Al 6 maanden ben ik 1 van de experts van het Digitale Versnelling project. Een “giving back to the people” project van Telenet, waarbij kleine ondernemers gratis 2u digitale consultancy kunnen aanvragen.

Ondertussen heb ik 23 gesprekken achter de rug (ik combineer het dan ook met mijn 5 andere jobs 😉 ) en begin ik toch wat dingen te zien, die steeds terugkomen.

Ik zat de afgelopen 6 maanden trouwens samen met:
– 1 verzekeringskantoor
– 3 netwerkorganisaties
– 1 horecabedrijf
– 1 IT bedrijf
– 5 startende dienstenbedrijven
– 3 webshops
– 1 organisatie uit de sociale sector
– 3 fysieke retailshops
– 3 architecten
– 1 artiestenbureau
– 1 bouwaannemer

Zie hier dus mijn top 6 van digitale tips na deze gesprekken.

1. Verzorg je Google MyBusiness

De meest onderschatte toptip voor vele lokale ondernemers is die zogenaamde “Google MyBusiness” sectie in de Google zoekresultaten.

via google.nl/mijnbedrijf kan je dit trouwens altijd eenvoudig configureren en aanpassen. Door het aangeven van de juiste relevante categorieën word je mooi getoond bij relevante zoekopdrachten.

Enkele voorbeelden van succes van kleine aanpassingen tijdens de gesprekken met o.a. kunstgalerie T’Zien, Good2B en interieurarchitecte Ninterieur:2. Updates, updates, updates,…

Allemaal leuk zo een WordPress website laten bouwen door de vriend van de kapper van de buurman. Vergeet echter niet om die WordPress websites ook (minstens) maandelijks te gaan updaten (ikzelf doe dit nog steeds via Managewp voor al mijn sites).

Tijdens de gesprekken heb ik enkele onstabiele websites terug stabiel gekregen en gezorgd dat het veiligheidsrisico terug (voor even) weg is.

3. Denk na over de intentie van je doelgroep

Dat de title metatag (70-80 karakters) lang nog altijd 1 van de belangrijkste SEO optimalisatiepunten is, is iets wat ik natuurlijk steeds meegaf.

Nog veel belangrijker is om de intentie mee te gaan nemen in die title metatags. Heb jij een webshop, ga dan “online kopen” in alle metatags van je productpagina’s toevoegen. Meestal niet meer dan 5minuten werk om dit in te stellen, maar een wereld van verschil.

Je bent als webshop namelijk op zoek naar die zoekende consumenten, die echt een bepaald product willen kopen.

Denk dus even terug aan deze cheesy Google slide over de 4 intenties van zoekende gebruikers op hun zoekmachine.

4. Laat je niet vangen door pure sales partijen

Het blijft met digitale diensten toch altijd vechten tegen de vooroordelen tegen de sector. Zo zijn de meeste gesprekken toch echt gestart met (gezonde) achterdocht.

Partijen zoals FCR Media (ex-Truvo) blijven met agressieve verkoopmethodes en foute contracten nog steeds deze doelgroep van kleine zelfstandigen bestoken.

5. Pick your battles

Als beginnende ondernemer moet je weten welke gevechten je wilt/kan aangaan.

Heb je een webshop, ga dan marktonderzoek doen en blijf weg van de grote jongens (genre bol.com). Enkele mooie voorbeelden van hoe het wel moet.

het koppel van Sauna on Wheels ging niet voor de zoveelste privésauna, maar heeft een super mobiele sauna, die ze tot in je tuin brengen.

https://www.instagram.com/p/BYQy7JPlTcq/

Je kan massaproductie scheermesjes proberen verkopen of je kan specialiseren in de kwaliteitsproducten rond baardverzorging en scheerproducten zoals oldfashioned.be. Zelf dan ook deze top cadeauset laten afkomen als cadeau’tje voor de papa.

6. Zet kleine/haalbare stappen

Laat je geen dure website van 20.000EUR aanspreken als starter, die je nog 6 maanden vertraging gaat opleveren. Start VANDAAG met een WordPress website, een webshop via een SaaS platform (Shopify) en een mailinglijst via Mailchimp.

Zet daarna elke week een vaste blok in je agenda om content te schrijven en aan de website te werken. Duidelijke haalbare kleine stappen ipv. 1 groot project. Zelf blijf ik consequent mijn whiteboard hiervoor gebruiken.

https://www.instagram.com/p/BTmoHYpg4fG/

Mijn mening over dit project?

Dit project is 1 van de meest dankbare projecten waaraan ik ooit heb meegewerkt. Stuk voor stuk hoor ik positieve signalen van deelnemende ondernemers. Zonder een echte commerciële bedoeling lukt het Telenet hiermee zijn footprint bij zelfstandigen duidelijk te versterken.

Dat we daarnaast met de experten een super levendige Slack channel hebben rond onze ervaringen en met tips voor elkaar, maakt het daarnaast nog extra leuk. 👌

Dusja, ben je een kleine onderneming maak dan zeker gebruik van dit project van de Digitale Versnelling.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments