Onze smartphone en wifi-toegang, echte basisbehoeften in ons huidig leven geworden en dit op amper 20 jaar tijd (zie mijn gsm verzameling). Bedenk eens hoe lang het voor jou geleden is dat je je smartphone nog eens echt volledig hebt afgezet?

Zoals je in de Mobistar videoreview van de Samsung S6 meegaf, sta ik op en ga ik slapen met de smartphone (’s nachts wel steeds in airplane mode).

Tijd dus voor een weekje Digital Detox op een eiland “ver” weg van de beschaving (als in Texel)! Van vrijdagmiddag 5/6 tot vrijdagavond 12/6 heb ik mijn getrouwe Xperia Z3 eens volledig uitgezet (buiten 2*15min gedurende de week om snel te kijken of de wereld nog bleef draaien op het vasteland).

Op mijn verschillende mailboxen een auto-reply ingesteld, dat ik een weekje volledige offline was en alles afgezet bij het vertrek op vakantie. Best grappige reacties op die out-of-office gehad trouwens. 馃槈

weekje offline

Digital detox afkickverschijnselen?

Vreemd genoeg heb ik geen zware afkickverschijnselen gehad afgelopen week. Dit waarschijnlijk door de combinatie van een top gezinsvakantie en weten dat je super collega’s alle problemen bij klanten meer dan goed de baas kunnen (waar ik in mijn vorige job toch eerder een SPOF was bij afwezigheid).

Natuurlijk heb ik wel wat zaken gemerkt bij mezelf:

  • SLAPEN! Met dank aan de zoon heb ik de hele week elke nacht 9-10 uur geslapen en daarnaast dagelijks ’s middags nog eens 2 uur?!? Vanaf ik mijn smartphone terug heb opgezet voel ik minder nood en meer impulsen om ’s morgens bij het ontwaken mijn Twitterstream te checken ipv. nog eens 2 uur verder te slapen.
  • Nieuwsconsumptie: Met dank aan mijn selectie van personen die ik volg op Twitter ben ik via de nodige onafhankelijke bronnen op de hoogte van het belangrijkste tech, financieel, oorlogsnieuws. Tijdens deze Detox-week voelde ik mijn verslaving aan nieuws en was het behelpen met oud nieuws in de krant en een dagelijks tv-journaal (met zware filter van de eindredactie).
  • Kortere toiletbezoeken. 馃槈
  • Volledig verdronken in het boek omtrent Elon Musk (review blogpost de volgende dagen online).
  • Het opzoeken van openingsuren, tips om te bezoeken,… zijn zo gewoon geworden op vakantie. Gelukkig deed Karlien niet van digital detox.
  • Als belangrijkste minpuntje van die week zonder smartphone is ook minder vakantiefoto’s van mijn kant.

De evolutie van onze toiletbezoeken:
wifi toilet cartoon

Ontwaken uit een Digital Detox

Wat ik uit dit weekje offline direct heb geleerd is hoe bevreesd de grote social media bedrijven zijn, dat iemand hun service wilt verlaten.

Facebook verstuurde me al na 4 dagen offline te zijn gegaan een mailtje, dat ik notificaties aan het missen was. Facebook was trouwens de grootste notificatie leverancier, toen ik mijn smartphone terug aanzette. Toch maar eens al die notificatiesettings nog verder aanscherpen.

FB notificaties

Het ontwaken van mijn smartphone was trouwens ook wel een bijzonder moment. Minutenlang bleef er een stroom aan notificaties binnenkomen en trilde mijn smartphone gewoon van de tafel. Dan merk je pas wat je op een weekje te verduren krijgt van prikkels van die smartphone.

digital detox notificaties

Geleerde lessen uit die notificatiestroom:

  • Fuck you FB messenger. Neen die chat heads zijn geen goed idee. Sorry voor wie me FB pm’s verstuurde. Ik heb ze gewoon genegeerd.
  • Op een week tijd waren er 35 apps op mijn Smartphone die een Android update wilden?!?
  • Mensen die mijn out-of-office lezen over dat ik een week offline ben en daarna me bestoken met Twitter DM’s. Sorry ik heb ze niet gelezen.
  • Mail blijven nog mijn geliefde vorm van communicatie. Wil je iets van mij gedaan krijgen of een antwoord op een vraag krijgen, mail me! Ook al had ik +700 mails, op een uurtje tijd was ik door de mails en had ik ze kunnen verwerken: kort beantwoorden, verwijderen, markeren voor follow-up (50tal ) of archiveren.

reaction gif mailbox

Binnenkort nog eens een Digital detox?

Ik ben zeker van plan om de aankomende zomer nog eens enkele dagen van Digital Detox te gaan doen. 1 weekend zal dit al geen probleem worden, daar ik normaal gezien over een maandje enkele dagen buiten elk gsm-bereik op zee zit.

Waar ik nu wel van overtuigd ben geworden is het smartwatch concept. Raar maar waar heeft die Digital Detox mijn verlang naar een smartwatch groter gemaakt. Een device om notificaties te zien binnenkomen en direct te kunnen beslissen voor jezelf of je daarvoor je smartphone bovenhaalt of je die notificatie wilt negeren. Op deze manier kan ik alle notificaties nog verder aanscherpen, zodat ik niet meer bij elke trilactie de gsm ga bovenhalen.

Ik twijfel momenteel tussen het aanschaffen van een Sony smartwatch 3 of Motorola Moto 360 of wachten op de aankomende Moto 360 2 of Pebble Time. Gezien het grote prijsverschil en ik een Android guy ben, al zeker geen Apple Watch. Iemand een mening over?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Leuk artikel Herman. Als ik op vakantie ben probeer ik ook zoveel mogelijk impulsen te filteren, dus geen Whatsapp of Facebook en weinig internet. Vaak kom ik dan tot de conclusie dat ik uiteindelijk weinig gemist heb. Ook wat betreft mailtjes merk ik dat deze dan vele malen sneller worden afgewikkeld.

Heidi
8 jaren geleden

Blij dat ik je heb kunnen inspireren 馃檪 Ik heb hier ook al een volgende digital detox ingepland. Omdat ik merk dat je snel in oude gewoontes hervalt en zo’n detox je daar bewust van maakt.

Nick
8 jaren geleden

Ook net een Z3 aangeschaft komende van een Nexus 5. Batterijduur was de doorslaggevende factor. Wat een verschil, Z3 gaat net niet dubbel zo lang mee lijkt het na enkele dagen. Een verademing, nooit haal je het einde vd dag niet meer. Wat bij de Nexus 5 wel regelmatig het geval was.
Weer net iets sneller ook en waterdichtheid is leuke plus. Buiten het feit dat je het kapje elke avond van de connector moet doen om op te laden, maar ok…Dat overleef ik wel.

Digital Detox klinkt wel goed eigenlijk.

Smartwatch sta ik toch huiverachtig tegenover, dan helemaal 100% connected. Het is zo al erg genoeg.
Geef mij maar een old school horloge.

Thomas Lindemans
8 jaren geleden

Wat de smartwatch betreft, zou ik voor die Sony Smartwatch 3 gaan. Persoonlijk ben ik geen fan van het design van de moto 360, de flat tyre zou me ook uitermate ergeren, en er zit een verouderde Texas Instruments chip in, wat het niet echt een koop op de toekomst maakt.

Maar beste Anroid Wear watch dat momenteel op de markt te krijgen is, is volgens mij de LG G Watch R (en Urbane).