Iets waar ik me geregeld echt toe dwing is om een papieren boek uit te lezen. Geen e-book op tablet, maar gewoon een stuk boom in mijn handen om toch even weg te zijn van die digitale schermen.

Ondertussen heb ik al wel wat goede boeken gelezen (vanuit professioneel oogpunt), maar las ik de afgelopen weken nog eens een echt topboek.

In ‘Het geheim van Bol.com” neemt ex-marketing manager Michel Schaeffer je mee doorheen de eerste 18 jaar van e-commerce grootheid Bol.com (zelf was hij er werkzaam van 2001 tot 2015). De gekende blauwe webshop die ondertussen de grootste e-commercewinkel van de Benelux is geworden.

Dit boek is meer dan een promopraatje

Het boek is meer dan een saai en plat promopraatje en brengt echt leuke inside details uit de verschillende fasen van de groei van dit online platform en de verschillende eigenaarswissels.

Hoe bijvoorbeeld een samenwerking met De Slegte finaal de mist inging, doordat ze het gewoon te graag wilde laten slagen (en zo de prehistorische tegenpartij afschrikten) of de ervaringen met de games-industrie, die toch wel verbazing opwekt (de meeting rond de lancering van de Playstation 3 brengt wel héél veel details mee).

Dat ze het detail hebben bedacht om het boek eruit te laten zien als een verzendingsdoos is natuurlijk helemaal leuk gevonden.

Hoera voor fails!

Snel leren van je eigen fouten is iets wat meermaals voorbijkomt. Daarnaast zijn fails natuurlijk altijd leuk om te lezen. 😇

In het boek wordt er dan ook geen taboe uit de weg gegaan en komen de fails met de studieboeken voorbij, distributieproblemen, de té gepersonaliseerde nieuwsbrief in 2006 en ook enkele totaal mislukte advertentiecampagnes.

Of de kostprijs van het virtuele rondleidingsfilmpje om nieuwe klanten te onboarden (180k EUR… slik ).

Ook de invloed van het weer op e-commerce komt uitvoerig aan bod (60% meer omzet op een dag met meer dan 6uur regen bijvoorbeeld). Op het einde wordt er dan ook gekeken naar de toekomst en over de mogelijkheid dat Amazon ook de Benelux zou gaan aanvallen.

Hierover wordt terecht aangegeven dat de Chinese opmars met Aliexpress een groter gevaar is dan de Amerikaanse opmars voor hen.

Juiste timing van lancering van het boek

Zelf was ik reeds 2 maal op het hoofdkantoor van Bol.com, daar ik als affiliate publisher een uitnodiging kreeg voor het partnerevent in 2013 in het oude kantoor. Het nieuwe kantoor in Utrecht bezocht ik dan weer tijdens de partnerday in 2015.

Ik zag dan ook reeds tweemaal Daniel Ropers, de CEO die bol.com mee heeft groot gemaakt.

Daarnaast zag ik ook reeds tegenhanger Coolblue en CEO Pieter Zwart enkele keren van dichtbij. Een totaal tegenovergesteld model (met soms bijhorende problemen).

Waar bol.com zoveel mogelijk als centraal spin in het web gaat zitten met bijvoorbeeld alle logistiek uitbesteed naar Docdata, is Coolblue juist 1000 bezorgers aan het zoeken om echt ALLES in eigen handen te gaan krijgen.

Dat dit boek nu is uitgekomen is misschien niet helemaal toevallig, daar Daniel Ropers op 1 oktober 2017 gestopt is bij bol.com.

Samen met schrijver Michel schaeffer zijn dus 2 hoofdrolspelers in dit verhaal nu weg bij Bol.com.

Voor wie is dit boek?

Zelf geef ik in april en mei 2018 het vak Customer insights aan de 3de jaars studenten Informatiemanagement & Security van de Thomas More Hogeschool. Ik ga eens navragen of ik dit boek nog mee op de boekenlijst kan krijgen voor mijn lessen. Je leert namelijk mooi de concepten van A/B testing, User research,…

Dit boek laat namelijk perfect zien hoe je als bedrijf snel, flexibel, zelflerend moeten gaan denken. Hoe je snel moeten leren van gemaakte fouten en je aanpassen aan een steeds veranderende markt.

Dit boek is voor een must-read voor iedereen die met e-commerce, marketing of strategie bezig is. Natuurlijk is er wel een promopraatje te vinden in het boek (like duh!).

Het boek is trouwens voor de mooie ronde prijs van 20EUR (zonder verzendkosten dus 😉 ) dus te koop in hun eigen webshop.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments