“En toen werd het verhaal nog straffer… :-)”

 

Een quote/running joke die ik de afgelopen 10 jaar geregeld te horen kreeg van Maarten Schenk op events, per mail of via social media berichten.

Maarten kan je als een van onze Vlaamse oerbloggers zien met in een ver verleden zijn blog blogologie.be en als de project manager achter het toen populaire skynetblogs.be platform (waarmee iedereen een eigen blog kon starten voordat er sprake was van social media en in 2018 werd afgezet door Proximus).

Maarten kwam ook hier in 2014 al eens voorbij met een blogpost over zijn platform Trendolizer. Een hobbyprojectje dat ondertussen zijn professioneel leven heeft overgenomen. Een hobbyprojectje waarmee hij reeds in 2012 kon detecteren welke berichten het potentieel hebben om viraal te gaan online (door het meten van hoe snel er extra FB likes of shares bijkomen voor een bepaalde link).

 

En daar heeft hij nu  dus een boek over geschreven, want dit verhaal heeft toch wel enkele pivots doorgemaakt en is doorheen de jaren steeds straffer geworden: “De Fake news files” (online te koop voor 22,99 EUR).

 

boek: De Fake News Files

Fake nieuws iets waar we ondertussen best aan gewoon zijn geworden en waardoor ik toch ook wel kritischer ben gaan kijken naar voorbijkomende nieuwskoppen en niet enkel op die traditionele jaarlijkse fake nieuws dag.

De timing van deze blogpost op 1 april te lanceren leek me dan ook wel relevant.  😉

 

Het boek leest trouwens alsof Maarten je het hele verhaal wilt vertellen ergens aan een toog. Verwacht je dus geen uitgesponnen literaire zinnen, maar een snel lezend verhaal. Een verhaalstijl dus vol met kleine anekdotes van hoe alles steeds gekker is geworden.

De achtergrond gaat daarbij over Mr Bean, Trump, Qanon, Covid anti-vaxxers, Rusland,… en al die andere grote momenten die zorgden voor een boost in fake news verhalen de afgelopen jaren.

Vanuit technisch oogpunt leuk om te lezen hoe hij in Trendolizer fingerprinting features inbouwde om aan de hand van advertentie-id’s, google analytics codes, server ip’s ook de netwerken van Fake news websites in kaart te brengen en aan elkaar te kunnen linken. 🧐

Zo krijg je ook het ontstaan mee van Leadstories, het factchecking bedrijf dat nu ook op het Facebook platform zorgt voor de officiële factchecks van fake news en dat dan bijvoorbeeld zorgt voor zulke waarschuwingen op Facebook berichten (deze factcheck is trouwens eerder van het Knack team volgens mij).

 

 

Ideaal boek dus voor op winterdagen zoals vandaag op 1 april 2022 en jawel Maarten gaf me nu ook weer onze inside joke door in het boek… 😅👊

Vanaf nu dus in elke betere boekenwinkel of online te vinden.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments