vele bijna faillissementen van zijn bedrijven, waarbij hij bijvoorbeeld op een bepaald moment een deal had gesloten om Tesla aan Google te verkopen (zie deze excerpt uit het boek die door de auteur online is gezet).

Ook de lastige relatie met de pers komt voorbij, zoals die gekende Top Gear aflevering waarbij Jeremy Clarkson de Tesla Roadster in 2011 volledig afkraakt (zie ook Tesla hun weerlegging van die aflevering).
Tesla_Roadster___TopGear_nl

Met SpaceX (must follow tip op Twitter trouwens) is Elon Musk misschien wel de grootste vernieuwing voor onze samenleving aan het brengen. Als private rakettenbouwer kan Space-X de flexibele just-do-it mentaliteit uit de startupwereld gebruiken in de logge wereld van de ruimteindustrie. Het ultieme plan hierbij is het verzorgen van vele duizenden raketten richting Mars voor het stichten van een nieuwe kolonie op die planeet.

Hierbij is er nu een andere concurrent vanuit Silicon Valley ook deze arena betreden met Blue Origin, dat de oorlogskas van Amazon-oprichter Jeff Bezos achter zich heeft. Doorheen het boek lees je dan ook over de strijd met hen en hoe zij nu de beste ingenieurs aan het wegkopen zijn van Elon Musk. Hieronder 1 van de laatste pogingen om een SpaceX Falcon 9 raket zelfstandig terug te laten landen op een platform in zee na een lancering (wat zorgt voor een mogelijk hergebruik van de raket).

Als nieuwe visieidee voor de toekomst is Elon Musk mee 1 van de mensen achter het Hyperloop idee om hogesnelheidsverbindingen te gaan bouwen tussen steden, die lijken op het versturen van brievenpost door een buizensysteem in kantoren. Gisteren hebben ze dan ook een grote studentenwedstrijd hiervoor gelanceerd.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is best een pittig leeswerkje, waar je wordt ingezogen. Natuurlijk zijn er altijd wat waai passages (over zijn moeilijke jeugd bvb.), maar de passages over Paypal, Tesla, SpaceX zijn echt om vingers en duimen af te likken voor elke startup-fan/techie/ruimte-dromer/autofanaat

Voor mij echt een “grote jongensboek” over durf, passie en risico’s nemen.

Waar ik nu ook ben overtuigd van geworden is zijn visie dat er zoveel IT/tech-talent momenteel verloren gaat in het bouwen van platformen voor het sharen van babyfoto’s of delen van wat we die dag gegeten hebben:“We wanted flying cars, instead we got 140 characters.”

bol_com___Elon_Musk__Ashlee_Vance___9780062301239___Boeken

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Mede door jouw enthousiasme kocht ik dit boek. ’t Is inderdaad de moeite !