Update 25 oktober 2017
1,5 jaar na deze blogpost zit ik met deze (toegegeven super domme) video op de 200.000 views ipv. de 100.000 views in april 2016?!?

Screenshotje van net voor ik door de grens ging.

Voor wie het wilt weten: die 100k aan extra views hebben me 64EUR opgebracht. 💰 Dus een Casey Neistat met een video van 1.5 miljoen views levert hem een 1000EUR op als dit het gemiddelde zou zijn (wat best tegenvalt voor zijn werkuren).


De afgelopen jaren had ik steeds in mijn hoofd een bucketlist, van zaken die ik met mijn blog wilde bereiken.

De checkmarks op deze bucketlist beginnen goed op te vullen: Als expert in de krant komen, als expert op de radio komen, als expert op tv komen (Journaal, Telefacts, Voor hetzelfde geld, LibelleTV,…), Als expert op de Nederlandse tv komen, meer dan 1 miljoen bezoekers (ik zit aan 1,15 miljoen sessies en 1,7 miljoen pageviews op deze blog sinds ik met Analytics ben gestart in 2009).

Hallo Youtube bucketlist

Een moeilijker bucketlist item was mijn wens om eens een stevige Youtube video te hebben, die meer dan 100.000 views zou halen. En kijk sinds dit weekend is het zover. Mijn video gemaakt tijdens een testtrip voor de Michelin CrossClimate heeft de grens nu doorbroken.

Michelin_CrossClimate_tyretest youtube

Leuk om te zien is dat ik een jaar geleden nog blij was met 10.000 views op deze video.

Leuk om weten trouwens is dat ik deze video op de terugweg in het vliegtuig heb gemonteerd. 😉

Het is trouwens opvallend, dat ook bij een andere deelnemer aan die perstrip eenzelfde opmerkelijk aantal lezers heeft over de Michelin CrossClimate. Het zijn dan ook topbanden! 😉

Wat data

Het voordeel van Youtube is hun uitgebreide Analytics rapportage. Wat ik dus kan leren uit deze video:

  • Totale watchtime: In totaal is er 164.000 minuten naar mijn knullige gopro-montage gekeken.
  • Toplanden van views: Italië (20%), Turkije (14%), UK (10%), Frankrijk (7,5%), Spanje (7.0%)
  • Geslacht: 91% mannelijk (duh!)
  • Retention: Gemiddelde kijkduur van 1:38 minuten en gemiddeld kijkduur is 54%
    Analytics_-_YouTube
  • Trafficsource: Het is duidelijk dat je video als suggested video in de sidebar krijgen een grote impact geeft.
    youtube traffic source

In de Youtube video heb ik een zogenaamde Youtube video card toegevoegd naar de bijhorende blogpost met natuurlijk een link voorzien van UTM-tags, zodat ik alles mooi kan meten:

https://www.dailybits.be/item/michelin-crossclimate-zomerband-winterband/?utm_source=youtube&utm_medium=video&utm_campaign=crossclimate

YouTube card

Wanneer ik deze campaign in Google Analytics ga opzoeken krijg ik onderstaande statistieken van doorkliks.
UTM video

Brengt dat nu iets op?

De eerste maanden had ik nog een copyrighted muziek op de video staan, waardoor de video in België niet mobiel zichtbaar was en er ook geen advertenties mogelijk waren.

Ik heb de muziek dan vervangen door copyright-free bagger, zodat ik wel met advertenties kon beginnen experimenteren.

Ik kom uit op 0,9$/1000 views. Extrapolatie brengt dus de inkomsten van een 100k views video op 90$. Ik doe het dus beter dan wat Mathieu in 2014 hier vertelde.

youtube inkomsten

Is daar dan van te leven?

Als je mijn benchmark van 0,9$/1000 views meeneemt, dan valt het pas op dat de echte Youtubesterren best goed verdienen met hun video’s.

Ik kijk er bijvoorbeeld super hard naar uit om eind mei Casey Neistat (die van de snowboarden in NYC video deze winter) in Amsterdam te zien (met ondertussen 609 miljoen views op zijn kanaal). Maar Casey heeft andere bronnen van hoe hij zijn sterrenstatus op Youtube gaat verzilveren.

Een ander voorbeeld is MojoOnPC uit Herentals met ondertussen ook reeds 70 miljoen views. Hij plaatst wel advertenties op zijn video’s en als ik mijn cijfers hiervoor zou gebruiken, zou dit hem theoretisch 630.000$ hebben kunnen opleveren.

Met dank aan een ipad-observatie van het zoontje (net geen 3 jaar) heb ik nu ook dit soort video’s ontdekt. 380 MILJOEN views voor een video over het uitpakken van kindersurprise eieren?!? WTF!

Bucketlist checkmark

Mijn homeoffice moet me vooral inspireren en me pushen steeds verder te gaan. Ik wilde deze bucketlist-checkmark dan ook ergens vereeuwigen in mijn bureau.

Bij carbon-wizard Matthieu Libeert (die ik ken van het xperia Z project) zag ik onlangs een leuke 2-delige video, waarbij voor hemzelf een Youtube-award had gemaakt (als gimmick tov. de officiële silver/gold/diamond youtube awards). Hij heeft nu ook een 2de exemplaar gemaakt voor mij, zodat ik nu dus ook een carbonfiber play-button heb hangen in mijn homeoffice.

1 van de dagen ga ik dus dit mooie carbonexemplaar van de gekende Youtube-knop ergens aan de muur hangen als gedenkteken van mijn bucketlist en mezelf steeds te pushen.
youtube_play_award

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments